Made in Spain: schoenen

Van de favoriete laarzen of schoenen aan de voeten van de toekomstige koningin van Engeland, de extravagante modellen van Camper tot de hemelhoge hakken waarmee Sarah Jessica Parker in de serie Sex and the City op mannenjacht ging. Schoenen met een Spaans tintje veroveren al jaren de wereld. In dit deel van onze serie ‘Made in Spain’ zetten we Spaanse schoenen in het zonnetje.

Tekst: Else Beekman

Valverde del Camino

Het merk Valverde del Camino of ‘botas de Valverde’ verwijst naar het dorp in de provincie Huelva, waar de laarzen en schoenen vandaan komen en waar ze ook nog steeds in verschillende fabrieken worden gemaakt. Het gaat om basic laarzen die op ambachtelijke wijze van kwaliteitsleer worden gemaakt en van oorsprong bestemd waren voor bedevaartstochten of de jacht. Dat kan ons nuchtere noorderlingen gek in de oren klinken, maar vlakbij Valverde del Camino vindt elk jaar met Pinksteren een groot religieus spektakel plaats. Van heinde en verre komen pelgrims in de grootste bedevaartstocht van Spanje naar het dorpje El Rocío om daar hun Maagd ‘Virgen del Rocío’ te eren. Veel vrouwen droegen op hun tocht onder hun zwierige flamencojurken stoere leren laarzen, knielaarzen van donkerbruin leder en zo gemaakt dat ze elke weersomstandigheid het hoofd kunnen bieden.
Eén model werd wereldberoemd: de favoriete laarzen van de toekomstige Britse koningin Kate Middleton, nu Hertogin van Cambridge. Zij verscheen er vanaf haar verloving met prins William regelmatig mee in het openbaar en combineerde haar stoere Spaanse laarzen met allerlei elegante outfits, waardoor dit specifieke model erg populair werd. Zo brak er een bloeiende periode aan voor Valverde. Het dorp had al een link met Engeland, vanwege de levering van de schoenen en laarzen aan de mijnwerkers die in het nabijgelegen
Río Tinto (zie ook elders in dit nummer) werkten.

Valverdebotas.com / Botasdevalverde.es

Camper

De eerste schoenmaker in de familie Fluxá reisde al in 1877 van Inca op Mallorca naar Engeland om daar een machine te kopen waarmee het productieproces fabrieksmatiger en efficiënter werd.
Hierdoor werden de schoenen al snel moderner en in 1947 ontstond het merk Camper. Het eerste model ‘Camaleon’ was een eerbetoon aan het schoeisel dat van oudsher door de boeren op het platteland van Mallorca werd gedragen. Er zouden in de decennia erna nog duizenden modellen volgen, waaronder enkele zeer excentrieke. Ze worden nog steeds honderd procent gemaakt op het Balearische eiland, met restjes leer, rubber en canvas als meestgebruikte materialen. Het model ‘Pelotas’ is een van de meest iconische schoenen van Camper. De rubberen zool bevat 87 rubberen ‘balletjes’, om het loopcomfort van de drager te verhogen. Volgens het bedrijf hebben ruim 11 miljoen mensen wereldwijd hierop gelopen en doen dat nog steeds. Camper was slim en besteedde veel aandacht en zorg aan het imago met uitgebreide reclamecampagnes.
Vanaf het begin werden hun eigen winkels al thematisch en bijzonder ingericht en het bedrijf opende als eerste een ‘merkhotel’ Casa Camper in Barcelona. Dit werd volledig volgens de bedrijfsfilosofie en de met de schoenen nagestreefde levensstijl ingericht. Originaliteit staat dus hoog in het vaandel. Zo hoog dat het model ‘Twin’ er uit voortkwam. In tegenstelling tot wat de naam suggereert is bij dit model de schoen aan de linkervoet altijd een tikkeltje anders dan de schoen aan de rechtervoet. En waarom ook niet? Wie heeft bedacht dat schoenen altijd
maar hetzelfde moeten zijn?

Camper.com

Magnanni

In Nederland wordt ernaar verwezen als ‘gaatjesschoenen’ of ‘studentenschoenen’. De fijngesneden en elegante modellen van het Spaanse schoenenmerk Magnanni lijken veel op de tijdloze van oorsprong Britse Broques schoenen. Dat zijn schoenen die nette heerschappen dragen onder hun maatpak of waar corpsstudenten op lopen wanneer ze gekleed in spijkerbroek met een lichtblauw overhemd hun soos bezoeken. ‘Wij zijn schoenmakers zoals onze vader was en zijn vader en diens vader.

