Noem je mijn hond dik??

Zoals zo goed als dagelijks gebeurt, belt iemand om een afspraak te maken voor de sterilisatie van een hond. In dit geval een 2 jarig teckeltje dat volgens de eigenaar ongeveer 5 kilo weegt. Dat is voor ons van belang om te weten hoeveel anaesthesie middelen, de pijnstillers en eventuele andere medicatie we nodig hebben en om dus een kostenraming te maken. We prikken een datum en geven de instructies voor de voorbereiding thuis.

Vandaag was de dag! De hond wordt gebracht en van een afstand is al te zien dat ze veel meer dan 5 kg weegt. De weegschaal zegt 11 kg!!!!!! Mensen hebben vaak niet in de gaten dat de hond met de tijd dikker is geworden maar dit was wel heel erg. De kostenraming moest bijgesteld worden – eigenaar niet blij. We mogen toch doorgaan met de sterilisatie.

Het inleiden van de anaesthesie gaat vlekkenloos, de hond ligt klaar op tafel en bij de eerste snede kom ik al een vetlaag van 5 cm tegen – pff. Eenmaal ik de buik zit het vet overal en puilt overal uit, eierstokken zitten verstopt in een laag vet van 3 cm, maar we doen wat we moeten doen en steriliseren de ‘kleine’ teckel en hechten alle vetlagen en andere lagen – weer netjes aan elkaar. Al met al duurde de hele ingreep dus twee keer zo lang en tijd is ook geld dus….

Maar gelukkig zijn niet alle dieren die op de behandeltafel komen te dik. Later op de dag, net voor sluitingstijd, wordt met spoed een Yorky puppie van 4 maanden binnengebracht. Ze is ietwat te enthousiast van de bank op de gladde marmeren vloer gesprongen en schreeuwt van de pijn aan haar pootje. Ze weegt 1,3 kg, is dus klein en mager. Na een lekkere pijnstiller worden er rontgenfoto’s gemaakt en helaas is haar rechtervoorpootje gebroken. Deze botten genezen erg slecht en moeten dus chirurgisch aan elkaar worden gezet met een plaatje en schroeven. We zetten alles klaar voor een tijdelijk spalkverband maar zelfs de kleinste verband rol is nog te breed voor dit kleine pootje. Dus dan maar de rol doormidden knippen en de tape doormidden scheuren en voorzichtig het verband aanleggen.

Morgen weer een dag!

 

Foto: Erda Estremera, Unsplash

Foto van Nazli van der Kieboom
Nazli van der Kieboom

Nazli is dierenarts gespecialiseerd in gezelschapsdieren. Sinds 2011 runt ze haar kliniek in Estepona.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)