Interview met Tina Van Langenhove – Fair-ly

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De mode industrie wordt vandaag door experten gezien als de tweede vervuilendste industrie ter wereld, na de olie industrie.

Toen de Belgische Tina Van Langenhove, na een aantal jaren werken in marketing en sales in de voedingsindustrie, besliste om een master Fashion Management bij te studeren, werden haar ogen geopend. Voordien ging ze, zoals velen, naar lieve lust shoppen bij fast fashion merken als Zara en H&M, zonder enig idee over hun milieu effecten en sociale impact. De gemiddelde consument koopt vandaag 60% meer kleren, en houdt ze ook half zo lang, dan 15 jaar geleden. Dit betekent niet alleen een enorme toename in het volume van pesticides, giftige kleurstoffen en textiel afval, maar ook een buitensporige hoeveelheid aan grondstoffen die worden gebruikt in landbouw, oogst, verwerking, productie en transport.

En dan hebben we het nog niets eens over de enorme druk gehad die boeren en kledingarbeiders ervaren, vaak voor een onleefbaar loon, in onveilige omstandigheden en zonder rechten.

Voor Tina was de keuze snel gemaakt. Ze besefte dat actie nodig was, en besliste de boodschap te helpen verspreiden aan de hand van een website en sociale media.

Fair-ly is in de zomer van 2017 gestart als een platform om consumenten te informeren over de negatieve effecten van de als maar versnellende mode wereld. Een tweede luik is de gids die wordt aangeboden op de website. De gids biedt een handig overzicht van betaalbare duurzame merken die op dit moment reeds bestaan en een online shop aanbieden. Betaalbaar, omdat Tina erin gelooft dat, als je consumenten wil overtuigen om over te stappen van fast fashion naar duurzame mode, je geen 200 euro voor een jurkje kan vragen. Op die manier wil Tina dus awareness creëren, informeren, en tegelijkertijd ook alternatieven aanbieden.

Eind oktober startte Tina met een aanvullend Fair-ly project. Ze verkoopt nu ook duurzame mutsen op haar website, gemaakt van 100% gecertificeerd merino wol en beschikbaar in vier kleuren. De wol komt uit Australië en is RWS gecertificeerd.

De ‘Responsible Wool Standard’ verzekert dat de schapen met respect behandeld worden en garandeert ook de beste omstandigheden met betrekking tot het beheer en bescherming van de velden waarop de schapen grazen. Dit certificaat verzekert dat de wol van de gecertificeerde boerderijen correct worden geïdentificeerd en getraceerd doorheen de verschillende verwerkingsstadia.

Vervolgens werd de wol gesponnen en gekleurd in een fabriek in Zhangjagang in China. Opnieuw is deze fabriek gecertificeerd, ditmaal met het Blue Sign certificaat. Dit verzekert dat schadelijke stoffen gedurende het gehele productieproces worden geëlimineerd, en bepaalt en controleert standaarden voor een milieuvriendelijke en veilige productie. Dit certificaat garandeert niet alleen dat het finale product aan de strengste veiligheidsmaatregelen voldoet, maar biedt ook een garantie aan de consument dat hij of zij een duurzaam product koopt.

Tot slot werden de mutsen gebreid in Polen, waar Tina zelf op bezoek ging om de arbeiders persoonlijk te ontmoeten. De Europese wetgeving, met betrekking tot milieubescherming en correcte werkomstandigheden, is er van toepassing en wordt strikt nageleefd.

En, in lijn met Tina haar filosofie, zijn de mutsen ook betaalbaar, aan 35 euro per stuk. Zo hoopt ze steeds meer mensen te overtuigen om over te stappen naar duurzame mode. Mode die niet alleen uiterlijk doet stralen, maar ook innerlijk verwarmt. 1% (of 0,35 euro) wordt geschonken aan Greenpeace, die vaak onderzoek doet naar, en campagnes lanceert met betrekking tot de milieu effecten van de mode industrie.

 

Voor de fotoshoot van haar Fair-ly Knits mini-collectie trok Tina, samen met fotograaf Grégoire Verbeke, de straten op van Pula in Kroatië. Haar idee was om deze ‘eerlijke mutsen’ ook eerlijk te fotograferen: echte mensen, echte maten, en vooral geen photoshop. Al de foto’s, meer info over duurzame mode, de handige merken-gids, en de online shop vind je op

 www.fair-ly.com.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.