Schoenmaken zit in ons bloed’, zo begint op de website de geschiedenis van het bedrijf uit Almansa in de Spaanse regio Castilië-La Mancha. Het bedrijf is er trots op gevestigd te zijn in de Spaanse regio waar de tijd wat langzamer gaat, waar men nog sterk gericht is op familie, lekker eten, ambachten en vakmanschap. Het is ook het eerste bedrijf dat dit type leren schoenen met de hand beschilderde om ze van kleur te voorzien.
Experts van Magnanni reizen door Spanje, Italië en Frankrijk om persoonlijk bij de beste leerlooierijen een speciale partij leer in te kopen. Want alleen de beste kwaliteit leer mag gebruikt worden voor de elegante, simpele en klassieke herenschoen met veel aandacht voor detail.

Magnanni.com

Panama Jack

Je zou het niet zeggen, maar de stoere schoenen, laarzen en sandalen van de Amerikaans klinkende merknaam Panama Jack zijn toch echt 100 procent ‘made in Spain’. In 1986 werd voor het eerst deze merknaam op een schoen gedrukt en er zouden er nog vele miljoenen volgen. De schoenen worden al sinds het begin van de vorige eeuw gemaakt in schoenenstad Elche (Alicante). Ze zijn al decennialang populair onder avonturiers en buitenmensen. Je hoeft echter geen backpacker te zijn om ze te kunnen dragen want de stoere schoenen zijn ook prima geschikt voor stad en platteland. Het bedrijf focust sterk op duurzaamheid, werkt uitsluitend met lokale producenten en toeleveranciers en steunt diverse goede doelen.

Vanwaar die Engelse naam?
Oprichter Antonio Vicente maakte diverse crissisen in de schoenensector mee. Steeds meer concurrenten verplaatsten hun productie naar lage lonen-landen in Azië. Tot dan toe waren de schoenen uit de familie-fabriek van Vicente merkloos. Hij concludeerde dat dat moest veranderen. Iets zonder naam kan immers door potentiële klanten niet onthouden worden. Marketingexperts kwamen op de proppen met de naam Panama Jack. Panama staat voor de vrije geest van ontdekkingsreizigers naar onontgonnen gebieden, zij moeten over zeer goed materiaal beschikken om te overleven. Jack werd eraan toegevoegd vanwege de masculiene klank van een van de meest voorkomende Engelse namen. Leuk detail: het bedrijf kreeg op de grootste afzetmarkt, de Verenigde Staten, problemen met die naam waardoor de schoenen daar nu als Havana Joe’s door het leven gaan.

Panamajack.es

Manolo Blahnik

Van een hele andere orde zijn de duizelingwekkend hoge stilettohakken aan de legendarische designschoenen die veel vrouwen in de westerse wereld kennen van de actrice Sarah Jessica Parker. Zij droeg ze met regelmaat in de serie Sex and the City, waarin ze schrijfster Carrie Bradshaw speelde bij haar eindeloze pogingen om Mr. Big te versieren. De Spanjaard Manolo Blahnik is de maker van de schoenen. Hij werd in 1942 geboren in Santa Cruz op het Canarische Eiland La Palma. Eigenlijk horen zijn haute-couture schoenen niet helemaal thuis in dit rijtje omdat ze niet in Spanje, maar in Milaan worden geproduceerd. Omdat ze stuk voor stuk zorgvuldig door de Spanjaard worden ontworpen en zo beroemd zijn, zetten we zijn schoenen er toch bij.
Met de woorden ‘Als God had gewild dat vrouwen platte schoenen zouden dragen, had hij Manolo Blahnik niet uitgevonden’ drukte een hoofdredacteur van Vogue Magazine haar bewondering uit voor de modellen van deze Spaanse ontwerper. Zijn ontwerpen zijn extravagant, onconventioneel en bijzonder vanwege het uitstekende vakmanschap, een perfecte pasvorm en gebruik van materialen die anderen niet snel op een schoen zullen toepassen. Eigenlijk zijn veel van zijn schoenen pure kunstwerkjes. En daarom kan ook niet iedere vrouw er zich een paar van permitteren.

Prijzen gaan al snel richting 1.000 euro. Blahnik verliet de Canarische Eilanden al vroeg om in Parijs en later Londen te studeren. In eerste instantie was hij decorontwerper. In zijn vrije tijd ontwierp hij schoenen, die op een dag terechtkwamen op het bureau van Vogue Magazine. De toenmalige hoofdredacteur vond ze zo prachtig, dat ze Blahnik adviseerde vooral meer schoenen te maken. Dat bleek een goed advies. Want inmiddels sieren ze de voeten van menige beroemdheid op een rode loper en vormen ze een gewild item voor modebewuste vrouwen waar ook ter wereld.

Manoloblahnik.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.