Redder Puerto Banús geëerd

Puerto Banús
Puerto Banús

Marbella heeft er een nieuw standbeeld bij. Het gaat om een beeld van de zakenman Alberto Vidiella. Hij overleed afgelopen februari op 82-jarige leeftijd. Dankzij de inspanningen van Vidiella werd Puerto Banús de beroemde bestemming van de internationale jet set en Arabische oliesjeiks die er hun jacht hebben liggen.

Bovendien voorkwam de zakenman dat de jachthaven in handen kwam van de Italiaanse maffia. De gemeente is Vidiella erg dankbaar voor alle inspanningen voor Marbella. Hij nam in dit opzicht het stokje over van zijn oom José Banús (een intieme vriend van wijlen dictator Francisco Franco). Banús bouwde de haven die in 1970 in aanwezigheid van vele beroemdheden werd geopend en naar hem vernoemd.

Maandag kwamen familie en vrienden van Vidiella bijeen voor een nieuw eerbetoon aan de voor Marbella zo belangrijke persoon. Vlakbij de Tore de Control is nu een beeld te bewonderen van Vidiella. De plek is gekozen vanwege het feit dat hij hier het meeste was tijdens zijn werkzaamheden voor de haven.

Trots

Bij de onthulling was Vidiella’s weduwe, María Esther Huet aanwezig. Zij werd vergezeld van haar drie zoons en enkele intieme vrienden. Verder waren naast de burgemeester natuurlijk diverse hoge ambtenaren van de gemeente aanwezig. Volgens Huet was haar echtgenoot ‘verliefd op de haven’, was het ‘zijn trots’ en ‘gaf hij er zijn hele leven voor’.  Ze omschreef Vidiella als ‘man met een immens hart en een buitengewone persoonlijkheid’. Burgemeester José Bernal nam de onthulling van het beeld voor zijn rekening en legde opnieuw uit waarom Vidiella zo belangrijk is voor dit gedeelte van Marbella.

Twijfelachtige reputatie

Na het overlijden van José Banús nam Vidiella het werk over om de vergunning voor de haven te verkrijgen. Dit was geen sinecure in een economisch erg moeilijke tijd. Corruptie binnen de gemeente vierde bovendien destijds hoogtij onder het bewind van burgemeester Jesús Gil y Gil. Uiteindelijk bleek na talloze rechtszaken dat deze burgemeester van plan was de haven te geven aan twee Italiaanse zakenlieden met twijfelachtige reputatie. Dankzij Vidiella’s inspanningen ging dat niet door en konden grote luxe merken zich in de jachthaven vestigen. Zij werden gevolgd door toeristen met ruime banksaldo’s. Puerto Banús werd een sjieke bestemming. Dit had ook weer positieve effecten op Marbella zelf.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.