Horecaondernemers en vakbonden tegen toeristenbelasting in Málaga

MÁLAGA – De minister van Toerisme in de regionale regering van Andalusië wil een toeristenbelasting invoeren. Toeristen zouden zo meebetalen aan de kosten die het groeiende toerisme met zich meebrengt voor de steeds populairder wordende stad Málaga en de drukstbezochte plaatsen langs de Costa del Sol. Horecaondernemers en vakbonden in de stad zijn hier echter flink op tegen.

Nadat Málaga decennialang slechts als aanvliegroute werd gebruikt voor de Costa del Sol zit deze steeds meer in de lift na omvangrijke investeringen in het culturele aanbod, het verfraaien van het centrum, de vernieuwde haven, een AVE treinstation en een uitbreiding van het vliegveld. Málaga is nu een erg populaire bestemming voor een stedentrip, mede dankzij de vele accommodatie die wordt aangeboden via platforms als Airbnb en Homeaway. Groepjes on-Spaans uitziende mensen met rolkoffers domineren het straatbeeld in het historische centrum. Hier worden steeds meer panden opgekocht door investeerders om er toeristenappartementen, hotels en restaurants in te vestigen. De prijzen voor huur- en koopwoningen rijzen de pan uit en de druk van de miljoenen extra mensen in de stad en langs de kust zorgt ook voor meer afval, uitpuilend openbaar vervoer, meer water- en elektriciteitsverbruik en een gebrek aan capaciteit bij de lokale en nationale politie en in de publieke gezondheidszorg. Zodoende worden gemeentes opgezadeld met hoge kostenposten, waar toeristen dus een kleine bijdrage aan kunnen leveren via een toeristentaks.

Tot nu toe betaal je als toerist alleen een dergelijke belasting op de Balearische eilanden Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera en in heel Catalonië. Tegenstanders van de taks vrezen echter dat als er een belasting komt, toeristen zullen kiezen voor een andere bestemmingen. Vakbonden zijn van mening dat áls er al een belasting komt, die zou moeten gelden voor alle bestemmingen in Andalusië en dat de regionale regering voor het innen ervan moet opdraaien. Nadat jarenlang elk record op het gebied van bezoekersaantallen in Spanje in het algemeen, maar ook in Málaga en de Costa del Sol in het bijzonder zijn verbroken, worden ook dit jaar weer 3,5% meer toeristen verwacht. Naar schatting zullen in 2018 meer dan 30 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland Málaga en de Costa del Sol bezoeken.

De premier van Andalusië, Suzana Diaz, liet al weten niets te voelen voor een algemene toeristenbelasting voor de hele regio. Wel laat ze gemeentes vrij om zelf te bepalen of ze een taks zullen invoeren. In Málaga gaf eerder burgemeester Francisco de la Torre aan niets te zien in het vragen van extra geld aan de bezoekers van zijn stad. Tot nu toe heeft het onderwerp al op de agenda’s van de gemeenteraden in Torremolinos, Vélez-Málaga, Benalmádena en Mijas gestaan. Ook de stad Sevilla is ermee bezig. Dat een toeristenbelasting flink wat geld kan opleveren blijkt wel uit de cijfers van de Balearen en Catalonië. Sinds de invoering van de belasting in de zomer van 2016 kwam er op de eilanden al 90 miljoen euro binnen en in Barcelona levert het 40 miljoen euro op jaarbasis op.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.