Maagdilatatie en maagtorsie (draaiing)

nazli
nazli

Maagdilatatie en maagtorsie (draaiing)

Nazli van den Kieboom
dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona.

Zelf heeft zij 3 honden, 2 schaapjes, 2 katten, 7 kippen, 2 kwartels, 2 landschildpadden en een aquarium met guppen plus een vijver met vissen en kikkers!!!

pointerclinic.com

tel: 952.804.165

De grootste vrees van eigenaren van de grote hondenrassen is de maagtorsie.

De Duitse Doggen zijn hier het meest om bekend maar het kan iedere (vooral grote ‘slappe’) hond overkomen.

Na het eten, wanneer de maag (te) vol is en er gasproductie ontstaat neemt de maag in omvang toe. Het gas vindt zich een weg naar boven en het (zware) eten onderin. Als de hond dan over de rug gaat rollen kan de maag niet mee draaien en onstaat de maagdraaing waarbij de ingang en de uitgang van de maag dicht gedraaid worden. Het gas kan dan niet van voren, noch van achteren eruit en met meer gasproductie wordt de maag groter en groter. Dit is een levensbedreigende situatie. De hond probeert te braken maar het lukt niet en de buik ziet eruit als een opgepompte luchtballon. Vrij snel raken ze in shock en overlijden.

Een maagdilatatie kan worden opgelost door het gas te laten ontsnappen, maar een torsie moet chirurgisch worden terug gedraaid waarbij vaak de milt moet worden verwijderd. Hartritme stoornissen compliceren de operatie en de postoperatieve fase.

Hierbij een aantal adviezen om het bovenstaande te voorkomen:

Voer een gezond dieet van hoge kwaliteit.

Plaats de voer en drink bak in een standaard. (Hierover bestaat enige discussie: het is belangrijk dat het niet te hoog wordt geplaatst. De ideale hoogte is dat de hond nog steeds met de neus naar beneden eet)

Geef 2 tot 3 maaltijden per dag, waarbij per maaltijd niet meer dan de maximale  ontspannen maaginhoud mag worden gegeven (100 gram voor een hond van 40 kg)

Laat de hond geen grote hoeveelheid water drinken na de maaltijd.

Zorg dat de hond tot 1 uur na de maaltijd rustig blijft. Mocht de hond na het eten zijn behoefte moeten doen, houdt hem dan aan de riem.

Voer de hond niet tot een half uur na een zware wandeling, vooral niet als het heet is of als het veel water heeft gedronken.

Verander nooit plots van voer, doe dat over 7 tot 10 dagen. Dat betekent ook dat elke week een groot bot geven teveel is.

Voorkom overgewicht.

Zorg dat ze onbeheerd in de tuin niet takken, lang gras en andere troep kunnen eten.

Bij beginnende maagklachten moet direkt maagzuurremmers worden gegeven en of andere producten die de maag functie bevorderen.

Zoek bij beginnende maagdilatatie zo snel mogelijk kontakt met een dierenarts.

Laten we hopen dat dit nooit nodig zal zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.