Lingerie van keramiek

Keramische lingerie van Philothea
Keramische lingerie van Philothea

Keramiste Philothea maakt van lingerie objecten van keramiek

De Nederlandse Philothea is een keramiste die van duidelijkheid houdt. Haar werk is herkenbaar voor iedereen, of het nu een vaas, schaal, gevlochten mand of object is. De uitdaging aangaan met ogenschijnlijk eenvoudige technieken, dat is iets waar zij zich helemaal in kan verliezen. Uit de serie Heimelijk komen deze lingerie objecten. Het geeft een beetje reuring, zonder shockeffect. Herkenning zonder erkenning, zo mag je deze werken noemen. Heel fragiel, heel kwetsbaar. Deze serie lingerie trok tijdens een bezoek aan Nederland onze aandacht.

Hoe maak je dat?
“Bestaande textiel wordt met vloeibare klei bewerkt, hangend aan een waslijn, om een zo natuurlijk mogelijk effect te krijgen. Laagje voor laagje wordt er klei aangebracht, steeds met een korte droogtijd. Als de klei nog net buigzaam is wordt het object in schuimkussens neergelegd om verder te drogen, zonder dat het breekt of z’n vorm verliest. Onder plastic, om het droogproces langzaam te laten verlopen. Als alles helemaal droog is ( dit proces kan wel 2-3 weken duren) gaat de klei (met de textiel er nog in) in de oven en wordt op 1020 graden gestookt. Wat overblijft is het klei-omhulsel, de textiel verbrand. Er ontstaat een heel dun fragiel kledingstuk, wat exact het origineel is. Soms zo fragiel, dat het breekt met beetpakken. Ook met glazuren wil het nog wel eens breken, door de druk waarmee het glazuur opgespoten wordt. Als het glazuur helemaal droog is wordt het stuk opnieuw gestookt, ditmaal op 1060 graden. Het glazuur vloeit dan mooi uit en het object krijgt wat meer stevigheid.”

Waarom heb je voor lingerie gekozen?
“Iedereen draagt het, iedereen kent het. Het hangt overal in winkels. Maar er wordt nooit over gepraat, het blijft verborgen. Mooi, lelijk, groot, functioneel, niemand wil er echt mee geassocieerd worden. Ik heb jaren in de lingerie gewerkt en heb heel veel lingerie en hun draagsters gezien. Dat was mijn inspiratie voor deze serie. Alle lingerie mag gezien worden!”

Nieuwsgierig? Je kunt Philothea Keramiek vinden op Facebook door te zoeken naar: Philothea Keramiek

Keramische lingerie van Philothea 2015-06-01 14.02.11