Pop art in Carmen Thyssen

Carmen Thyssen tentoonstelling over pop-art
Carmen Thyssen tentoonstelling over pop-art

Carmen Thyssen Museum Malaga ‘doet’ Reflections of Pop (pop art) met Spaanse kunstenaars

De Reflections of Pop (pop art) ontstond in de jaren tussen 1960 en 1980. Het museum heeft hierover een tentoonstelling samengesteld. Pop Art dankt zijn naam aan de afkorting van “popular art” en ontstond in het midden van de jaren vijftig in de Verenigde Staten en Engeland. Het ware hoogtepunt is in de jaren zestig. Deze volkskunst verwijst naar de stijl die werd gebruikt in reclame-ontwerp, affiches en tijdschriften van die tijd. Inspiratie kwam uit de consumptiemaatschappij. Internationale pop art richt zich op het artistieke concept-onderzoek en de vertegenwoordiging van de objecten en niet-traditionele elementen, zoals soep blikjes, auto’s, strips, munten, bier, enz. Pop art werd (en wordt) gewaardeerd door het publiek dankzij de eenvoudige, kleurrijke en leuke vormen. Bovendien zijn de technieken die door popartiesten gebruikt worden zoals collage, een combinatie van schilderen met objecten en echte beelden en fotomontage erg in trek. Vaak zie je heldere, zuivere kleuren zonder nuances. En er wordt veel gebruik gemaakt van de verschillende technieken zoals zeefdruk, acryl schilderen of beeldhouwen maar ook worden polyester of schuim gebruikt.

Reflections of Pop in Spanje in het Carmen Thyssen loopt tot 4 september 2016.  De presentatie van de werken vindt plaats in vier categorieën die overeenkomen met de verschillende
kunstenaars. Aldus wordt de tentoonstellingsruimte onderverdeeld en begint met het werk van o.a. Luis Gordillo en Eduardo Arroyo, in het volgende deel het Chronicle Team en het Reality Team.

Eduardo Arroyo (1937)
Spaanse schilder en schrijver, geboren in Madrid. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de kritieke figuratie met fundamenteel politieke en sociale inhoud. In zijn werk vooral bekend geworden vanwege zijn kennis om bestaande beelden van verschillende bronnen te mixen met illustratie.

Luis Gordillo (1934)
Spaanse schilder geboren in Sevilla. Hedendaagse Spaanse informalista van de jaren 1950. Luis Gordillo wordt beschouwd als de pionier van een van de belangrijkste trends van de jaren zeventig in Spanje, de Madrileense figuratie. Na een verblijf in Parijs kwam zijn passie voor de pop art. In de vroege jaren van de jaren 1960 waren zijn series van hoofden en automobilisten zijn handelsmerk.

Team Chronicle (1964-1981)
Dit team werd opgericht in Valencia in 1964, naar aanleiding van de theoretische voorstellen van Tomás Llorens Serra en tijdens de laatste periode van Franco en de overgang naar democratie. Oorspronkelijk gevormd door Juan Antonio Toledo, Manuel Valdes en Rafael Solbes, maar Toledo verliet de groep al snel. Sinds 1970 experimenteert de groep met technieken en middelen als pop art als kritiek op individualisme.

Reality Team (1965-1976)
Dit was een groep kunstenaars gevormd door Joan Cardells en Jorge Ballester, die zijn carrière begon in 1966 en actief bleef tot 1976, toen de Spaanse overgang begon. Ze maakten deel uit van de Valenciaanse huidige Kroniek van de werkelijkheid, een beweging van kritische figuratie en pop esthetiek die werd ontwikkeld in de jaren zestig. Hun belangrijkste theoreticus was Vicente Aguilera Cernite.

Het museum

logo museum Carmen Thyssen

Het museum Carmen Thyssen bestaat inmiddels 5 jaar. De naamgeefster is erg gelukkig met de grote hoeveelheid bezoekers die zij de afgelopen vijf jaar haar passie kon tonen van de door hen zelf verzamelde werken en de stukken die worden geleend van andere musea. Sinds de opening van het museum bezochtten meer dan 815.000 mensen de tentoonstellingen.

Barones Carmen Thyssen
Barones Carmen Thyssen
Museum Carmen Thyssen
Pop art – Museum Carmen Thyssen
Museum Carmen Thyssen
Pop art – Museum Carmen Thyssen