intervieuw met Eduard Megens, bevlogen verkoopmakelaar

Eduard Megens, een bevlogen verkoopmakelaar aan de Costa del Sol

SAN PEDRO DE ALCÁNTARA – Sinds 2004 en lang voor de crisis verkocht hij al huizen aan Nederlandstaligen aan de Costa del Sol. Dat doet hij nog steeds. Especial Life wilde weten wie het gezicht is achter Megens Real Estate en ging op bezoek bij oprichter en eigenaar Eduard Megens. Enthousiast vertelt hij over zijn vak.

Zijn kantoor ligt in het centrum van San Pedro de Alcántara waar de N-340 een paar jaar geleden ondergronds is aangelegd. Het felle zonlicht dat op de witte muren schijnt, verblindt bij binnenkomst, maar eenmaal gewend is het uitzicht op zee fenomenaal. Aan de witte muren in het sober ingerichte kantoor valt direct een diploma op. Het is van de Council of Residential Specialists (CRS). Deze organisatie – de Amerikaanse evenknie van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) – ziet erop toe dat haar leden hun betrokkenheid bij een beroep in de vastgoedsector tonen door het volgen van trainingen en cursussen en door te handelen volgens een ethische beroepscode.

Daarnaast is Megens Real Estate erkend als makelaar door SIRA en lid van lokale makelaarsvereniging Aurum.

‘Ik maak elk jaar tijd vrij voor cursussen, opleiding en seminars’, licht Eduard toe. ‘Ook in de crisisjaren, toen het wat rustiger was, heb ik daar veel tijd aan besteed’.

Terugkerende klanten

Dat er regelmatig klanten terugkeren naar Megens Real Estate of dat nieuwe klanten komen op aanbeveling van eerdere klanten, ziet Eduard als een teken dat hij zijn werk goed doet en daarbij wordt gesteund door zijn kennis en ervaring. Hij richt zich vooral op Nederlanders en Vlamingen in Zuid-Spanje.

‘De Nederlandstalige markt, zogezegd. Daar vind ik tachtig procent van mijn klanten. Daarnaast heb ik Chinese, Britse, Russische en Scandinavische klanten’.

Die vindt hij door veel te investeren in netwerken met makelaars. ‘Als je je huis aan een Chinees wilt verkopen, krijg je te maken met een lokale Chinese makelaar en een tussenpersoon in China. Hetzelfde geldt voor Russen en Arabieren’.

Eduard is ook aangesloten bij de twee belangrijkste property databases van Spanje. ‘In het begin bezocht ik alle onroerend goed beurzen voor tweede woningen in Nederland en België op zoek naar klanten. Daarmee ben ik in 2012 gestopt. Wel stonden we dit jaar nog op de Second Home Beurs in Gent.’ In november staat Eduard op de Spaanse beurs Simed in Málaga. ‘Daar vind ik Spaanse klanten die op zoek zijn naar een woning aan de Costa del Sol. Bijvoorbeeld mensen uit Madrid die hier aan de kust in een vakantiewoning willen investeren’, licht Eduard toe.

Makelaar voor de verkopende partij

De focus van Megens Real Estate ligt op klanten die hun woning aan de Costa del Sol willen verkopen. Hiertoe beschikt Eduard over een uitstekend netwerk  van makelaars, financiële partijen, projectontwikkelaars, boekhouders en advocaten om het gehele proces professioneel te kunnen begeleiden. ‘Als iemand zijn woning via ons wil verkopen, begin ik altijd bij het einde’, vertelt Eduard. ‘Dan kijken we meteen welke documenten allemaal nodig zijn om uiteindelijk het verkoopcontract succesvol te kunnen tekenen. Als je je woning bijvoorbeeld in het jaar 2000 hebt gekocht en je wilt deze nu anno 2017 verkopen, dan is het heel waarschijnlijk dat je niet over alle vereiste documenten beschikt. Denk daarbij aan het energiecertificaat, de verklaring van eerste bewoning, overzichten van de betaalde bijdragen aan de Vereniging van Eigenaren etcetera. Nu hoeft dat geen probleem te zijn, want doorgaans kun je alles gewoon alsnog aanvragen. Alleen duurt dat vaak heel lang. En daarom is het wijs daar zo snel mogelijk aan te beginnen, zodat je wat tijdsplanning betreft weet waar je aan toe bent. Stel dat de koper van je woning over twee maanden naar de notaris wil en je moet vier maanden op een specifiek document wachten, dan bestaat de kans dat de koper afhaakt.’

Home Staging

Eduard volgde ook een cursus Home Staging. Daar leerde hij meer over het verkoopklaar maken van een woning. Die moet zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor een zo breed mogelijk publiek. ‘Wist je dat mensen binnen 30 seconden beslissen of ze een huis wel of niet willen kopen? Dat gaat onbewust, zoals we zoveel dingen doen zonder dat we er specifiek over na hoeven te denken, bijvoorbeeld je schoenen strikken of iets afwassen zonder het te breken. Ook het nemen van grote beslissingen wordt vaak gedaan op gevoel. Daarom is de eerste indruk die de potentiële kopers van een woning hebben uiterst belangrijk.

‘Als je bij binnenkomst als makelaar eerst nog snel de rolluiken moet openen, ben je al een groot deel van die belangrijke eerste 30 seconden kwijt.’

Eduard vertelt dat hij daarom ook probeert de foto’s van woningen zo waarheidsgetrouw mogelijk te maken. ‘Zijn ze veel mooier dan raken mensen teleurgesteld. Brengen ze de woning ongunstig in beeld, dan komt er niemand op af. Hoe realistischer het beeld is dat de kopers van een te bezichtigen woning hebben, hoe minder tijd we allemaal hoeven te verliezen.’

Tips van Eduard

Als je je huis wilt verkopen, zorg dan voor een perfecte presentatie.
Ruim het goed op en geef het desnoods een flinke schilderbeurt.
Gebruik vooral de kleur wit.
Wanneer het een tweede huis betreft, verwijder dan zoveel mogelijk persoonlijke spullen. Het is belangrijk dat het huis er zo neutraal mogelijk uitziet’. 

Eduard stuurt u graag en geheel vrijblijvend 10 tips die je bij de verkoop van een huis van pas kunnen komen. Stuur een mail naar info@megens.es en u ontvangt dezelfde dag nog een reactie. Meer informatie op

www.Megens.es

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.