Sander Klomp, hotelier, gids en schrijver

Sander Klomp
Sander Klomp

Sander Klomp, hotelier, gids en schrijver

‘Dit is mijn stad, dit is helemaal geweldig, hier wil ik wonen!’, dacht hij toen hij voor het eerst in Málaga was. We spreken met de enthousiaste Sander Klomp, die na talloze banen in de horeca eindelijk zijn plek gevonden heeft als eigenaar van een hotel in het hartje van het historische centrum van zijn geliefde stad.

De grote liefde voor Málaga van Sander Klomp

sander-klomp_lampjes

Tekst Else Beekman – Foto’s Carla van Hemert

‘Voordat ik in Spanje kwam wonen heb ik veel gereisd’, zegt Sander nadat hij nog snel aan twee gasten tips geeft voor hun dag in de stad om de hoek van zijn hotel. Het reizen kreeg hij van huis uit mee. ‘Na meerdere keren Andalusië en dus ook Málaga bezocht te hebben, besloot ik het hier te gaan proberen. Ik vond Málaga al helemaal te gek, terwijl het tien jaar geleden nog echt een lelijke grijze havenstad was. Ik voelde me er gelijk thuis. Het is kleinschalig, want als ik door het centrum loop kom ik altijd wel iemand tegen. Dat maakt het hier ook zo gemoedelijk. Ook de combinatie van die zuidelijke cultuur, die toch ook Europees is, spreekt me erg aan.’ok_img_8690

Horeca
Met zijn opleiding aan de hotelschool, en na een aantal ervaringen als Food & Beverage Manager in Nederland zag Sander wel kansen op werk aan de Costa del Sol. Midden in de economische crisis kwam hij aan in 2009. Desondanks vond hij via internet al snel de eerste van de zeven banen die hij zou hebben, voordat hij voor zichzelf begon.

Zijn eerste werkervaring was in een chique all-in hotel waar hij, door het massale karakter, zelf nooit op vakantie zou gaan. Dit Duitse clubhotel met 350 kamers verruilde hij na één seizoen voor een lokaal Spaans hotel in een voormalig klooster in Castellar de la Frontera. ‘Dat was hartstikke leuk in een oud klooster, met een geweldig mooi restaurant, nieuw en midden in de campo met grazende herten als ik ’s ochtends aan kwam rijden.’ Om het recht op een vast contract te voorkomen moest hij er na negen maanden drie maanden uit. Een veel voorkomend fenomeen in de Spaanse horecasector. Sander werkte daarna een seizoen bij twee beach clubs in Torrequebrada (Benalmádena). De volgende zomer werd hij bedrijfsleider bij de beach club van hotel Don Carlos in Marbella. ‘Met 60 man personeel runden we deze club en deden we de bediening op het strand. Dat was ook weer zwaar met maar 4 dagen vrij vanaf maart tot eind oktober en hele lange werkdagen. Ook dat is in deze sector hier in Spanje heel gewoon. Mijn werk was jarenlang ook mijn sociale leven. Gelukkig heb je daarna wel de hele winter om bij te komen’. Daarna volgden banen in een RIU-hotel in Torremolinos, het opnieuw succesvol maken van restaurant Al Rolo in Reserva del Higueron in Benalmádena en een baan in een zakenhotel in Málaga. Toen dat door een overname afliep, was Sander er klaar mee en besloot hij voor zichzelf te beginnen.

sander-klomp-moest-en-zou-een-keer-meelopen

Eigen hotel
Vanaf het moment dat Sander in Benalmádena begon te werken, kon hij eindelijk in Málaga gaan wonen. Hij vond een appartement naast het Carmen Thyssen Museum. ‘Dan zit je, als je om 9 uur thuiskomt zo in een cafeetje met een tapaatje erbij’, zegt hij en het is duidelijk te zien hoezeer hij daarvan genoot. ‘Ik zwierf die winter vele dagen door Málaga om na te denken en om te kijken waar het allemaal gebeurt. Welke tenten lopen goed, waar zit het altijd vol, waar komen de Spanjaarden en waar vooral de buitenlanders? Dit pand kwamen we tegen op een website voor bedrijfspanden in Málaga. Vanaf het eerste moment dat we hier binnenstapten, waren we overtuigd. Het hotel zit in een monumentaal pand dat bij een voormalig klooster hoort. Verbouwen mocht niet, maar na diverse kleinere wijzigingen te hebben aangebracht, opende het stijlvolle hotel Casa de las Mercedes in februari 2015 de deuren. Sander: ‘Dat was net voor Semana Santa en tijdens die week zaten we meteen al vol. Het ging snel goed en we draaiden al binnen twee maanden winst’.
ok_img_8853_lightend

