Je bent met je hond of kat naar de dierenarts geweest en er wordt een hartruis geconstateerd. Wat betekent dat eigenlijk?
Het hart heeft 4 compartimenten waartussen kleppen zitten. Die bestaan uit 3 of 2 delen. De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen en het dus één richting opgaat. Bij het luisteren naar de hartslag (auscultatie) hoort men onder andere het dichtslaan van deze kleppen. Als een klep niet goed sluit (hartklepinsufficiente) dan hoor je de ruis van het terugstromende bloed.
Een hartruis kan dus op een of meer van deze kleppen zitten. De meest voorkomende plek is op de mitralisklep tussen de linkerboezem en de linkerkamer. Behalve dat je al luisterend de hartruis ontdekt, kun je dan ook de intensiteit beoordelen: de hoeveelheid bloed die terugstroomt. Door middel van echocardiografie wordt deze terugstroom in beeld gebracht. Wanneer er veel bloed terugstroomt dan komt bijvoorbeeld de linkerboezem onder te veel druk te staan. Daardoor wordt deze groter, zo groot dat hij uiteindelijk zo uitgerekt is dat hij niet meer goed kan samenspannen en dan ontstaat er een serieus hartfalen.
Het hebben van een lichte hartruis hoeft dus nog niets te betekenen, maar moet uiteraard wel regelmatig gecontroleerd te worden. Symptomen zoals kortademigheid, hoesten, snel moe worden of een opgeblazen buik zijn een indicatie dat het hart niet optimaal functioneert.
Bij honden komt er ook hartworm (dirofilaria)voor waarbij eerst larfjes in het bloed zitten die uitgroeien tot volwassen wormen en dan klem raken in het hart. Deze hartworm wordt overgebracht door muggen. Het regelmatig ontwormen van de hond (om de 3 maanden) voorkomt deze infectie
Nazli van der Kieboom
Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.