recept : Gazpacho al Andalus

receta-de-gazpacho
receta-de-gazpacho

Gazpacho al Andalus

Gazpacho, is het een soep, een drankje, een crème, een vloeibare salade….

Gazpacho werd al in de tijd van de Moren in Al Andalus gegeten. De ingrediënten waren toen: broodkruim, olijfolie, azijn, knoflook, zout en water. Pas nadat de tomaten uit Zuid-Amerika waren geïntroduceerd werden de tomaten aan de gazpacho toegevoegd.

Er zijn in Andalusië veel verschillende gazpacho ´s te proeven. Iedere streek of stad heeft wel een variant op de koude tomatensoep. De meest bekende zijn: de klassieke drink gazpacho, salmorejo de Córdoba, porra Antequerana. Deze laatste twee zijn vrijwel gelijk aan elkaar, hoewel de ´locals´ dat ten zeerste zullen bestrijden, en zijn romiger dan de gazpacho omdat er geen water, ui, komkommer of groene paprika, maar wel meer brood in zit.

receta-de-gazpacho

Recept voor een doodgewone Gazpacho van chefkok Dani García

Ingrediënten

7 rijpe tomaten
1 teentje knoflook
Groene puntpaprika
Halve ui
Een stukje witbrood van de vorige dag
Scheut goede olijfolie
Klein scheutje Jerez azijn

 

Bereidingswijze


Laat de in stukken gesneden groenten en het stukje brood een paar uur staan op kamertemperatuur. Pureer daarna de tomaten, knoflook, groene puntpaprika, halve ui en het stukje witbrood. Voeg als laatste de olijfolie, azijn en het zout toe naar smaak.

Wil je wat bijzonders? Vervang dan alleen de helft van de tomaten door watermeloen en volg verder het recept. Voor een hele zomerse gazpacho!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.