Mijas Pueblo investeert in centrum

Mijas Pueblo
Mijas Pueblo is een typische pueblo blanco

Vernieuwingen op komst in Mijas

Het aan de Costa del Sol beroemde witte dorpje Mijas Pueblo krijgt van de provincie Málaga een bedrag van 1,2 miljoen euro om belangrijke verbeteringen aan te brengen in het historische centrum.

De door de tijd en klimatologische omstandigheden aangetaste en slechter geworden straten Calle Coín, Calle Campos, Barrio Santana en Cuesta de la Villa krijgen een opknapbeurt. Niet alleen het uiterlijk wordt verbeterd, ook ondergronds zal worden gewerkt aan de leidingen en het riool. Voor de eerste drie straten is 775.000 euro begroot. De Cuesta de la Villa zal naar verwachting 144.000 euro nodig hebben en voor de lift heeft men 200.000 euro begroot.

Lift

Op het plein Virgen de la Peña zal een lift komen die het plein met de Avenida del Compás verbindt. Deze lift krijgt een panoramisch karakter, lijkend op de lift die in Benalmádena Pueblo toeristen en inwoners naar het uitkijkpunt daar brengt. Een gedeelte zal van transparant materiaal worden gemaakt, zodat de inzittenden kunnen genieten van het uitzicht, terwijl ze zich een niveau hoger of lager laten brengen.

Ezel-taxi’s

Het centrum van Mijas Pueblo is tot ‘conjunto histórico artístico verklaard. Wat zoveel wil zeggen als dat het van historisch en artistiek belang is en als zodanig behouden moet blijven. Het dorpje trekt al vanaf de opkomst van het toerisme aan de Costa del Sol in de jaren vijftig/zestig veel bezoekers. Beroemd zijn dan ook de ezel-taxi’s. Toeristen laten zich er graag mee fotograferen.

Pueblo blanco

Het witte dorpje met nauwe straatjes die opgevrolijkt worden door fleurige bloempotten en pittoreske pleinen en hoekjes, ligt tegen de flanken van de Sierra de Mijas aan. Vanaf de mirador op een boven het landschap uitstekende rots is het uitzicht over de Costa del Sol met Fuengirola en de Middellandse Zee in de verte adembenemend. Vlak ernaast ligt de oude stierenarena uit 1900.

Mijas

Mijas Pueblo hoort bij de gemeente Mijas met in totaal 80.000 geregistreerde inwoners. Deze bevinden zich met name in de wijken langs de kust. Ruwweg onder te verdelen in Las Lagunas, La Cala de Mijas, Riviera en Calahonda.