Semana Santa
Als Sander Semana Santa noemt denken we meteen aan zijn boek. Een Nederlander die alle ins en outs van Semana Santa omschrijft, hoe komt dat zo? ‘Ik zag Semana Santa op verschillende plekken en vond het heel indrukwekkend. Ik besloot dat als ik ooit in Spanje zou wonen, ik een keer mee zou gaan lopen.’ We vragen of dat zomaar kan, want het is toch een ere-taak die uitsluitend door broeders uitgevoerd wordt? ‘Ja dat kan’, overtuigt Sander ons. ‘In Castellar de la Frontera werkte en woonde ik tussen de Spanjaarden. Toen ik een keer tegen de receptionist van het hotel uitsprak hoe cool ik het zou vinden om mee te lopen met een processie, bleek hij Vice Hermano Mayor van een broederschap in Algeciras te zijn en dat wel voor me te kunnen regelen. Net als in Sevilla lopen ze daar onder de draagbaar, dus je ziet niets. Anders dan in Málaga loop je in Algeciras in shifts van drie kwartier met steeds ook drie kwartier pauze. Het dragen was zwaar, maar zwaarder was dat je elke keer als de stoet stopt op knieën of hurken onder die draagbaar moet gaan zitten. En dat in de hitte, warmte en met al die mannen om je heen. Echt een boetedoening’, lacht Sander.

Het jaar erop woonde hij in Málaga en kwam per toeval in gesprek met de tabaksboer op de hoek die Vice Hermano Mayor was bij de broederschap El Descendimiento en regelde dat hij daar kon meelopen. ‘In Málaga speelt de psychische factor erg mee. Het is zo’n tien uur lopen. Dan ben je langs alle hoogtepunten van de route inclusief de kathedraal geweest en dan moet je bij deze broederschap nog een uur of drie. Het laatste eind is alleen maar rechtdoor. Dat is erg zwaar. Bovendien is de helft van de dragers dan allang verdwenen.’ Via een vriend werd Sander vervolgens geïntroduceerd bij de broederschap Sangre. De oudste van Málaga. Daar is heeft hij inmiddels al drie keer meegelopen en is hij nu ook echt broeder.

Boek en stadsgids
Sander verdiepte zich van meet af aan in het fenomeen Semana Santa en in zijn stad. Met die kennis wilde hij iets doen met het boek als resultaat. ‘Ik merkte toch wel dat veel mensen die hier kwamen Semana Santa willen meemaken, maar er niet echt iets van af weten en dan heel veel vragen stellen.’

De gids is alleen online verkrijgbaar omdat Sander hem zo actueel mogelijk wil houden. Het komende jaar zullen alle routes anders lopen vanwege de aanleg van de metro in het centrum van de stad. ‘Dagelijks geef ik bij elke processie een tip waar deze het mooiste is om te zien en waar je die dag op moet letten.’ Sander houdt van schrijven, want publiceert ook regelmatig verhalen, uitgaanstips en achtergronden over Málaga op zijn blog DitisMálaga.nl. Daarnaast geeft hij af en toe rondleidingen. ‘Daar ben ik mee begonnen toen ik in 2011 in Benalmádena werkte. Ik wilde in de lange winter toch iets gaan doen. Een kennis gaf rondleidingen en zocht nog iemand. Als ik iets zie, wil ik weten waarom, wanneer en hoe, dus zoek ik dat altijd uit en dat kan ik dan tijdens die rondleidingen gebruiken.’ Werken als gids doet Sander nog steeds regelmatig.

Málaga tips
Málaga is booming. We vragen Sander naar zijn tips, nadat hij aangeeft vrijwel alle restaurants in het centrum van de stad wel te kennen. (Zie kader en ook op deze paginasander-klomp_winactie-gids

 

Biznaguero
Tot slot willen we nog tips van Sander over ondernemen in Spanje of specifieker in Málaga. ‘Ik ben heel blij dat ik er zes jaar mee heb gewacht om voor mezelf te beginnen’, zegt hij. ‘Inmiddels weet ik hoe het allemaal werkt. Dat was zes jaar geleden een stuk lastiger geweest. Ik spreek de taal goed en ken veel mensen en dat is hier een noodzaak. Als er nu midden in augustus een airco kapot gaat, weet ik dat ik meerdere mensen kan bellen.’ Sander kan eigenlijk helemaal niets negatiefs bedenken aan het leven in Spanje. ‘In een volgend leven zou ik biznaguero willen worden. Het mooiste wat er is!’ Iets typischer bestaat er niet in de stad Málaga. Het zijn de mannen die de jasmijnbloemen op straat verkopen. Hij houdt van de Malagueños omdat ze het leven niet te serieus nemen. Hier doen mensen normaal en kunnen om zichzelf lachen.’ ok_img_8978

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.