het Rimpel Effect

Een boek met de titel Het Rimpel Effect zou zomaar door mij geschreven kunnen zijn, datgene besprekend waar ik mij dagelijks mee bezig houd.

Dat is echter geenszins het geval ! Mijn vrouw Claudia heeft het geschreven, en kortgeleden gepubliceerd.  Dit boek gaat helemaal niet over het soort rimpels, waar je als eerste aan denkt. De Engelse taal heeft twee woorden voor rimpels : wrinkles (in een gezicht) en ripples (in water, geluid, of gevoel). Het rimpeleffect moet dan ook worden omschreven als een situatie waarin een gebeurtenis een effect teweegbrengt dat zich uitbreidt (zoals dat van een steentje in het water) en dat steeds verdergaande  effecten veroorzaakt. In dit geval gaat het om een hoofdpersoon die terug gaat in de tijd (misschien gebeurt dat alleen in haar hoofd, maar dat moet de lezer zelf uitmaken) en door haar acties grote veranderingen in haar heden ziet ontstaan …

Claudia heeft eerder Kind van de Onderwereld (autobiografie) en Kamer 303 (erotische roman) gepubliceerd. Het schrijven van die boeken kostte haar steeds een jaar, maar met dit nieuwe boek is ze drie jaar bezig geweest. Dit kwam deels door een depressie, die haar enerzijds het schrijven bemoeilijkte, maar (gek genoeg !) anderzijds inspireerde, en deels door de uitgebreide research die ze heeft gepleegd middels gesprekken met depressieve patiënten, psychiaters en beurshandelaren (de optie-beurs, zoals die nu niet meer bestaat, speelt ook een belangrijke rol in haar boek).

Dit boek breekt een lans voor begrip voor de depressieve mens, die te vaak door de omgeving aan zijn lot wordt overgelaten, met alle desastreuze gevolgen van dien (ook bekende figuren als Anthony Kamerling en Joost Zwagerman zijn hier het slachtoffer van geworden). Toch is Het Rimpel Effect geen zwaarwichtig drama geworden, doordat de hoofdpersoon zich met zoveel humor en zelfspot staande houdt, en er zulke hilarische figuren in voorbij komen.

Natuurlijk heeft Claudia hierin, net als in haar vorige twee boeken, veel autobiografische elementen verwerkt. Die dragen er toe bij dat de kritieken op het boek (in de bladen, op televisie bij “Tijd voor Max” en “Koffietijd”, op de radio bij “Tineke” en op internet) unaniem lovend zijn: men vindt het heel invoelbaar geschreven.

Ik lees ook vaak dat mensen het boek niet meer kunnen wegleggen. Daar ben ik trots op ! Ik ben ook blij dat men eens met de neus op het feit wordt gedrukt dat het in het leven niet allemaal om rimpels (en dan bedoel ik wel de rimpels in een gezicht !) draait, zoals soms wel het geval lijkt in deze maatschappij …

Dat klinkt misschien vreemd uit de mond van een cosmetisch arts, maar ik ben in het dagelijkse leven veel minder gepreoccupeerd met rimpels dan menigeen denkt. Ik vind dat iedereen zelf moet weten of hij iets aan zijn uiterlijk doet, en ik houd vaak mensen tegen als ze er mijns inziens niet op vooruitgaan door een correctie. Mijn eigen vrouw is daar een goed voorbeeld van. Toen ze mij twintig jaar geleden (we waren nog niet getrouwd) vroeg om grote lippen weigerde ik resoluut. In die tijd gebruikten we uitsluitend permanente lipfillers, die niet door het lichaam afgebroken worden, zoals de huidige lipfillers, dus ik ben nog elke dag blij dat ze toen naar me geluisterd heeft !

Het Rimpel Effect door Claudia Schoemacher, uitgeverij De Fontein, te koop via Bol.com

Robert Schoemacher, cosmetisch arts

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.