Ik wil naar huis!

Een vervelend gevoel in je buik, moeite met slapen, geen zin of fut om iets te ondernemen. Visioenen van de Amsterdamse grachten, een flink bord boerenkool met worst of de gedachte aan je vertrouwde vriendengroep in het stamcafé kunnen ervoor zorgen dat je geen of weinig aandacht hebt voor de –wellicht exotische- nieuwe omgeving waarin je je bevindt.

Heimwee kan een scala aan klachten met zich meebrengen. Lichamelijke symptomen zoals slapeloosheid, verminderde eetlust en maag- en darmstoornissen. Dit lichamelijke gevoel van heimwee kun je zien als een stressreactie van het lichaam. Maar ook psychische symptomen zoals somberheid, stress en angst zijn emoties die horen bij heimwee. Wanneer je heimwee hebt kun je aan jezelf merken dat je veel nadenkt over thuis en dat je misschien weinig belangstelling hebt voor de omgeving om je heen.

Hoewel je heimwee niet kunt voorkomen, zijn er wel een aantal tips die je kunt opvolgen om het gevoel van heimwee te verminderen:

1. Zorg dat je goed geïnformeerd bent over de plaats van bestemming
Door van tevoren onderzoek te doen naar de bestemming, wordt de kans kleiner dat je wordt overvallen door kenmerken van je nieuwe omgeving die je niet had verwacht. Wat is het klimaat? Zijn er specifieke culturele gebruiken of kledingvoorschriften waar je rekening mee moet houden? Door op de hoogte te zijn van deze zaken voel je je meer zelfverzekerd op de plaats van bestemming.

2. Neem een aantal waardevolle en vertrouwde dingen mee van thuis
Door een aantal fijne en vertrouwde spullen mee te nemen van thuis breng je een stukje van je veilige omgeving mee naar je nieuwe omgeving.

3. Bedenk hoe je je leven in het nieuwe land wilt inrichten
Door van tevoren na te denken over jouw nieuwe leven in je nieuwe thuisland, bijvoorbeeld op het gebied van (vrijwilligers)werk, hobby’s, vrienden en wonen, kun je stapsgewijs actief bezig gaan met het opbouwen van je nieuwe leven.

4. Zoek hulp
Heimwee gaat meestal vanzelf over. De meeste mensen raken na verloop van tijd aan hun nieuwe omgeving gewend en gaan zich er thuis voelen. Echter als je merkt dat je klachten niet vanzelf overgaan of toenemen is het goed om met een psycholoog in gesprek te gaan. Er is namelijk een kans dat je in een negatieve spiraal terecht komt waarin je blijft piekeren over wat je mist in je ‘thuisland’ en daardoor jezelf de mogelijkheid om je thuis te gaan voelen ontneemt.

Foto van Jorien Denie
Jorien Denie

PGZ Pycholoog bij online psychologiepraktijk Aeffectivity Therapy and Coaching

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Pure passie

Toegegeven, Noordeuropeanen zijn waarschijnlijk niet de meest gepassioneerde mensen op dit continent. We voelen ons

Lees meer»

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)