‘s Werelds gevaarlijkste wandeling?

‘s Werelds gevaarlijkste wandeling?

Op zo’n 60 kilometer van Málaga het binnenland in, vind je de Caminito del Rey, ‘Het Koningspad’. Dit was ooit de gevaarlijkste wandeling ter wereld, maar nu is het volledig gerenoveerd en heropend in maart 2015.  Het pad is gebouwd langs de steile wanden van een smalle kloof in de meren van El Chorro, vlakbij Ardales. De wandeling is verdeeld in 4.8 km bospaden en 2.9 km promenades. Je hebt een zuidelijke ingang (El Chorro) en een noordelijke ingang (Ardales). De wandeling is lineair, wat betekent dat je aan het eind van de wandeling de bus terug moet nemen om weer op hetzelfde punt uit te komen.

Mijn vriend en ik besloten in de vroege morgen te gaan (rond 8 uur) wat misschien niet het beste idee was in deze tijd van het jaar. Het was nog koud en mistig.  Het eerste gedeelte van de wandeling ging door het bos, langs het El Chorro meer. Doordat de mist nog boven het water hing, gaf dat een mysterieus effect. Na een uur werd het gelukkig warmer en kwam de zon door. De gehele wandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag. Sinds de Caminito del Rey compleet is gerenoveerd, is het pad vlak en gemakkelijk te doen. Voor de mensen met hoogtevrees onder ons, raad ik het af de wandeling te boeken. Sommige stukken loop je meer dan 100 meter boven zeeniveau. Dat geeft je natuurlijk wel prachtig uitzicht.

Gedurende de wandeling kun je gedeeltes zien van het oude wandelpad, wat veel te smal is en vele stukken ontbreken of er zitten gaten in het pad. Ik kan me bijna niet voorstellen dat er ooit mensen op hebben gelopen. Het ziet er eng en zeer gevaarlijk uit. Als het niet gerenoveerd zou zijn zoals het nu is, had ik de wandeling nooit geboekt. Gelukkig is het nu helemaal veilig en voor (bijna) iedereen begaanbaar (kinderen vanaf 8 jaar). Voor €10 boek je een ticket incl. busvervoer terug naar de plek waar je de wandeling begon. Het is aan te raden zo ver mogelijk van te voren te boeken, omdat het snel vol is, zeker de weekenden. Vanwege veiligheidsmaatregelen worden er maar een aantal mensen per dag naar binnen gelaten.

Zoals je kunt zien op de foto’s, heb je onderweg prachtig uitzicht. Als je van wandelingen houdt, is de Caminito del Rey erg origineel en zeker de moeite waard om te boeken!

 

[divider_line]

Renate Geurtjens woont sinds juni 2016 in Marbella en schrijft exclusief voor ESpecial Life over nieuwe culturen leren kennen en plekken ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. That’s what life is all about! Zie ook deze pagina over Renate.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.