In de afgelopen jaren hebben we verschillende mensen geïnterviewd voor de serie Vida Española. Hoe vergaat het hen nu? Hoe beleven zij de lockdown? Zijn ze aan het werk? Sebastián Pavón Urbaneja is landbouwer en zal ongetwijfeld aan het werk zijn, er moet toch gegeten worden.
Het is inmiddels bijna drie jaar dat we Sebastián spraken en er is sindsdien veel gebeurd. Toen was hij nog van plan om van de ecologische landbouw te leven. Na een paar tegenvallende oogsten heeft hij zijn plan aangepast. Totdat hij aan de slag kan als onderwijzer blijft hij op het land werken, maar hij gaat er zijn leven niet aan wijden. “Het is hard werk voor weinig geld, toen wij elkaar spraken hadden we nog een goed sinaasappeljaar. In de jaren daarna is de prijs laag gebleven. Je kunt er niet van leven.”
Samen met zijn vader verbouwt hij nog wel groente, voor de familie en wat over is wordt verkocht. Vlak voor de coronacrisis uitbrak waren net alle sinaasappels (navelate) en avocado’s geplukt. “Ik heb nu nog ruim duizend bomen waarvan de sinaasappels (valencia late) in principe in april geoogst zouden kunnen worden. Maar de hagel en kou van januari heeft ze dusdanig beschadigd dat ze niet meer te verkopen zijn.”
Wat zijn nu de regels voor landbouwers?
“Ons werk gaat altijd door, de veilingen en groothandels zijn open en daar brengen we nu de sla, aardappels en prei naartoe. Ik sta officieel geregistreerd als landbouwer en mag dus van mijn huis in het dorp naar onze finca en naar de handelaren. De rest van de tijd gewoon in huis, net als iedereen.”
Niet alleen de landbouwers zelf maar ook het eventuele personeel dat ze inhuren mag gewoon over straat, wel met een verklaring natuurlijk. De boeren in Coín halen hun zaden en pootgoed bij één van de grootste ‘viveros’ van de regio. Tot afgelopen donderdag mochten zij vanwege de noodtoestand alleen nog aan akkerbouwers verkopen. Maar nu is besloten dat slaplantjes eigenlijk ook eten zijn en mogen ook burgers weer hun plantjes kopen.
Cashen?
Op de sociale media wordt geklaagd over de hogere prijzen die nu voor groente en fruit worden gevraagd. Sebastián komt zelf niet in de supermarkt maar heeft van collega’s niet gehoord dat zij nu meer geld voor hun producten krijgen. “Als consumenten echt meer moeten betalen dan zijn het anderen die de winst opstrijken. Dat is altijd al zo geweest maar ik denk dat de bevolking zich nu wel meer bewust is van de belangrijke rol die boeren spelen, als wij niet werken hebben zij niets te eten. Als er importbeperkingen komen op bijvoorbeeld gewassen uit Marokko kan dat nog wel een gunstig effect op de Spaanse landbouw hebben. We zullen zien wat er gebeurt.”
Het eerste interview met Sebastián lezen?
Klik hier!