Let op rode vlag aan strand

rode vlag
rode vlag

Let op rode vlag aan strand

Het lijkt overdreven: waarschuwingsvlaggen langs de Middellandse Zee midden in de zomer. Toch is het dat niet. Regelmatig wordt de laatste weken op verschillende stranden van de provincie Málaga de rode vlag gehesen. Dit betekent feitelijk dat het verboden is om het water in te gaan.

Dat vrijwel niemand zich daaraan houdt, is te zien aan de drukke zee vol met mensen (jong en oud) terwijl er op hun achtergrond een rode vlag wappert in de dan vaak harde wind. De rode vlag wordt gehesen wanneer er een sterke Levante-wind waait (oostenwind) in combinatie met hoge golven. Die golven zorgen ongetwijfeld voor veel speelplezier, maar blijken in de praktijk erg gevaarlijk te kunnen zijn.

august_rode vlag

Menselijke ketting

Zondag kwam er een 40-jarige man om het leven in de zee bij het strand van La Carihuela in Torremolinos. Toen hij door surfers op het strand was geholpen konden de reddingsdiensten al niets meer voor hem doen. Even verderop raakte een andere man in de problemen wat dieper in de zee. Twee strandwachten konden hem met hulp van een menselijke ketting van ongeveer 25 personen op het strand krijgen. De man is voor de zekerheid naar het ziekenhuis gebracht.

Tien personen verdronken

Volgens het coördinatiecentrum van de strandwachten moest er zondag 19 keer ingegrepen worden om mensen met moeilijkheden uit de zee te helpen. 8 personen zijn afgevoerd naar een ziekenhuis in de buurt. Met de zondag overleden man komt het saldo op elf omgekomen personen in de zee sinds het begin van de zomer. Alle fatale incidenten gebeurden voor de kust van de provincie Málaga.

Op 24 juli vielen er twee doden. Een 58-jarige man verdronk in Vélèz-Málaga en een 71-jarige man kon niet meer worden gered bij het strand La Misericordia in Málaga-stad. Afgelopen zondag wapperden in de hele provincie rode vlaggen. Alleen in de zee bij Baños del Carmen (Málaga), El Dedo, El Palo, La Caleta en Las Acacias kon gezwommen worden.

Gele en groene vlag

Een gele vlag betekent dat je wel kunt zwemmen, maar dat voorzichtigheid geboden is. Een groene vlag betekent dat de kust veilig is, maar bij een rode mag je eigenlijk niet de zee in. Doe je dat toch, dan is het op eigen risico, maar pas op. Vooral op plekken waar golven elkaar ontmoeten. Daug_aanwijzingene onderstroom is sterker dan je op het eerste gezicht zou denken en kan je terug sleuren naar de zee. Vooral voor kinderen is het erg moeilijk om dan het strand weer te bereiken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.