Groen aan de Costa del Sol

Of je nu een appartement met balkon hebt of een finca met duizenden meters grond, er zal ongetwijfeld ergens een plant of bloem staan. En die moet verzorgd worden. Het klimaat, de grond en ook het water zijn hier anders dan in België en Nederland dus we besloten een specialist in te schakelen om meer te weten over tuinieren aan de Costa del Sol. Samuel Berral is tuinman en verzamelt al van jongs af aan allerlei speciale planten. Hij zal de komende edities allerlei wetenswaardigheden met u delen zodat u op elk moment van het jaar van uw tuin kunt genieten.

Het is aan de Costa del Sol het grootste deel van het jaar warm. Dat betekent dat je bij de aanleg van een tuin rekening moet houden met het type planten dat je kiest. Bovendien stelt elke plant, struik of boom specifieke eisen aan de leefomgeving. Voor het aanleggen van een tuin is het dan ook belangrijk om te weten waar en wanneer er zon en schaduw is en welke bodemsoort de tuin heeft. Als je op basis daarvan een plan voor de beplanting maakt hoef je de jaren daarna minder tijd te besteden aan onderhoud en kun je optimaal van groene en bloeiende planten genieten.

De tuin in de zomer
Planten zijn in de zomer vooral bezig de hitte te overleven. Je moet ze zeker om de dag water geven, langer wachten veroorzaakt waterstress bij planten, daardoor worden ze zwakker en krijgen minder bloemen en vruchten. De zomer is er dus vooral om te genieten van wat er de rest van het jaar in de tuin of op het balkon aangeplant is. Geurende struiken zoals jasmijn en dama de noche (Cestrum Nocturnum) zijn populair, ze geven de warme nachten een extra zwoel tintje. De Jasminum Chinensis, de Jasminum Officinales en de Jasminum Stephanotis Floribunda zijn de meest sterk ruikende soorten. Net als bij de rest van de planten moet je wel zorgen dat ze voldoende water krijgen.

Water geven
Het beste tijdstip om de tuin te sproeien is ’s avonds rond een uur of tien. Dan verdampt het water niet meer door de zon, en heeft de plant voldoende uren om het vocht op te nemen. Als je een tuin hebt is het verstandig om een bewateringssysteem aan te leggen dat per plant water geeft, zo kun je veel water besparen. Dergelijke systemen zijn inmiddels zo geavanceerd dat je er niet alleen een tijdsklok op kunt zetten, je kunt ze ook via een app aanzetten. Let er vooral bij potplanten op dat er niet te veel kalk en andere mineralen in het water zitten, deze ‘vervuilen’ de aarde.

Bemesting
Om de planten wat extra ondersteuning te geven, en daar zie je vrij snel resultaat van, kun je compost gebruiken. Alle mestsoorten die ammoniak en nitraten bevatten kun je in de zomer beter niet toepassen want door de hitte verbrand dit en wordt er schade aan grond en planten aangericht.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Dit was het nieuws

Rob Zoutberg woont al jaren in de Spaanse hoofdstad. Als NOS-correspondent bracht hij 17 jaar lang het nieuws uit Spanje en sinds kort werkt hij

chocolate

21 maart – wie ben ik?

Ik ben een vragensteller. Ik ben altijd geïnteresseerd in het hoe en waarom van dingen. Dat is heel handig in mijn vak. Op de meeste

Doelpunt!

Kun je beleggen in voetbalclubs en zou je het moeten overwegen? In deze blog buig ik me over en onderwerp dat de laatste tijd meer

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)