Marbella als mekka voor luxe

Luxury Spain Madrid
Etalage van Cartier in Madrid

Marbella

Marbella is na Barcelona de plaats in Spanje waar het meeste geld wordt uitgegeven aan luxe producten zoals mode, juwelen en accessoires. In 2013 drong de Zuid-Spaanse badplaats Madrid al naar de derde plek.

De vereniging ‘Luxury Spain‘ houdt al jaren bij hoeveel, waar en aan wat rijke consumenten hun geld besteden. De verwachting was dat Marbella in 2015 goed zou zijn voor ruim een kwart van alle luxe verkopen, waarmee de plaats zijn tweede plek in de ranglijst zou behouden. In 2015 was Marbella wel de enige van de top drie waar de verkopen in dit segment zijn gestegen. Barcelona was goed voor 32 procent van de omzet, idem als vorig jaar en Marbella vertegenwoordigde 27,5 procent. Dat is een halve punt meer dan in 2014. Madrid verloor 2 punten tot een totaal van 16 procent luxe verkopen.

Spanje vijfde land binnen EU

Binnen de Europese Unie is Spanje het vijfde land waar voor het hoogste bedrag aan luxe producten wordt verkocht. Frankrijk staat op één, gevolgd door Italië, Duitsland en Zwitserland. Terwijl de meeste sectoren hun niveau van productie en verkoop zagen dalen, steeg dit in Spanje ondanks de crisis gedurende de afgelopen vier jaren.

Groei in luxe sector Marbella

De omzet voor Spaanse bedrijven in het luxe segment was in 2011 nog 4,5 miljard euro. Eind 2015 was dit al bijna 5,7 miljard euro. Dat is 4,8 procent meer dan een jaar eerder dankzij met name de toeristische sector en de export. Van het totale verkoopbedrag ging 1,56 miljard euro over de toonbank in Marbella. In Barcelona was dat 1,82 miljard en in Madrid 909 miljoen euro. Ibiza deed het met 483 miljoen euro ook goed gevolgd door Mallorca met 341 miljoen euro. De resterende 568 miljoen euro werd in andere Spaanse steden en dorpen gespendeerd.

De populairste luxe producten bestaan uit gourmet- en schoonheidsproducten. Samen zijn deze goed voor 55 procent van de sector. Daarna komen de topklasse toeristische producten en diensten.