Nieuw museum voor Málaga

Nieuw museum voor Málaga

Al voor de tweede keer noemt de prestigieuze Amerikaanse krant The New York Times Málaga als culturele hub. Niet zonder reden. De laatste tien jaar werden zeker 10 nieuwe musea geopend. Eind dit jaar komt er nog een belangrijk museum bij.

De collectie van het museum voor de schone kunsten ‘Bellas Artes’ is dan eindelijk na bijna twee decennia weer te zien. Deze moest het veld ruimen voor de opening van het Picasso Museum in het stadspaleis Palacio de Buenavista. Dit werd grondig gerestaureerd voor opening in oktober 2003. Sinds 1997 zijn honderden werken in kelders opgeslagen. Hier liggen ze te wachten tot ze eindelijk weer de nieuwsgierige blikken van kunstminnende bezoekers kunnen bevredigen.

Museum voor Schone Kunsten

Binnenkort is het zover. Als nieuwe locatie is gekozen voor het voormalige douane-gebouw aan de voet van de Gibralfaro-berg en aan de Paseo del Parque. Dit ligt om de hoek van het rectoraat van de Universiteit van Málaga en het gemeentehuis. Hier wordt ruimte vrijgemaakt voor 15.000 kunstwerken en 2.000 archeologische voorwerpen. Dit statige gebouw stond jarenlang in de stijgers en werd omgetoverd van postkantoor tot museum.

De schat van Loring

Het enorme neo-klassieke gebouw zelf is al kunst op zich. In totaal telt het maar liefst 18.402 vierkante meter. 5.000 hiervan worden vrijgemaakt voor exposities. Zowel de permanente als tijdelijke. Gedurende 7 jaar werd er voor een investering van 40 miljoen euro van het Ministerie van Cultuur aan het gebouw gewerkt. Over een paar maanden zullen hier marmeren beelden uit de collectie van de familie Loring te zien zijn. Deze worden samen ook wel de ‘schat van Loring’ genoemd en stammen uit de 2e eeuw na Christus. Daarnaast komen er gebruiksvoorwerpen van Feniciërs, Visigoten en Romeinen, archeologische vondsten en schilderijen.

Culturele hub

De New York Times schreef afgelopen mei dat Málaga inmiddels een culturele hub van betekenis is geworden. Mensen landen er niet meer alleen per vliegtuig om met parasol en badlaken af te stevenen op een van de talloze stranden die er aan de Costa del Sol te vinden zijn. Ze stoppen tegenwoordig ook in de stad zelf. Wie daar eenmaal is aangeland heeft het nog moeilijk met een keuze te maken uit het uitgebreide aanbod. Want bezoek je liever de collectie in het Picasso Museum, of verkies je die in het Centre Pompidou Málaga? Ook het Russische museum in de voormalige tabaksfabriek met een deel van het Russische Staatsmuseum in Sint Petersburg als collectie, trekt steeds meer bezoekers. Wie die hoogtepunten en de collectie van het Carmen Thyssen Museum al kent, kan terecht in het bijzondere glasmuseum, het muziekmuseum of bezoekt in de buitenlucht het Moorse Alcazaba met daarboven het Gibralfaro-fort.

Zwart

Inmiddels ziet het centrum van Málaga altijd zwart van de mensen, ook wanneer het geen feria is. Wie eenmaal van de goede sfeer heeft genoten en kennis heeft gemaakt met de uiterst toegankelijke bevolking beveelt de stad graag aan anderen aan. En Barcelona, Madrid, Granada en Sevilla hebben veel stedentrippers al meermalen gezien. Zo lijkt een positieve ‘recensie’ van media als New York Times helemaal niet meer nodig. Mensen komen vanzelf terug met nieuwkomers in hun kielzog. Hopelijk varen de musea daar wel bij.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.