Marbella als culinair centrum

topkoks in marbella
Topkoks Ferran Adria, Joel Robuchon en Dani Garcia in marbella

Marbella als culinair centrum

Maar liefst 71 topkoks reisden af naar Marbella om deze badplaats even om te toveren tot culinair centrum van de wereld om hier de Franse chef Joël Robuchon te eren tijdens de derde editie van het event A Cuatro Manos.

De regionale top chef Dani Garcia nam het initiatief tot het vier dagen durende evenement dat grote namen naar de Zuid-Spaanse kustplaats bracht, zoals de Catalaanse chef Ferrán Adrià (hij was vorig jaar de eregast), de Amerikaanse Daniel Humm en de Oostenrijker Sebastian Frank.

Adrià zorgde voor een revolutie in de Spaanse gastronomie met zijn restaurant El Bulli, dat meerdere keren werd verkozen tot beste restaurant ter wereld. Hij bereikte deze faam door op revolutionaire wijze te koken met nieuwe technieken. Daniel Humm wordt geroemd als vijfde beste chef ter wereld en runt het Eleven Madison Park restaurant in New York. Sebastian Frank zorgde in zijn restaurant Horvath in Berlijn voor twee Michelinsterren en een geheel nieuwe interpretatie van de Duitse keuken. In totaal waren er 18 koks in Marbella die samen goed zijn voor maar liefst 71 van die felbegeerde Michelin-sterren. Hieronder ook nog Joan Roca, Andoni Luis Aduriz, Quique Dacosta, Ramón Freixa en Paco Roncero.

Eerbetoon

Deze en vele andere bekende namen kwamen bijeen in het hotel Puente Romano in Marbella, waar Dani Garcia zijn gelijknamige restaurant leidt. Vier dagen lang brengen de topkoks een eerbetoon aan het Franse voorbeeld Robuchon, die tot ‘Chef van de eeuw’ werd benoemd door de Gault Millau gids in 1989. De openingsavond van A Cuatro Manos werd bijgewoond door Marbella’s burgemeester José Bernal en vele anderen leden uit de plaatselijke jet set. Zij werden getrakteerd op curieuze cocktails en konden praten met de zich tussen het publiek bewegende chefs. Volgens superster Daniel Humm moet je ‘Spanje ervaren als je vandaag de dag relevant wilt zijn op culinair gebied. Spanje is ontzettend belangrijk voor de hedendaagse gastronomie’. Over Robuchon voegde Hummm toe: ‘Er zijn slechts enkele chefs in de geschiedenis die een enorme impact hebben gehad en Robuchon is er daar zeker een van’.

Interpretatie van gerechten

Op deze openingsavond bereidden de chefs een menu voor van twintig emblematische gerechten van de Franse chef. Zo gaf Joan Roca van het wereldberoemde restaurant El Celler de Can Roca uit Girona een interpretatie van de velouté de habas con flan de foie gras, bood Ángel León van sterrenrestaurant Aponiente in Puerto de Santa María zijn variant van de cuajada de erizos con hinojo en bereidde de Baskische Josean Alija de aardappelpuré die Robuchon zo wereldberoemd maakte. Alija runt restaurant Alija dat is gevestigd in het Guggenheim museum in Bilbao.

Volgens de manager eten en drinken van Puente Romano, John Thomson was het ongelooflijk, het grote aantal Michelin sterren dat ooit samenkwam in een ruimte in Spanje en mogelijk in Europa. Zo lijkt het event elk jaar groter te worden.