Refugio de Juanar moet sluiten

Refugio de Juanar

Sluiting aanstaande van Refugio de Juanar

Wie er weleens is geweest, weet hoe prachtig het er is en hoe mooi je er kunt wandelen. Refugio de Juanar was jarenlang dé plek voor wandelaars uit Ojén, Marbella en omstreken om even uit te rusten, een hapje te eten of een drankje te drinken. Het hotel-restaurant moet echter op last van de rechter sluiten.

Ooit begon dit drie-sterrenhotel als jachthut voor de markies van Larios. Aan het begin van de twintigste eeuw ontving hij er illustere figuren, waaronder koning Alfonso XIII. Vanaf 1965 werd het gebouw als ‘Parador’ opgenomen in deze keten van staatshotels. Tot twee decennia later de Spaanse staat, als officiële eigenaar van het complex en de Parador-keten, Refugio de Juanar als slecht lopende parador sloot als onderdeel van een herstructureringsplan.

Actie

De werknemers wilden destijds hun baan niet kwijt en kwamen in actie. In 1986 bereikten ze een akkoord met de staat dankzij de bemiddeling van het provinciebestuur (Diputación de Málaga). De werknemers verenigden zich in een coöperatie en betaalden maandelijks een symbolisch bedrag van 100 pesetas om het hotel en restaurant draaiende te houden. De staat gaf hiertoe een concessie aan de provincie, die op zijn beurt die concessie weer doorgaf aan de coöperatie.

Verlopen concessie

Nu wil de staat Refugio de Juanar weer terug en heeft er eigen plannen mee. De concessie gold tot 2005. Sindsdien is door de werknemers niet meer om een verlenging ervan gevraagd. Zodoende werd deze als ‘verlopen’ beschouwd in 2013.

Open

Het eerste nieuws over het conflict kwam naar buiten in november vorig jaar. De gemeente Ojén bemiddelt sindsdien in het conflict door gesprekken aan te gaan met Turespaña, onderdeel van het Spaanse ministerie van Toerisme en de overheidsinstantie die beheer voert over het erfgoed van de staat. Het doel van de gemeente is om de situatie te reguleren en zodoende het hotel open te houden en te zorgen dat het personeel er kan blijven werken.

Werk behouden

Het personeel zegt sinds 1986 ruim 400 miljoen pesetas in Refugio de Juanar te hebben geïnvesteerd. Men accepteert wel een verandering van bestuur, maar wil graag de banen behouden. ‘Ze vertellen ons dat we illegaal zouden zijn, maar we willen enkel ons werk niet kwijt’, aldus Guillermo González die al 41 jaar in de refugio werkt.

Bezoekerscentrum

De gemeente Ojén heeft een petitie naar de staat gestuurd, maar die is afgewezen. Het ministerie zegt dat een vergunning voor de gemeente wel kan, maar dat de refugio dan geen hotel meer mag zijn. De staat zou er een VVV-kantoor en bezoekerscentrum willen installeren. De rechter heeft inmiddels de staat in het gelijk gesteld en beveelt ontruiming binnen een termijn van acht dagen.