Málaga in de 21e eeuw

Als je een wandeling door het stadscentrum van Málaga maakt zie je duidelijk dat de stad uitermate populair is: op elk tijdstip van de dag, zeven dagen per week is het er druk. De toeristen en ook de buitenlandse bewoners uit de regio hebben Málaga ‘ontdekt’, maar zij waren natuurlijk niet de eersten. Al eeuwen geleden was er een nederzetting aan de monding van de rivier Guadalhorce. De Feniciërs kregen daar echter te maken met meerdere overstromingen en verplaatsten de stad naar de huidige locatie bij de rivier Guadalmina.  Stukje bij beetje werd de stad uitgebreid tot de stad zoals we die vandaag de dag kennen.

Tekst: Maria Kupers.
Foto’s: Sander Klomp, Else Beekman & Maria Kupers

Het rimpeleffect van stadsvernieuwing
Mensen die langer dan 15 jaar aan de Costa del Sol wonen kunnen zich misschien nog herinneren dat er auto’s door Calle Larios reden. Málaga was een ietwat verwaarloosde stad waar geen toerist lang bleef en waar inwoners van de provincie eigenlijk alleen kwamen als ze naar het ziekenhuis moesten of om bureaucratische zaken die met Provinciale Staten of de Junta de Andalucía te maken hadden af te handelen. Met de komst van burgemeester Francisco de la Torre Prados in 2000 begon een nieuw tijdperk. Zijn team besloot dat het tijd was de stad de 21e eeuw in te loodsen en overal ging de schop in de grond. Het centrum was het eerst aan de beurt. Straten werden opgeknapt en autovrij gemaakt en eigenaren van panden werd verplicht hun gevels op te knappen. Nieuwe musea werden uit de grond gestampt om de stad als cultuurbestemming voor korte trips te kunnen promoten. Daarnaast besloot De la Torre de Amerikaan Marc Sanderson aan te nemen die de komst van internationale bedrijven naar de stad en het nabijgelegen Parque Tecnológico moest stimuleren. Inmiddels beschikt de gemeente ook over een speciale afdeling die het bedrijven op allerlei manieren makkelijk maakt zich in Málaga te vestigen.

De tactiek van Francisco de la Torre heeft gewerkt, in de afgelopen jaren hebben diverse buitenlandse media paginagrote artikelen aan Málaga gewijd. Dat is niet alleen te danken aan campagnes die direct op toerisme gericht zijn. De gemeente en inmiddels ook diverse andere instellingen in de stad maken dankbaar gebruik van het feit dat er tienduizenden buitenlanders aan de Costa del Sol wonen. Enkele jaren geleden riepen Nederlanders die in de omgeving van Marbella wonen nog dat ze nooit in Málaga kwamen, te ver weg en in Marbella kon je ook alles vinden. Totdat de Amerikaanse adviseur van de gemeente Málaga een lezing gaf voor de Marbella Dutch Business Club en Ellas (de vereniging voor vrouwelijke Nederlandstalige ondernemers) hem uitnodigde voor een presentatie in het Museo Thyssen. Daarna zocht hij ook contact met andere buitenlandse verenigingen en er werden artikelen aangeleverd bij de diverse bladen die aan de Costa verschijnen. Ineens was Málaga ‘the place to be’. Behalve dat de buitenlandse residenten nu zelf ook graag eens een dagje naar de provinciehoofdstad gaan, nemen ze ook hun bezoekende familie en vrienden mee. En ook die doen daar enthousiast verslag van via de sociale media.

