Noodweer stopt de tijd in Málaga

Malaga kathedraal
De kathedraal van Málaga van bovenaf gezien

Noodweer stopt de tijd in Málaga

De klok van de kathedraal van Málaga geeft sinds het heftige noodweer van afgelopen vrijdag (29 januari 2016) geen tijd meer aan. Deze is stil blijven staan op 21.19 uur.

De kathedraal van Málaga, die als bijnaam La Manquita heeft, werd op vrijdag 29 januari talloze keren hel verlicht door de bliksem. De toren van de eenarmige kathedraal heeft op een gegeven moment toch een bliksemflits opgevangen waardoor de klok is stil blijven staan op 19 minuten over negen ’s avonds.

Onweersbui

Het noodweer startte rond de klok van zeven met een hevige onweersbui die vervolgens niet meer weg ging tot in de vroege uurtjes van zaterdagmorgen. De wolkbreuk waarmee de onweersbui gepaard ging, bezorgde de stad veel wateroverlast, verkeersopstoppingen door afgesloten wegen en zelfs omgeleide vliegtuigen die op Sevilla moesten landen vanwege de tijdelijke onbereikbaarheid van het vliegveld van Málaga.

Elektrisch

In 2007 stond de klok van de kathedraal als laatste stil, eveneens als gevolg van een onweersbui. Het duurde destijds een week voordat het probleem technisch verholpen kon worden. De elektrische onderdelen van het uurwerk in de enige toren die de kathedraal rijk is, raakten flink beschadigd. Sinds 2006 is de aandrijving van de klok elektrisch en hoeft er geen persoon meer aan te pas te komen om de klokken te luiden.

Eenarmige

De toren van de kathedraal van Málaga domineert van alle hoeken de skyline van de stad. Het bijzondere aan dit religieuze bouwwerk is dat er een stukje van een tweede toren te zien is. Die werd echter door financiële problemen nooit afgebouwd. Daarom noemen Malagueños haar La Manquita, ofwel de eenarmige of manke dame. Na eeuwenlange overheersing van de Moren in de stad, werd deze door de Christenen herovert en vervolgens startte men in 1528 aan de bouw op de fundamenten van de centrale moskee van de stad. Maar liefst tweehonderd jaar bleef men bouwen, waardoor er een variatie aan stijlen te bewonderen is, zoals gotisch, renaissance en barok.

De kathedraal is op werkdagen te bezoeken tussen 10 en 18 uur en op zaterdag tussen 10 en 17 uur. De entreeprijs is 6 euro.