HotSpot bij honden

hondkrapt
hondkrapt

Een ‘Hotspot’ is een locale natte bacteriele ontsteking van de huid.

hondkrapt

Deze zien we vaak bij honden met een dubbele vacht, maar kunnen bij elk dier ontstaan.

 

Alles wat een lokale irritatie veroorzaakt zoals een vlooienbeet, tekenbeet, klitten, halsband of vlooienband, korenaren of andere onkruid zaden, zal de hond doen krabben, likken of zelfs het gebied stuk bijten.

Een hotspot is een ronde kale plek die er rauw uitziet en stinkt, dat kan varieren van een kleine tot een hele grote plek. Na de eerste jeuk is de hotspot vrij pijnlijk. De hond kan zelfs koorts krijgen, niet meer willen eten en zal continu willen krabben en likken.

hond2
hond2

De behandeling bestaat uit het goed schoonmaken van de plek met een desinfecterende zeep, dan het gebied goed droog deppen met keukenpapier en dan een zalf met antibioticum en corticosteroiden er op te smeren. Dit proces moet meerdere malen per dag worden herhaald tot het is genezen.

Bij grotere of meerdere hotspots zullen ook orale antibiotica moeten worden ingezet en zal meestal ook een injectie tegen de jeuk gegeven worden. Het kan ook zijn dat de haren rondom de plek weggeschoren moeten worden. Soms is het ook noodzakelijk om een kap om te doen om verdere beschadiging te voorkomen.

Het is natuurlijk beter om te voorkomen dat een hotspot ontstaat door dagelijks de hond te borstelen en te kontoleren op kleine verwondingen, klitten, of vreemde voorwerpen en de vacht goed schoon te houden. Heeft de hond een moeilijk te verzorgen vacht, dan is het noodzakelijk regelmatig naar een hondentrimmer te gaan.

Nazli van den Kieboom, 

dierenarts bij Pointer 

Clinic in Estepona. Nazli heeft haar eigen dieren-artspraktijk POINTER CLINIC in Estepona. 

Zelf heeft zij 3 honden, 2 schaapjes, 2 katten, 7 kippen, 2 kwartels, 2 landschildpadden en een aquarium met guppen 

plus een vijver met vissen en kikkers!!! 

www.pointerclinic.com

tel : 952804165

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.