Maagd te water

Virgen de Carmen - Cultuuragenda Costa del Sol 2016

Maagd te water

Spanjaarden zijn dol op hun Heilige Maagden. Die zijn er in vele soorten en maten. Elke Maagd heeft een eigen betekenis. Op zaterdag 16 juli is het de dag van de Virgen del Carmen, de beschermheilige van vissers en zeevaarders.

Het spreekt voor zich dat deze Virgen heel populair is in dorpen en steden aan zee en dan met name in de vissersplaatsen. Op ‘haar dag’ worden overal de Maagden van Carmen uit hun kerken en kapellen getild door broeders van de bijbehorende religieuze broederschappen. Zij tillen hun Maagd in processie langs haar aanbidders richting zee.

Spanjaarden zouden geen Spanjaarden zijn wanneer ze deze gelegenheid niet zouden aangrijpen voor een feestje. Gewapend met koelboxen, tafels, stoelen en barbecues of de uitpuilende terrassen langs de route van de processies bevolkend, maken ze zich om uitgebreid te tafelen. Vol positieve spanning wachtend op het passeren van de stoet en Maagd.

Op een bootje

Wanneer de duisternis invalt, op de meeste plekken zo tegen een uur of tien, komen de processies aan bij de plek op het strand waar de Maagd op een bootje wordt getild. Dit kan vandaag een sensationeel gezicht zijn, aangezien de Middellandse Zee vrij ruig is met hoge golven. Met vereende krachten tillen de broeders de zware draagbaar al wadend door de golven op een relatief klein bootje. Op het moment dat het bootje weg vaart, rennen veel toeschouwers ook de zee in om een stukje met de Maagd mee te zwemmen of elkaar nat te spetteren, want dat brengt geluk.

Vele bezitters van bootjes varen getooid met lampjes achter de Maagd aan, wat een mooi gezicht geeft in het donker. Op zee zegent de Maagd het water en de zeevaarders om een klein uur later weer aan wal te komen. Hier wordt de processie weer hervat om haar terug te brengen naar de kerk.

Processies en vieringen provincie

In de provincie Málaga zijn met name de processies van El Palo (17:30 uur begin)en Pedregalejo (start om 19:00 uur) in Málaga beroemd. De viering van Virgen del Carmen in Torremolinos wordt jaarlijks groots aangepakt in de visserswijk La Carihuela. Fuengirola heeft twee Virgenes del Carmen, eentje in Los Boliches en eentje die bij Fuengirola zelf hoort. Die van Los Boliches trekt het meeste publiek. Voorts komen ook veel mensen af op de Virgen del Carmen in Marbella. Die wordt echter al overdag te water gelaten. Eerbetonen aan de Maagd vinden eveneens plaats in Olías, Campanillas, Guadalmar, La Palma Palmilla en la Colonia de Santa Inés. Processies zijn er verder ook in Manilva, Mijas, Rincón de la Victoria, Benajarafe, Torre del mar, Caleta de Vélez en Nerja.

Op enkele plaatsen wordt de processie op zondag 17 juli gehouden. Check de website van je gemeente om te zien waar, wat en hoe.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.