Axarquía lijdt onder droogte

Axarquía
Het waterreservoir in de Axarquía, La Viñuela

Axarquía heeft last van droogte

Al denken weinig mensen aan neerslag met het zuiden van Spanje in het hoofd, toch valt er doorgaans genoeg water in de regio om er talloze groente- en fruitsoorten te telen. De streek Axarquía staat niet voor niets bekend als La Huerta de Málaga ofwel de groentetuin van Málaga.

Pijnlijk lage waterniveaus

Het tweede grootste waterreservoir van Málaga is er te vinden, namelijk La Viñuela. Dit ligt in het binnenland achter Vélez-Málaga aan de Costa Tropical. Dit meer zorgt voor prachtige panorama’s vanaf de omliggende bergen. Wanneer je er nu echter naar kijkt wordt het watergebrek pijnlijk duidelijk. De kale randen liggen meters boven het waterniveau. Op dit moment herbergt het reservoir 86 kubieke hectometer (hm3) water, terwijl het maximale niveau op 165 hm3 ligt. Vanaf het moment in juli dat het waterniveau daalde onder het niveau van 104,7hm3 geldt er een pre-alarm.

Weinig regen

Al drie jaar achtereen viel er weinig regen in de provincie Málaga. Dit jaar viel er vanaf 1 september, de start van het hydraulische seizoen, slechts 98,2 liter per vierkante meter. Het belangrijkste gevolg toont zich in de zes grote waterreservoirs die verspreid door de provincie liggen. Op 9 november bevatten deze gezamenlijk slechts 343hm3, dat is 55,3% van hun capaciteit. Sinds september is de hoeveelheid opgeslagen water met 25hm3 verminderd. Vorig jaar om deze tijd was er nog 442hm3 (71,3%).

Zorgen

Toch is deze situatie voor de autoriteiten nog niet alarmerend ondanks het pre-alarm. De situatie in de Guadalhorce, de grootste wateropslag in de provincie tussen de plaatsen El Chorro en Ardales baart wel zorgen. Op dit moment Volgens de afdeling milieu zal de pre-alarmfase bij uitblijvende regen nog deze maand worden bereikt. Het ene reservoir Conde de Guadalhorce bevat 32hm3, terwijl er 66hm3 in past en Guadalhorce/Guadalteba zit met 175hm3 ook ver onder de maximale capaciteit van 279hm3.

De pre-alarmfase gaat in wanneer de waarden onder de gemiddelde waarden gedurende tientallen jaren dalen.