Met wijn beter door de lockdown

Nu al twee weken in lock-down en nog minstens twee weken te gaan. Ik hoop dat u het virus heeft kunnen vermijden en in goede gezondheid bent. En dat u de wijnkelder goed gevuld had voordat de lock-down in ging, want in deze omstandigheden kunnen we wel een glaasje wijn gebruiken.

Tekst: Ronald Dorlas

Wat te doen als we al tijd die binnen moeten blijven? Misschien een mooi moment om uw wijnkennis (verder) op te vijzelen. Er is veel te lezen en TV te kijken over wijn. Hier volgen een paar van mijn favoriete wijnboeken. Niet alleen over wijnkennis, maar ook verhalen over wijn. U kunt ze thuisbezorgd krijgen via Amazon.com of in Nederland via Bol.com.

The World Atlas of Wine’ van Hugh Jonson en Jancis Robinson is hèt standaard werk voor elke wijnliefhebber. Sinds de eerste editie uitkwam in 1971 wordt dit werk beschouwd als het meest complete en gezaghebbende wijncatalogus. De achtste en meest recente editie is van oktober 2019. Naast een inleiding over wijnbouw, wijnhandel en wijnproeven, biedt het boek beschrijvingen van de belangrijkste wijngebieden in de wereld met gedetailleerde kaarten en prachtige foto’s. De originele versie is in het Engels en er is ook een Nederlandstalige versie beschikbaar.

Oz Clarke’s ‘Encyclopedia of Grapes’ geeft een beschrijving van (bijna) alle wijndruiven ter wereld: waar ze groeien, de varianten, wat er waarvan gemaakt wordt, wie vervolgens dan de beste maakt, hoe het smaakt. Een zeer compleet naslagwerk van Albariño tot Zinfandel en een goede leidraad voor de (beginnende) wijnproever. Originele versie in het Engels, voor zo ver mij bekend niet beschikbaar in het Nederlands.

Voor wie liever kijkt en luistert dan leest is er de Wijncursus van Jancis Robinson op DVD. In 10 afleveringen van een half uur ieder gaat zij de wijngebieden van de wereld rond, vertelt over de wijnen en de wijnmakers, hoe de wijn te bewaren, hoe te proeven en wanneer de wijn te drinken.    

Wine Folly, The Essential Guide to Wine’ van Madeline Puckette en Justin Hammack, de makers van de gelijknamige website. Het boek en de website leggen de wereld van wijn uit op een luchthartige manier met grappige pictogrammen en infographics, maar dekt de materie zeer goed. The Essential Guide biedt een goede introductie voor de beginnende wijndrinker en voor de gevorderde wijnliefhebber is er The Magnum Edition: The Master Guide.  Originele versie in het Engels en beide boeken ook in het Nederlands verkrijgbaar. Bekijkt u ook de website: www.winefolly.com (alleen in het Engels).

Oz Clarke’s and James May’s ‘Big Wine Adventure’ is een beschrijving van een reis langs de Franse wijngebieden. Oz Clarke biedt zijn wijnexpertise, James May (van ‘Top Gear’ het Engelse TV-programma over auto’s) relativeert en houdt het luchtig. Het boek biedt niet alleen een beschrijvingen van de Franse wijnen, maar kan ook als reisgids langs de Franse wijngebieden dienen. Het beschrijft de streek, de lokale culinaire specialiteiten, de restaurants en hotels, geïllustreerd met prachtige landschapsfoto’s. De originele versie is in het Engels, de Nederlandse versie heet ‘Route de Vin’. Big Wine Adventure is een BBC serie, die op DVD verkrijgbaar is.

Vrouwen Gek op Wijn’ van Astrid Joosten en Thérèse Boer bevat interviews met acht bekende Nederlandse vrouwen over hun lievelingswijn. Astrid Joosten (televisiemaker en vinoloog) en Thérèse Boer (sommelier van De Librije, het drie sterrenrestaurant in Zwolle) geven uitleg over de druivensoort en de wijnstreek. Tevens laten zij hun gasten meerdere wijnen proeven en bespreken welke gerechten daarbij passen. Daarbij zijn recepten van Jonnie Boer (chef van De Librije) opgenomen. Alleen in het Nederlands uitgegeven.

The Billionaire’s Vinegar’ van Benjamin Wallace is een detectiveroman gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een fles Château Lafite uit 1787, die op een veiling voor $156,000 wordt verkocht. Had deze fles werkelijk 200 jaar in een Parijse kelder gelegen, kwam hij uit een Nazi bunker of was die het briljante werk van een meesteroplichter?  ’s-Werelds top wijnkenners prijzen de fles de hemel in, Amerikaanse biljonairs bieden tegen elkaar op tot het mysterie zich ontrafelt. Een spannend kijkje achter schermen in de handel in grote wijnen. In het Engels geschreven.

Sour Grapes’ is een Netflix documentaire over een gigantische zwendel met Bourgogne wijnen via het Amerikaanse veilinghuis Acker Merrall & Condit, die in 2006 voor $35 miljoen aan nep Bourgognes verkochten.