Wat drijft mensen om vrijwilligerswerk te doen? En halen ze eruit wat ze verwachten? We wijden een speciale serie aan mensen aan de Costa del Sol die zich als vrijwilliger inzetten voor een goed doel.
In het vierde deel van deze serie spreken we met Marjan Looije. Eens per maand gaat zij naar een opvanghuis voor mensen die zich in een situatie van sociale uitsluiting bevinden (daklozen, ex-gevangenen, vrouwen die mishandeld zijn, immigranten, slachtoffers van mensenhandel) om hen voetreflexologie aan te bieden.
Tekst: Else Beekman
Nuevo Hogar Betania is gevestigd in La Linea de la Concepción in de provincie Cádiz en draait volledig op donaties. Voetreflexologie is een vorm van massage die is gebaseerd op het principe dat er energiezones van de bovenkant van het hoofd naar de voetzolen lopen. Door druk op verschillende punten van de voetzool uit te oefenen kunnen stress, spanningen en andere aandoeningen verminderd worden, verbetert de bloedcirculatie en komen gifstoffen vrij zodat het lichaam in een natuurlijke staat van evenwicht en harmonie terug kan keren.
Marjan werd geboren in Rotterdam, ze woonde elf jaar in Australië en emigreerde in 2000 naar Spanje. Toen daar de crisis toesloeg besloot ze terug te keren naar haar passie en begon haar eigen bedrijf als massagetherapeut met voetreflexologie als specialiteit.
Niet zo ver van je bed
“Voor mij betekent vrijwilligerswerk gewoon compassie tegenover andere mensen met andere achtergronden en andere mogelijkheden. Ik kom bij Betania mensen tegen die pech hebben gehad, die een verkeerde partner zijn tegengekomen bijvoorbeeld, of een vrijgezelle vrouw die haar baan verloor en de huur ging omhoog en ineens stond ze op straat! Het is niet zo’n ver-van-je-bed-show als mensen vaak geneigd zijn te denken.”
Marjan gaat samen met een Zweedse vrijwilligster maandelijks naar Hogar Betania toe. Charlotta Östing is naturopaat en geeft manuele therapie en acupunctuurbehandelingen in het opvanghuis. “Een van de redenen dat ik alleen voetreflexologie geef en geen andere massages doe is dat ik dan zoveel mogelijk mensen in de relatief korte tijd die ik daar heb kan behandelen. Het ontspant, brengt hun lichaam in evenwicht en je kunt er ook een soort zorg, compassie en empathie overdragen aan mensen die gebroken zijn.”
Na een tijdje begint Marjan de mensen die ze behandelt een beetje te leren kennen. Ze geeft wel aan dat ze altijd vraagt hoe ze bij Hogar Betania terecht zijn gekomen. “Zo hoorde ik al meerdere verhalen van mannen die volledig zijn ingestort nadat hun moeder was overleden. Die komen vervolgens in aanraking met drugs of alcohol en raken volledig de weg kwijt. Dan biedt Hogar Betania een plek, hulp en eventueel onderdak, zodat ze in een jaar tijd hun leven weer op de rit kunnen krijgen.” Marjan voegt toe dat daar onder meer psychologen, sociaal werkers, beveiligers en mensen die ze helpen hun verblijfspapieren te verkrijgen voor worden ingezet.
Hogar Betania kwam op Marjan’s pad via de Rotary Club in Guadalmina waar klanten van haar lid van zijn. Die vroegen haar om bij een benefietwandeling in het natuurgebied Refugio de Juanar in Ojén te komen masseren. De leden van de Rotary gingen lopen voor verschillende goede doelen. Daar kwam Marjan Begoña Arana Álvarez, de directrice van Hogar Betania tegen. Een jonge Spaanse vrouw die het opvanghuis in haar eentje heeft opgericht en voor haar uitzonderlijke prestaties ook prijzen voor in ontvangst heeft kunnen nemen.
Het goede doel sprak Marjan aan en ze besloot geld te doneren. “Toen ik op een gegeven moment door wijzigingen in mijn persoonlijke omstandigheden meer tijd overhield heb ik aan Begoña gevraagd of ik iets kon doen, schoonmaken of koken ofzo en zij vroeg meteen of ik massages wilde geven en dat vond ik natuurlijk veel leuker. Toen heb ik Charlotta ook enthousiast gekregen en die gaat mee en verzorgt andere massagevormen. Met zijn tweeën kunnen we het goed aan. In Hogar Betania worden ongeveer 35 mensen full time opgevangen, maar er is ook een gaarkeuken waar mensen van buiten kunnen komen voor een maaltijd en er worden maaltijden bezorgd aan bejaarden die aan huis gekluisterd zijn.”
muurschildering in het opvanghuis muurschildering
Aangrijpende verhalen
Marjan vertelt over de vele achtergronden van de mensen die ze er behandelt. Zo was er een Marokkaanse jongen die haar vertelde dat hij op een boot naar Spanje is gekomen waarvan hij de enige overlevende was. Dat soort verhalen grijpen haar erg aan. Zo ook dat van een hele jonge vrouw uit Ivoorkust. Toen zij 12 jaar oud was had het hele dorp geld ingezameld om haar via mensensmokkelaars naar Europa te sturen. “Er rusten dus zoveel verwachtingen op de schouders van dat meisje en dat bezorgt haar heel veel stress. Die mensen verwachten wel dat ze iets terugzien voor hun ‘investering’. Veel vrouwen komen ook zwanger hier in de hoop dat hun kind in Spanje of elders in Europa wordt geboren, zodat het er legaal kan blijven.”
Naast Afrikanen zitten ook heel veel Spanjaarden in Hogar Betania. Bijvoorbeeld een vrouw uit Sevilla die zo is mishandeld dat ze haar familie is ontvlucht en niemand mag weten dat zij hier is. Zo fungeert het opvanghuis als een soort blijf-van-mijn-lijf-huis.
Er belanden veel mensen die niet succesvol zijn, pech hebben gehad en arm zijn of met alcohol en drugsproblemen kampen. Marjan: “Bijna alle mensen die er zitten zijn ook heel gestrest en ik voel gewoon met die voetreflexologie dat ze helemaal ontspannen. Er zijn ook mensen die heel veel afstanden lopen op slechte schoenen en die vinden het dan ook heel prettig dat hun voeten worden gemasseerd. Ik vind het heel fijn om te doen en ik kom er ook echt gelukkig vandaan. Het geeft een erg goed gevoel om die mensen een beetje te kunnen helpen.”
Hogar Betania
Wil je Hogar Betania ook helpen, dan kun je meer informatie vinden op de website: www.hogarbetania.es.
Donaties zijn heel erg welkom omdat Hogar Betania geheel op donaties draait. Op de website staat ook alle informatie voor als je je wilt inzetten als vrijwilliger. Dat kan op verschillende afdelingen, zoals in de gaarkeuken, het verzorgen van workshops, de maaltijdbezorging, het zomerkamp en de afdeling sociale transformatie.