Optie op kennis

Taco te Gussinklo, relatiemanager van Alex / Binckbank in Spanje, behandelt verschillende thema’s over (zelf) beleggen op de beurs. Deze keer een artikel voor een belegger met ervaring die meer instrumenten wil toepassen en bereid is zich in de risico’s en kansen van opties te verdiepen. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact met hem opnemen via mail taco.te.gussinklo@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

 

Optie op kennis
Laat ik meteen maar een stelling poneren: Ik denk dat een belegger met kennis over opties een betere belegger wordt. Nu denk ik sowieso dat kennis over de financiële instrumenten meer dan handig is. Aandelen of obligaties– grote kans dat uw beleggingen (zelf of door derden beheerd) – daaruit zijn opgebouwd. Om dan een visie op uw posities te hebben moet u minimaal de basiskenmerken weten. Maar bij opties gaat het nog iets verder. Niet dat u meteen weer de schoolbanken in moet, met alleen al een uurtje uitleg (ik doe het graag) denk ik dat er een wereld voor u opengaat. En als u besluit met opties te gaan werken dan zal dit bij uw rekening worden geactiveerd na een kennistest.

 

Maak het u zelf makkelijk: de Optie Matrix
Ik verstrek regelmatig onze Optiematrix aan geïnteresseerden, een eenvoudig maar daarom niet minder effectief schema met de (twee) soorten opties, en de consequentie van koop en verkoop daarvan. Veel mensen hadden deze informatie graag tientallen jaren geleden ontvangen, zodat ze van bijvoorbeeld meer hadden geweten over de mogelijkheid van het verzekeren van hun aandelen SNS, World Online etc.

 

Een stapje verder met opties
Begrijp mij niet verkeerd, u kunt opties ook gebruiken via zeer specifieke constructies om bijvoorbeeld de volatiliteit, tijdswaarde etc. te benutten. Hoewel het zeker de moeite waard is om hier verder in te duiken – ben ik al lang blij als u alleen de basis (de genoemde matrix) onder de knie krijgt. Alleen al de mogelijkheid om uw aandelen te verzekeren tegen waardedaling (bij welk bezit kan dat nog meer?) is het uurtje lezen/praten waard. Maar ook het ontvangen van premie bij een geschreven calloptie op uw aandelen als extra rendement, bijvoorbeeld in een portefeuille die cashflow moet genereren, zal u kunnen interesseren.

 

Of zelfs..
Ik heb in de praktijk ook gezien dat vanaf deze basis beleggers het roer helemaal omgooien. En dat de portefeuille in zijn geheel wordt omgezet naar opties. Dus geen aandelen en obligaties meer, alleen nog maar (index)opties. Voor een leek zou dat kunnen klinken als een speculatieve wending, maar gelooft u mij – dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Vanzelfsprekend zal deze stap alleen door een doorgewinterde optiebelegger worden gezet, die de ins en outs van opties kent.

Naast particulieren worden opties ook door grote financiële instellingen gebruikt, onder andere om risico’s af te dekken. Opties zijn alleen het middel, het gebruik daarvan bepaalt of het defensief of speculatief is. En daar zit u zelf bij! Uiteraard heeft u de (basis)kennis nodig om te snappen waar u mee bezig bent. Maar dat is eigenlijk met alles zo, autorijden, golfen en ga zo maar door…

 

De informatie in deze column is een momentopname en niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De beloning van Taco te Gussinklo staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze column.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.