In de voetsporen van Moorse prinsen

Aan de zuidkant van de Serranía de Ronda, 7 kilometer landinwaarts vanaf de kust, ligt Benahavís, een van de meest bergachtige witte dorpjes aan de westelijke Costa del Sol. In het gebied rondom het dorp kun je eindeloos wandelen en net zoveel voetstappen achterlaten als je maar wilt. Van korte wandelingen langs de acequia – een door de gemeenschap beheerde waterloop die gebruikt wordt voor irrigatie, al-s?qiyah in Prins Havís zijn taal – of naar de door legendes omgeven Torre de la Romera, tot lange afstandswandelingen naar Daidín en Montemayor.

Tekst en foto’s: Suzanne van Nunen

Benahavís werd gesticht aan het einde van de 11e eeuw en heeft een Arabische oorsprong. Zijn naam ontleent het aan Havis, een Moorse prins die regeerde vanuit het kasteel. ‘De zoon van Havis’, ofwel ‘Bin al Havis’ in het Arabisch, verbasterde in de loop der eeuwen tot de hedendaagse Andalusische versie Benahavís. Het terrein van de gemeente Benahavís wordt doorkruist door de rivieren Guadalmina, Guadaiza en Guadalmansa. Binnen de gemeentegrenzen zijn plaatsen van groot natuurlijk en historisch belang te vinden, zoals El Cerro del Duque, Daidín en het kasteel van Montemayor.

Een authentieke schat voor liefhebbers van ongerepte natuur
Wij gaan deze keer de achtertuin van Benahavís verkennen via een 10 kilometer lange wandeling rondom de opgedroogde rivierbedding van de ooit altijd stromende Río Guadalmina. Een fantastische tocht, met start en finish in het dorp dat ook wel ‘de eetzaal van de Costa del Sol’ wordt genoemd. Een route met – op een heldere dag – spectaculair uitzicht over meer dan 100 kilometer Costa del Sol, de Noord-Afrikaanse kust en het Marokkaanse Rif gebergte.

de route op wikiloc: https://www.wikiloc.com/hiking-trails/huerta-de-rufino-benahavis-44190854

We starten onze wandeling vanaf de parkeerplaats tegenover het Gran Hotel Benahavis, aan de Calle Huerto de Rufino. Een strategisch punt, want bij terugkomst wacht ons uiteraard het culinaire centrum van Benahavís, en van daaruit is het dan nog maar 50 meter bergafwaarts naar de auto.
Vanaf de parkeerplaats gaan we linksom Benahavís uit en de berg op. Tijdens dit eerste stuk winnen we al snel heel wat hoogtemeters en het duurt niet lang voordat we Benahavís in het dal beneden ons zien liggen, ingenesteld tussen de prachtige ruige bergketens.

We vervolgen onze weg verder landinwaarts, dalend, stijgend, dalend en weer stijgend totdat we, op de helft van de route ongeveer, de ruïne van de oude bakkerij bereiken. Een mooi punt voor een pauze. Met een 360 graden uitzicht waan je je letterlijk ‘on top of the world’.

Vanaf de bakkerij begint de afdaling naar de Cañada de la Mora, waar we een stuk oppakken van de ‘Toma del Agua’, de ‘wateren van Benahavís’, route. In La Toma del Agua wordt sinds mensenheugenis het door de Rio Guadalmina aangevoerde water verzameld voor de bevoorrading van de stad Benahavís. De rivier levert, dankzij haar water, al eeuwenlang voordelen op voor haar inwoners.

De naam Guadalmina komt van het Arabische Wadi-al-Mina, wat roadster-rivier betekent. Meer dan tien eeuwen geleden was de waterstand aanzienlijk hoger en was er een inham waar boten voor anker konden gaan, beschut tegen de wind. Sindsdien is de Toma del Agua van groot nut geweest voor het welzijn van de inwoners en bezoekers van Benahavís.

We vervolgen onze tocht verder naar beneden, stroomafwaarts, genietend van de ongekende vergezichten, de eindeloos rollende heuvels en de vele tinten groen. En van de stilte. De, naast het geluid van het kabbelende water, ongelooflijke en heerlijke stilte.

Water management
Beneden wacht ons opnieuw een compleet andere omgeving. Door mensenhanden gecreëerd, maar daarom niet minder indrukwekkend. De dam in de Guadalmina rivier werd gebouwd als onderdeel van een systeem om water van de Rio Verde en de Guadaiza-rivier naar het reservoir La Concepción te transporteren. Het reservoir heeft een oppervlakte van negenenveertig vierkante kilometer bekken en een gemiddelde bijdrage van de wateroverdracht van achttien hm3 per jaar. Het is vlak, heeft een hoogte boven de funderingen van eenentwintig meter en een bekroning van honderdzevenendertig meter.

Naast de niet geringe bijdrage aan de watervoorziening van Marbella, biedt het gebied rondom de dam ook een fantastische leefomgeving voor vogels en insecten. Via een mooi rondje om het meer, de Guadalmina Dragonfly Trail, maak je snel kennis met deze bewoners.

De route begint en eindigt in het lagergelegen gedeelte van het stedelijk gebied van Benahavís, op de kruising van Avenida de la Moraleda en Calle Huerta de Rufino, naast het Benahavís Children’s Park. Het is een kleine cirkelvormige route die prima geschikt is voor alle leden van het gezin. Goed bewegwijzerd en onderweg vind je diverse borden met informatie over het Rivera Bos en haar flora en fauna. Wij volgen de Libellen-route vanaf het meer naar het eindpunt van onze wandeling.

Een culinaire afsluiting
Terug in Benahavís dwalen we door de kronkelende smalle straatjes met een schilderachtigheid waardoor je je bijna in een andere tijd waant, op zoek naar een verfrissend biertje, of een heerlijk glas wijn. Met slechts 2.000 inwoners, 35 restaurants en 22 cafés heeft deze kleine pueblo blanco een horeca-dichtheid waar menig stad jaloers op is. Je vindt er een aanbod van allerlei gastronomische hoogstandjes – veelal in een Andalusische stijl – waar een wandelaar zijn of haar wandelschoenen graag voor uit schopt. Of dat nu is na 5, 10 of 20 kilometer.

Praktische info & tips

Neem vanaf de AP-7 de afslag Benahavís /Cambio de Sentido/B. de Isdabe.
Volg vanaf de rotonde de A-7175 naar Benahavís
Parkeren op de parkeerplaats in Calle Huerta de Rufino
De wandeling is volgens Spaanse kwalificaties ‘eenvoudig’, maar de meeste Nederlandse benen spreken toch van ‘medium met hier en daar een pittig stukje’.

  • Draag goede, stevige wandelschoenen of trekking sandalen. Trainers zijn ook prima, maar houdt er rekening mee dat ze op losse steentjes of vochtige ondergrond minder grip hebben en dat kan, zeker bergafwaarts, toch wat uitdagingen geven.
  • Voor mensen met gevoelige knieën, lastige heupen of een delicate rug zijn naast wandelstokken een goed idee, misschien zelfs geen overbodige luxe.
  • Denk ‘ui’ wanneer je hier gaat hiken. De temperatuur in de bergen kan akelig verschillen van die aan het strand en schaduw en wind spelen soms vervelende spelletjes. Afpellen en weer aantrekken is de oplossing, dus zorg dat je je in laagjes kleed.
  • En vergeet niet om voldoende water, (sport)drankjes, snacks en wellicht een lunch in de rugzak te pakken, berg op en af vergt aardig wat energie!

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)