Originele kunst

Met liefde gemaakt

Volgens Wikipedia is kunst de bewuste creatie van iets moois of betekenisvols met behulp van vaardigheid en verbeelding. Dat klinkt logisch, maar zijn dan alle ingelijste creaties, uitgevoerde danspassen of door ervaren tieners gemaakte videoclipjes kunst? Meningen verschillen. Net als smaak.

Tekst & foto’s: Eva Meenhorst

Hoewel smaken verschillen, zijn de meeste mensen het er wel over eens dat het hebben van een mooi schilderij of een prachtig beeld in huis toch wel bijzonder is. En dan niet een ingelijste poster van Ikea, maar bijvoorbeeld een uniek canvasdoek, standbeeld of prachtige foto afgedrukt op een mooie achtergrond.

Een werk waar de kunstenaar uren aan besteed heeft, naar gekeken heeft, dingen aan veranderd heeft en uiteindelijk tevreden was met het resultaat. Vaak kun je bijvoorbeeld de penseelstreken nog zien of kleine boetseerfoutjes ontdekken. Het hoeft niet het werk van een bekende kunstenaar te zijn, als de nieuwe eigenaar het maar mooi vindt. Dat die er vrolijk van wordt elke keer als hij/zij er naar kijkt, of een andere bepaalde emotie oproept…..kunst doet iets met je.

Aan de Costa del Sol zijn meerdere interessante galerieën die originele schilderijen en andere kunstwerken verkopen voor elk budget. In deze ESpecial speciale aandacht voor een paar bijzondere galerieën in Marbella en Fuengirola.

Van Gestel Gallery
Als eerste de Nederlandse Van Gestel Gallery op de Plaza de los Naranjos in Marbella. De Nederlandse eigenaar/kunstverzamelaar Josephus van Gestel heeft de bedrijfsvoering uitbesteed aan een charmant jong en energiek koppel: Luna Lorenzo en Emilio Belvedere. In de galerie hangt een goede mix van originele werken van zowel bekende als onbekende nationale en internationale kunstenaars. Prijzen variëren van 20 tot 7.000 euro

Bij binnenkomst beneden valt meteen het enorme schilderij op, met de afbeelding van een prachtige stier gemaakt door Manolo Peñalver. Binnen kun je je vergapen aan meer van zijn zeer originele werken. In de galerie zit op de bovenverdieping een gezellig restaurant met een uniek uitzicht op het plein. Bovendien organiseren Luna en Emilio ‘microteatro’. Dit zijn korte theatervoorstellingen van ongeveer 15 minuten elk, die onderbroken worden door een gang van een van tevoren geboekt diner (20 personen maximaal). Daarnaast kun je er kleine concerten bijwonen, is er schilderles voor kinderen en komt er binnenkort een boekenclub. Voor meer informatie: Luna Lorenzo, +34653590326.

Studio 33
Studio 33 in Fuengirola is een bijzondere galerie die wordt gerund door de innemende Poolse kunstenaar Mariusz Pakiela. Hij is gespecialiseerd in het schilderen van beroemdheden. Mariusz en zijn vriendin vertegenwoordigen 28 internationale kunstenaars en zijn heel actief in de promotie van hen: ze werken o.a. met makelaars en restaurants samen. Door hun goede Spaanse connecties hebben ze ook een overeenkomst met het busstation in Malaga weten te sluiten. Daar wordt het werk van hun kunstenaars op billboards gepromoot.

Er zijn regelmatig modeshows in de galerie, ter promotie van de lokale boetiekjes en hun eigen werken uiteraard. Om kunst zo laagdrempelig mogelijk te maken kun je bij hen kunst op afbetaling kopen. Alle werken zijn ook online te bewonderen, met de prijzen erbij en die variëren tussen de 40 en 4.000 euro.

www.studio33center.com

 

Libertad Couso Galleria
De Libertad Couso Galleria, vlakbij de boulevard in Marbella valt op omdat het gerund wordt door de kunstenares zelf: Libertad Couso. De van oorsprong Zuid Amerikaanse diplomate, die meer dan 35 jaar ervaring heeft in de kunstwereld, bezit meer dan 400 originele werken in haar galerie.

Haar stijl is zeer afwisselend, want zoals ze zelf zegt: ‘Ik pas me aan veranderende economische omstandigheden, kleurtrends en nieuwe stijlen aan.’ Bovendien geeft ze op elke werkdag les; in schilderen, tekenen, modeltekenen, composities, beeldhouwen, etc.

Aan haar drukbezochte klassen wordt deelgenomen door mensen van allerlei leeftijden en met diverse nationaliteiten. Een klas kost gemiddeld 60 Euro per maand; en dan krijg je 1x per week les. De prijs voor haar werken varieert tussen de 20-3.000 euro.

www.libertadcouso.com

Sekretza Gallery
De Sekretza Gallery op de Golden Mile in Marbella is bijzonder vanwege de vele kleurige beelden die tentoongesteld worden. De vertegenwoordigde namen zijn o.a. Borowski Glass, Thomas Hoffmann Art, Juliani Collection etc. Alle beelden zijn origineel en komen met een echtheidscertificaat.

Je vindt de Sekretza galerie gecombineerd met een minder romantische partner, namelijk een keukenspecialist, die in hetzelfde pand zit. De Engelse eigenaar heeft er echter toch voor gezorgd dat er een bijzondere sfeer hangt, vooral ook door een aantal mooie schilderijen aan de muur en andere zeer originele decoratieve producten.

www.sekretza.es

Excellence Art Gallery
De Excellence Art Gallery op de Golden Mile in Marbella is vooral anders dan anders omdat de galerie overloopt in een heel gezellig Art Café, dat je overigens ook kunt afhuren voor een lunch of diner. De ambiance is echt heel origineel! De galerie wordt gerund door Giuseppe Carnevale.
Hij is heel actief in het werven en promoten van kunstenaars. Hij vertegenwoordigt 30 internationale artiesten en promoot ze niet alleen in Marbella en Puerto Banús maar ook in Zürich, Monte Carlo, Parijs en Italië. De galerie heeft mooie pop art werken maar neemt daarvoor ook graag opdrachten aan. Het is exclusief en dat merk je uiteraard ook aan het prijskaartje van de kunstwerken.

www.excellenceartgallery.com.

Gallery Art Club
Tot slot wil ik u niet de Gallery Art Club in Fuengirola onthouden. Dit is een kleine, maar leuke karakteristieke galerie. Het ligt een beetje verstopt in een van de straatjes in het oude centrum vlakbij het strand. Ze laten elke maand weer ander werk van voornamelijk Noord Europese/Scandinavische kunstenaars zien. De prijzen zijn zeer redelijk: 100-1.000 euro.

Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag van 10-14.00u. En daarbuiten op afspraak.

www.galleryartclub.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Grenzenloze belasting

Waar je ook woont, belasting betalen moet je bijna overal. Zowel in Nederland als in Spanje zijn de meeste gegevens al bekend en hoef je

Kinderen en scheiding

Als ouders uit elkaar gaan betekent dit dat er in het leven van hun kinderen veel gaat veranderen. De ouders zelf en de familie kunnen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)