Huisje, boompje, beestje

Als je een huis wilt kopen heb je twee keuzes: een bestaand huis of nieuwbouw. De verhalen over ellenlange vertragingen en al het papierwerk weerhouden sommige mensen ervan een huis te laten bouwen. Toch staan er overal in de provincie bouwkranen, zo’n drama kan het dus niet zijn.
We vroegen Eddie Christiansen van Marbella & Co naar de details.

Er komt geen einde aan de stroom buitenlanders, en Spanjaarden, die in het zuiden van Spanje willen wonen. Al die mensen moeten natuurlijk ergens wonen en de voorkeur van velen gaat uit naar de kust. Tijdens de crisis van 2008 waren er nog veel huizen in voorraad maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Vooral sinds 2020 is de vraag naar woonruimte toegenomen.

Droomhuis
“Door de lockdowns willen mensen tegenwoordig buitenruimte, een stukje tuin met wat bomen en planten. Hoogbouw, hoe luxe dan ook, lijkt tot het verleden te horen” vertelt Eddie. “Die ruimte vind je meestal niet bij bestaande bouw, de klant wil dus nieuwbouw maar vreest al het gedoe dat daarbij komt kijken. En natuurlijk duurt het langer voor je in je nieuwe huis kunt settelen dan als je een bestaand huis koopt. Maar zelf bouwen betekent wel dat je alles zo krijgt zoals je wilt en na de koop niets hoeft te verbouwen.”

Kwestie van plannen
Eddie komt van oorsprong uit Denemarken en heeft daar en in Spanje jarenlang als architect de bouwprojecten van supermarkten geleid. “Voor de bouw van een nieuwe Lidl of Aldi is beperkt tijd beschikbaar, efficiënte is dus een must. Tijdens de werkzaamheden nog bedenken dat er hier of daar nog een muurtje moet of dat het stopcontact toch ergens anders moet is niet efficiënt. Toen ik overstapte naar de bouw van woningen heb ik die principes meegenomen en onze manier van werken is dan ook uitermate efficiënt. Het daadwerkelijk bouwen van een huis duurt bij ons een half jaar.”

Stap voor stap
Zelf een huis bouwen is op papier niet zo moeilijk. Je moet natuurlijk eerst een stuk grond, waar überhaupt op gebouwd mag worden, hebben. Vervolgens huur je een architect in die jouw ideeën omzet in een ontwerp. Met dat project in handen ga je naar de gemeente voor een vergunning en dan kan de aannemer aan de slag. En dan blijkt in de praktijk vaak tijdens de bouw dat toch niet alles helemaal gaat zoals verwacht. Als dat ene muurtje eenmaal staat blijkt de ruimte toch wat klein te zijn en als je er dan eindelijk woont zit dat stopcontact inderdaad op de verkeerde plaats. Dat is het ‘drama’ dat veel mensen ervan weerhoudt zelf te gaan bouwen.

Het kan anders
Eddie vertelt over de aanpak van Marbella & Co. “Wij bouwen zowel voor mensen die zelf al grond hebben als voor mensen die één van onze plots kopen. We bekijken dat terrein om te weten wat de meest gunstige ligging van de villa is. Door bijvoorbeeld rekening te houden met zon en schaduw kun je later veel energie besparen.

Daarna gaan we om tafel zitten en vragen mensen het hemd van het lijf. Zo weten we precies wat ze willen en kunnen we het basismodel voor de woning kiezen. We werken met twee modellen, alleen begane grond of met één verdieping, die we zo groot kunnen maken als nodig is. Twee of vijf slaapkamers, maakt niet uit.
Het model met twee verdiepingen heeft op de begane grond altijd een badkamer en een ruimte die indien nodig omgebouwd kan worden naar een slaapkamer. Vervolgens kiest de klant alle materialen en maken we het hele ontwerp in 3D. Zo kunnen ze ‘door het huis’ lopen en zeker weten dat alle stopcontacten op de juiste plaats zitten.”

De aannemer gaat aan het werk zodra alles definitief is. Zowel voor de buiten- als de binnenmuren wordt gewerkt met cellulair beton. “De meeste projectontwikkelaars gebruiken dit alleen voor de buitenmuren en de rest wordt dan gemetseld. Dat kost meer tijd en levert ook meer rotzooi op. Wij zetten alles meteen op z’n plek en dan is het een kwestie van deuren, kozijnen en de rest van de afwerking. Daarom kunnen wij zo snel werken” vertelt Eddie.

Sneller
Het bouwen van een huis kan dus relatief snel, de tijd zit ‘m in de voorbereiding. En dan vooral in de aanvraag van de vergunning. “Dat hangt echt van de gemeente af. In Estepona zijn ze snel, meestal kun je binnen drie maanden aan de slag. Marbella is ook hier weer een uitzondering, een half jaar wachten op die felbegeerde stempel is heel gewoon. Maar dan heb je uiteindelijk wel je droomhuis.”

www.marbellaco.com

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)