nieuwe Malaga gids van Else Beekman

malaga gids1
malaga gids1

Especial Life medewerkster Else Beekman over haar Málaga-gids

Else wit dorp

Vanaf het eerste nummer bijna drie jaar geleden is Else Beekman betrokken bij Especial Life. Ze schrijft nieuws, interviews en reportages. Onlangs kwam haar reisgids ‘Málaga. De leukste trips door stad en omgeving’ uit.

Hoe kwam je ertoe een gids over Málaga te schrijven?

‘Dat kwam eigenlijk via via op mijn pad. Ik schrijf inmiddels ruim twaalf jaar over Spanje voor diverse media en omdat ik hier woon, is Zuid-Spanje zo’n beetje mijn specialiteit geworden. De uitgeverij benaderde mij met de vraag of ik dat zou willen en kunnen doen en daar hoefde ik niet lang over na te denken.’

Woon je in Málaga?

‘Niet meer. Ik woonde er bijna vier jaar nadat ik in 2003 in Spanje kwam wonen. Eerst in een zijstraat van de Alameda Principal in wat nu Barrio Soho is en daarna aan de boulevard in het visserswijkje Pedregalejo. Vanaf dag één houd ik erg van de stad en blijf er regelmatig komen. Ik verbaas me ook telkens weer over de bijzondere sfeer die er hangt en de positieve energie die Málaga me geeft.

Waarin onderscheidt jouw gids zich van andere gidsen?

‘De gids hoort in een reeks. Uitgeverij Edicola – een onafhankelijke uitgeverij in Deventer – bracht eerder al een boekenreeks uit over Italië. Locals nemen de lezer mee op reis door hun stad of streek. Die serie loopt zo goed dat de uitgever besloot er ook een over Spanje te maken. Wat mij direct aansprak is dat er geen opsommingen van musea, restaurants, adressen en bezienswaardigheden in hoeven, maar dat het er juist om gaat mensen mee te nemen, zoals je dat ook doet als er bijvoorbeeld iemand uit Nederland op bezoek komt. Dan ga je ook naar de plekken die je zelf inspirerend of speciaal vindt en graag wilt delen. Bovendien is iedereen tegenwoordig zo handig met smartphones dat je echt geen openingstijden of telefoonnummers meer in een boek hoeft te zetten. Mijn gids gaat meer de diepte in en bevat veel mooie foto’s. Wel geef ik bijvoorbeeld meer cultuurhistorische achtergronden dan dat ik kunst in kerken uitgebreid omschrijf. Simpelweg omdat het eerste nu eenmaal meer mijn interesse heeft. Het is ook meer een boek dat je voordat je op reis gaat doorbladert of stukjes uitpikt om te lezen en nadat je er geweest bent er nog eens op naslaat. Niet om in de hand te hebben terwijl je door de stad loopt. Daar zijn weer andere gidsen voor.

Wat kunnen we er zoal in terugvinden?

Dat was nog een moeilijk selectieproces. De eerste vier hoofdstukken gaan over de stad. Het monumentale gedeelte, het minder bekende gedeelte en fietstrips naar oost en west. Daarnaast wilde ik ook de plaatsen aan de Costa del Sol meenemen, maar dat was veel te ambitieus voor de ruimte die ik had. Daarom heb ik ervoor gekozen om vooral de wat minder begane paden te beschrijven waarover je niet zo gemakkelijk veel informatie in het Nederlands vindt. Zo staan er trips in naar Nerja, Vélez-Málaga en naar Antequera. In elke route komt ook de omgeving van die plaatsen uitgebreid aan bod. Met interessante zaken voor families, voor natuurliefhebbers, over gastronomie, voor wandelaars, over monumenten en ook voor mensen die behoefte hebben aan wat context van een streek. Ook beschrijf ik nog de Sierra de Mijas en de Sierra de las Nieves die ik het beste ken en geef informatie over het kustpad en een wandelroute die in etappes de hele grens van de provincie Málaga beslaat. Tot slot een hoofdstuk met alle things to do met kinderen, zowel in als buiten de stad.

malaga gids 2

Hoe kunnen Especial Life lezers aan een gids komen?

Ze kunnen een exemplaar bestellen via Bol.com, maar wie verzendkosten wil vermijden, kan mij mailen op else@inspanje.nl. De gids kost 19,95 euro.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.