Prijs voor El Caminito del Rey

El Caminito del Rey
El Caminito del Rey

Prijs voor El Caminito del Rey

Het beroemdste wandelpad van Spanje is in de prijzen gevallen. Tijdens de Bienal de Arquitectura y Urbanismo (architectuur en stedenbouw) beloonde de jury El Caminito del Rey met een prijs voor het knappe staaltje herstelwerk.

Dit architectonische en technische huzarenstuk resulteerde in een niet aflatende stroom toeristen die dagelijks het ‘pad van de koning’ door de kloof Los Gaitanes in een prachtig natuurgebied wil lopen. Het pad loopt op sommige plekken circa honderd meter boven een kloof en is ‘slechts’ bevestigd aan een loodrechte rotswand, hoog boven de loop van de rivier de Guadalquivir. Voor de reparatie bevond het zich in een zeer vervallen staat en was het verboden het pad te betreden omdat dat simpelweg levensgevaarlijk was.

Waaghalzen

Niet iedereen hield zich in al die decennia aan dit verbod. Het pad ligt in zo’n mooie omgeving en was voor herstel zo spectaculair en gevaarlijk, dat waaghalzen zichzelf graag uitdaagden om het te ‘bewandelen’. Hier vielen helaas wel enkele doden te betreuren.

Trekpleister

Nu het pad volledig veilig is gemaakt is het toegankelijk voor iedereen vanaf 8 jaar is het een ware trekpleister geworden. Het hele gebied vaart er wel bij. Wie er niet snel genoeg bij was, lukte het niet een entreekaart te bemachtigen. De autoriteiten droegen bij aan de populariteit door de toegang de eerste maanden gratis te houden. Vanaf 1 april moet er circa 8 euro voor betaald gaan worden. Het precieze bedrag is nog niet bekend, omdat ook het bedrijf dat die exploitatie in beheer krijgt nog niet bekend is. Op dit moment is het al een tijd niet meer mogelijk kaarten te reserveren. Houd hiervoor deze website goed in de gaten.

Prijs

De prijs valt in de categorie ‘stedenbouw: landschap en stad’ en vormt een beloning voor de provincie Málaga die de opdracht tot herstel van de Caminito del Rey gaf en er ook flink in investeerde. Dat het pad nu zo populair is en mensen uit de hele wereld aantrekt is erg goed voor de drie gemeentes waar het doorheen loopt, Ardales, Álora en Antequera.

El Caminito

In totaal is de route un 7,7 kilometer. Hiervan leiden 4,8 kilometer door het natuurgebied en van en naar de noord- en zuidtoegang. Het meest spectaculaire gedeelte wordt gevormd door het 1,9 kilometer lange, houten pad bevestigd aan de rotswanden door de kloof.

Copyright foto: Else Beekman