Meer toeristen dan ooit aan de Costa del Sol

toeristen
toeristen

Meer toeristen dan ooit aan de Costa del Sol

Wie al een tijdje meedraait aan de Costa del Sol kan het bij wijze van spreken op zijn klompen aanvoelen. Wat was het vol overal deze zomer! Parkeerproblematiek, handdoekje aan handdoekje op het strand, lange rijen overal, en drukke supermarkten… Heel anders dan vorig jaar. Al jaren neemt het aantal toeristen dat Spanje bezoekt toe. Deze zomer echter zijn uitbaters van hotels, vakantiecomplexen, restaurants en bars echter wel heel enthousiast. Terrassen zaten niet alleen continue vol. Vaak stonden er tijdens de piekuren rijen wachtenden voor een plekje. Wie last minute een vakantie naar de Costa del Sol wilde boeken, kwam vaak bedrogen uit.

Bezetting ruim 90%

Men vermoedt dat de bezetting in hotels in Málaga en de belangrijkste plaatsen langs de kust, zoals Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella op ruim 90% lag in augustus. Tot de officiële cijfers bekend worden gemaakt, kan men enkel nog schatten. Niet alleen namen de aantallen toeristen toe, ook de uitgaven gingen omhoog en zelfs de huizenprijzen stegen licht in de zomermaanden. Ook de stad Málaga heeft nu definitief een plekje verworven tussen de toeristische bestemmingen en ook daar was amper meer een hotelkamer te vinden.

Kanttekeningen

Wel klinken er twee kanttekeningen vanuit de horeca-sector. Allereerst liggen de prijzen nog steeds op het niveau van 2008 en 2009. Tijdens de crisisjaren ervoor waren die al met zo’n 30 tot 40% gedaald. Zodoende blijft er minder winst over voor de horeca-uitbaters. Ten tweede zijn er vraagtekens te zetten bij de duurzaamheid van deze positieve cijfers. Veel mensen kozen nu voor de provincie Málaga vanwege externe factoren. De vraag is of ze voor Zuid-Spanje blijven kiezen als die factoren weer veranderen.

Loyaal

Volgens Luis Callejon van de regionale hotelvereniging Aehcos is het nu zaak toeristen die voor het eerst de kust bezoeken, loyaal te krijgen. ‘We moeten ons uiterste best doen ze weer terug te laten komen. De kans dat ze dat doen is aanwezig aangezien onze regio wel beschikt over een goede prijs-kwaliteitverhouding, veel faciliteiten en voldoende aanbod.’ Toch is de Costa del Sol nog de vierde duurste bestemming in Spanje na de Balearen, Benidorm en de Canarische Eilanden.

Overnachtingen

Op basis van de maanden juni en juli werd al voorspeld dat het een goede zomer zou worden. Met vooruitboekingen waren de hotels in augustus al voor meer dan 85% vol. Dat was een toename van 4% ten opzichte van een jaar geleden om dezelfde tijd. De verwachting is dat met de uiteindelijke cijfers dat ruim boven de 90% bezettingsgraad uit zal komen. Volgens de laatste officiële gegevens waren er in juni 19% meer toeristen dan in juni 2015. Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella waren samen goed voor 80% van alle boekingen. Ook het totale aantal overnachtingen in de maand juli liet een record zien van 2,4 miljoen personen.

Minder Spanjaarden

Ondanks dat er wel meer geld werd uitgegeven aan vakantie, de periode dat men bleef langer duurde en dat er meer mensen naar de kust kwamen, waren onder die bezoekers minder Spanjaarden. Het nationale toerisme naar de Costa del Sol daalde met 14% ten opzichte van een jaar geleden. Callejon vermoedt dat dat komt doordat Spanjaarden vaak op het laatste moment boeken. Dit jaar was dat problematisch omdat veel hotels al vol zaten in de populairste weken tussen eind juli en half augustus wanneer de meeste Spanjaarden vakantie hebben.

Britten

In heel Spanje kwamen in juli 9,6 miljoen toeristen. Dat is een stijging van 11% ten opzichte van juli vorig jaar. Britten lieten zich niet tegenhouden door de Brexit en door de ongunstige wisselkoers van de Pond. Een kwart van alle toeristen die in juli Spanje bezocht was Brits. Toeristenorganisaties schatten zelfs dat aan het einde van dit jaar een totale toename te zien zal zijn van 25%. Vooral omdat Britten de landen van de terroristische aanslagen en de vluchtelingenproblematiek mijden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.