Herstel woningmarkt Costa del Sol

woningmarkt costa del sol
woningmarkt costa del sol

Woningmarkt Costa del Sol volgens de statistieken aan het herstellen

Ze zijn weer terug van weggeweest in het straatbeeld langs de kust: hijskranen, bouw- en verkoopketen. Er wordt weer druk gebouwd en dit lijkt niet alleen maar zo. Volgens experts wijzen ook alle statistieken op een herstel van de woningmarkt.

Nieuwbouwprojecten

Er zijn ruim dertig nieuwbouwprojecten van start gegaan sinds 2015. Zo worden er bij La Cala Resort nieuwe woningen gebouwd, krijgt Santa Clara Golf er 200 luxe woningen bij, bouwt Inmobiliaria del Sur woningen in Aminar en Los Monteros en verrijzen er ook nieuwe huizen en appartementgebouwen op Samara Resort en in Reserva del Higueron. Volgens een rapport van taxateursvereniging Tinsa werden langs de Costa del Sol drie keer meer bouwvergunningen verstrekt dan vorig jaar. Het merendeel ging vanzelfsprekend wel naar de meest toeristische zones.

Duurste gemeente

In het eerste kwartaal van dit jaar blijkt Marbella nu de duurste gemeente in Andalusië te zijn met een prijs van 1.864 per vierkante meter. Hiermee streeft de stad Cádiz voorbij, waar eerder de vierkante meters het duurst waren. In de stad Málaga werden de meeste woningverkopen gedaan met 4.786, gevolgd door Marbella met 4.396, Estepona met 2.052 en Benalmádena met 1.878.

Buitenlanders

In 2015 werd in Andalusië nog 1 op de 6 woningen verkocht aan buitenlanders. Die aankopen door buitenlanders concentreerden zich met name in de provincie Málaga. Hier zijn buitenlanders goed voor de aankoop van 1 op elke 3 woningen. De provincie Málaga wordt gevolgd door Almería waar buitenlanders 24,5% uitmaakten van het totaal aantal aankopers van woningen. In Cádiz was dat percentage 13,7% en in Huelva 6,1%.

Stijging prijzen

Volgens experts zal 2016 sluiten op circa 90.000 woningen die verkocht zijn als het huidige ritme zich voortzet. Dat de woningmarkt herstellende is, is ook terug te zien in stijgende prijzen. Zeven gemeenten aan de Zuid-Spaanse kust noteren de grootste stijging van huizenprijzen per vierkante meter in 12 maanden tijd, te weten Casares, Torrox, Torremolinos, Mijas, Malaga, Nerja en Marbella (in deze volgorde). In al deze gemeenten steeg de woningprijs met meer dan 5%. Alleen in Fuengirola en Rincon de la Victoria daalden de prijzen licht. Dit zal de komende maanden echter wel veranderen, zo benadrukken de experts van Tinsa.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.