Reuzenrad Málaga ligt stil

reuzenrad
Het reuzenrad is te vinden in de haven van Malaga

Reuzenrad Málaga ligt stil

Per dinsdag 23 augustus 2016 draait het reuzenrad in de haven van Málaga niet meer rond. De activiteit is gestaakt vanwege een onzekere toekomst.

Sinds de opening bezochten enkele honderden mensen dagelijks La Noria, zoals deze in het Spaans wordt genoemd. In een kwartier tijd konden ze genieten van de fraaie uitzichten op de haven, het historische centrum en de skyline van Málaga. Dit was natuurlijk uitstekend te combineren met een bezoek aan een van de vele restaurants in de haven of in het historische centrum dat op een steenworp afstand er vandaan ligt.

Toeristen

Van de bezoekers was het merendeel toerist. Onder toeristen waren veel passagiers van de cruiseschepen die met regelmaat in de haven voor anker gaan. Zeker in het drukke hoogseizoen. Zij zien als eerste stop op hun uitstapje naar de stad het reuzenrad. Ook de toeristische bus die bezoekers langs alle bezienswaardigheden van de stad rijdt stopt voor La Noria.

Omwonenden

Sinds de opening een jaar geleden was er gedoe tussen omwonenden en het bedrijf dat het reuzenrad exploiteerde. De attractie zou veel te dichtbij de woningen aan de rand van de haven staan. Hierdoor kwam de privacy van de bewoners in het geding. Aangezien de vergunning voor verlenging van exploitatie per 23 augustus eindigde, besloot men het rad stil te leggen.

Nieuwe locatie

De omwonenden willen dat het rad uit hun zicht verdwijnt. De burgemeester van Málaga heeft al aangegeven een andere locatie dan de huidige Muelle Heredia te overwegen. Het reuzenrad is volgens de gemeente dermate succesvol dat men er de voorkeur aangeeft het als extra attractie in de steeds populairder wordende stad te behouden.

Hoogste van Spanje

Om aan de onzekere situatie een einde te maken is de promotor van het uitvoerende bedrijf Mederyt Show Services, Santi Sardà naar Málaga afgereisd. Hij overweegt in overleg met de gemeente de attractie te verplaatsen naar een ander gedeelte van de haven. Van die gelegenheid zou het bedrijf gebruik willen maken om meteen de infrastructuur rond het rad te verbeteren. Op dit moment is ‘la noria’ 70 meter hoog. Hiervan zou Mederyt 100 meter willen maken, om de attractie nog aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Dan zou het reuzenrad het hoogste van Spanje zijn.

Voortzetting

Deze week werd bekend dat de havenautoriteit van Málaga toch voortzetting overweegt op de huidige locatie. Ondanks de klachten van omwonenden wil men het reuzenrad weer openen voor publiek. De nieuwe licentie zou dan zijn voor opnieuw 8 maanden met mogelijke verlenging van een jaar. Volgens onderzoek van specialisten zijn er geen juridische argumenten aangetroffen op basis waarvan de bewoners de attractie kunnen tegenhouden. Begin oktober komt een adviesraad over het onderwerp bijeen. Als aan alles voldaan blijkt te zijn kan het rad weer gaan draaien.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.