Parkeerstress of openbaar vervoer?
Iedereen die in de afgelopen jaren met de auto naar het centrum van Málaga is gegaan heeft ongetwijfeld op een bepaald moment een paniekmomentje gehad. Als je vanaf de westelijke kant de stad inrijdt kom je een wirwar aan omleidingsborden tegen en als je dan toch koppig door blijft rijden, heb je in de buurt van de Corte Inglés aan de Avenida de Andalucía geen andere keuze meer dan het verkeer maar op goed geluk te blijven volgen. Er wordt al jaren aan de metro gewerkt en dat geeft wat overlast. Op dit moment zijn er twee trajecten in gebruik maar je kunt nog steeds niet helemaal midden in het centrum uitstappen. Nadat de werkzaamheden in het centrum drie jaar hebben stilgelegen zijn ze in juli weer begonnen. Naar verwachting zullen de eerste stations van het verlengde traject in 2020 open gaan. De parkeergarages in het centrum waren al voordat dat in België en Nederland gebruikelijk was uitgerust met systemen waardoor je bij binnenkomst in een oogopslag ziet waar er plaatsen vrij zijn en je met je telefoon kunt betalen. Als je de stad binnenrijdt zie je ook meteen op grote borden welke garages al vol zijn. In het kader van Málaga Smart City is er ook al jarenlang een app waarmee je tijdens de route zelf nog kunt kijken waar je het beste terecht kunt. Dergelijke apps zijn ook ontwikkeld voor de stadsbussen, de metro en de Cercanías (stoptrein).

Het openbaar vervoer is een uitstekend alternatief om de stad in te gaan. Inwoners uit plaatsen langs de kust kiezen vaak voor de Cercanías die tussen Málaga en Fuengirola rijdt (2,70€ per kaartje). Het station bij Plaza Mayor is goed bereikbaar met de auto en er is voldoende parkeergelegenheid. Mensen die uit het binnenland komen maken tegenwoordig gebruik van de metro, bij de universiteit zijn verschillende haltes en je bent binnen 15 minuten op het station Maria Zambrano, vlakbij het centrum. De kosten voor een kaartje liggen rond de €1,65 per enkele reis. De Metro de Málaga heeft onlangs een onderscheiding ontvangen vanwege het feit dat er alleen gebruik gemaakt wordt van duurzame energie en er daardoor geen CO2 wordt uitgestoten.

 

De ‘places to be’ in Málaga
Het centrum van de stad zal altijd een populaire plek blijven. Je kunt er uitgebreid winkelen, heerlijk eten en drinken en diverse musea bezoeken. Of je nu op de bonnefooi even de stad ingaat of met een planning in de hand bepaalde monumenten, musea of restaurants gaat bezoeken, je dag is eigenlijk altijd geslaagd.

Er zijn natuurlijk wel een paar plekken die om diverse redenen een bezoekje waard zijn. We zetten er een paar op een rijtje:

Alcazaba & Gibralfaro
De best bewaarde citadel van heel Spanje die in de 11e eeuw is gebouwd. Je krijgt er een goed beeld over hoe men vroeger aan het hof moet hebben geleefd. Bovendien heb je vanaf de heuvel goed zicht op de stad en de omgeving. Dat was dan ook de reden dat het kasteel er ooit gebouwd is.

Museo de Picasso
Ondanks dat Pablo Picasso de rest van zijn leven elders heeft doorgebracht, zijn de malagueños enorm trots op het feit dat hij in Málaga geboren is. Bij de Plaza de la Merced staat zijn geboortehuis en iets verderop de kerk Santiago de Apóstol waar hij gedoopt is. In het Palacio de los Condes de Buenavista is Museo Picasso Málaga gevestigd. Dit is niet alleen de moeite waard om te bezoeken vanwege de kunst maar ook omdat het een prachtig gerestaureerd stadspaleis is.

Paseo del Parque
De tuinen die in het verlengde van de Alameda Principal richting de oostkant van de stad liggen, zijn zeker een bezoekje waard. Na de uitbreiding van de haven besloot men in 1899 met de aanleg van dit stadspark, waar de grootste collectie exotische planten en bomen van Europa te vinden is.

Riviermonding Guadalhorce
De kust van Málaga lijkt volledig volgebouwd te zijn maar toch is er nog een plekje waar de natuur min of meer de vrije hand heeft. Vlakbij het vliegveld en de A7 stroomt de Guadalhorce de zee in. De mix van zout en zoet water maken het een ideaal leefgebied voor veel vogelsoorten. Er zijn diverse wandel- en fietsroutes uitgezet.

Teatinos
De nieuwste woonwijk van Málaga is vlakbij de universiteit gebouwd. De straten zijn breed en er is behoorlijk veel groen. Er wonen veel studenten, dertigers en veertigers. Je treft er vrijwel geen buitenlanders en toeristen komen er überhaupt niet. De Avenida Plutarco, achter het Hospital Clínico zit vol met bars en restaurants waar het elke avond gezellig druk is en je lekker kunt eten.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)