Op de kleintjes letten

Ook voor wat betreft de kosten bij het beleggen moet u duidelijke prioriteiten stellen. Natuurlijk moet u opletten dat u niet de hoofdprijs betaalt en zorgen dat u marktconforme tarieven heeft bij het beleggen. Let overigens wel op dat u een goede vergelijking maakt – gratis bestaat niet, er zitten dan altijd addertjes onder het gras. Maar goed, natuurlijk wilt u een zo hoog mogelijk rendement en alles kan daar aan bijdragen.

Securities Lending
Hou bij die vergelijking rekening met de mogelijkheid dat sommige partijen op andere manieren geld aan u verdienen. Een mooi voorbeeld is het uitlenen van (uw) aandelen. Als u niet weet dat dit gebeurt en u er niets aan overhoudt, zijn lagere tarieven eigenlijk een sigaar uit eigen doos. Securities Lending, want daar hebben we het over, is wel degelijk een interessante manier om mogelijk extra rendement te maken. Stel, u krijgt op jaarbasis een uitleenvergoeding van 1% dan heeft u op een ton de eerst 1.000 euro rendement al binnen. Natuurlijk moet u zich wel even verdiepen in de voorwaarden en risico’s, ik help u hieronder op weg.

Even wat snelle feiten
Zeker bij het uitlenen van financiële waarden wilt u natuurlijk wel weten met wie u zaken doet. Bij BinckBank worden uw effecten alleen uitgeleend als u hier expliciet toestemming voor heeft gegeven. BinckBank is in deze uw ‘tegenpartij’.

BinckBank stort 105% over de waarde in een aparte stichting. Via deze Stichting wordt bij een eventueel faillissement van BinckBank (tegenpartij-risico) het onderpand uitgewonnen om uiteindelijk de van u geleende effecten terug te kopen.

De opbrengsten worden tussen u en BinckBank verdeeld. Naast het gegeven dat alle acties moeten worden uitgevoerd en de administraties moeten worden bijgehouden, loopt BinckBank dus het risico dat derde partijen (aan wie uiteindelijk uw effecten worden uitgeleend) niet aan haar verplichtingen kunnen voldoen. U heeft immers alleen het tegenpartijrisico van BinckBank.

Als u aandelen uitleent, heeft u recht op een vervangende dividendbetaling, u heeft geen stemrecht bij de Algemene Aandeelhoudersvergadering, (net als zonder uitlenen), houdt u het koerspotentieel en -risico en kunt u uw aandelen gewoon op de beurs verkopen.

Penny wise and pound foolish
Toch weer een beurswijsheid als afsluiter. Besluit u met het beleggen ook op de kleintjes te letten, zorg dan niet dat u voor een paar euro goedkoper bij een partij uitkomt waarvan de financiële gegoedheid te wensen overlaat, of dat u via verborgen kosten alsnog meer betaalt. Wellicht kiest u liever om op een transparante manier via het bewust uitlenen van uw aandelen bij een gegoede partij uw slag te slaan!

Taco te Gussinklo, relatiemanager van BinckBank in Spanje
taco.te.gussinklo@binckspanje.com / +34 952 924 011 / binckspanje.com

Deze informatie is afkomstig van BinckBank Spanje. De informatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kijk voor de volledige kenmerken en risico’s van Securities Lending op https://www.binck.nl/zelf-beleggen/pakketten/securities-lending
Let wel! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.