Giardia, een darminfectie bij mens en hond

Giardia, een darminfectie bij mens en hond

Giardiasis is een darminfectie van mens en dier veroorzaakt door een protozoaire parasiet Giardia intestinalis (ook bekend als Giardia lamblia) . Giardiasis is een veel voorkomend verschijnsel in omgevingen die dicht bevolkt zijn, zoals kennels, dierenwinkels, of dierlijke schuilplaatsen .

ETHIOLOGIE EN PATHOGENESE

Giardia is een eenvoudig ééncellig parasiet. De parasiet komt wereldwijd voor en is een veel voorkomende oorzaak van reizigersdiarree  bij mensen. Outdoor enthousiastelingen die per ongeluk besmet water verbruiken kunnen de ziekte `beaver fever` ontwikkelen.

Giardiasis kan een belangrijke oorzaak zijn van ziekte, vooral diarree bij dieren en de mens. Echter, het merendeel van de honden die besmet zijn met Giardia hebben geen diarree, braken of andere tekenen van ziekte. Pica verschijnselen?

Giardia  heeft twee vormen. Een fragiele, voedende vorm die in de darm van de besmette dieren te vinden is en een winterharde cystische vorm die in de uitwerpselen enkele maanden kan overleven in met name een vochtige omgeving.

Na ingestie van het cyste stadium van de parasiet transformeert deze naar de trophozoite die zich hecht aan de darmwand om te voeden. Indien voldoende aantallen aanwezig zijn, zullen klinische tekenen van schade aan de darmwand ontwikkelen. Trophozoiten reproduceren door te delen  en sommige zetten zich om in de cystische vorm, die dan wordt uitgescheiden in de ontlasting.

Deze cysten zijn meteen in staat om een ander dier te besmetten. Giardiasis kan worden overgedragen door het eten of snuiven van de cysten van verontreinigde grond of door het drinken van besmet water.

Wanneer Giardia cysten worden gevonden in de ontlasting van gezonde volwassen honden zonder diarree, worden zij over het algemeen beschouwd als een voorbijgaande onbeduidende bevinding. Echter, bij pups en verzwakte volwassen honden kan het door de ernstige waterige diarree fataal aflopen indien onbehandeld.

WAARMEE KOMT DE EIGENAAR

Een hond met een een acute stinkende diarree. De ontlasting kan variëren van zacht tot waterig, heeft vaak een groene tint, bevat slijm en bevat vers bloed. Braken kan optreden in sommige gevallen. Vaak vertelt de eigenaar dat er eerdere periodes van diarree waren die zijn overgegaan maar dat er nu vers bloed en slijm zichtbaar is.

De ziekte is niet levensbedreigend , tenzij de hond een verzwakt immuunsysteem heeft.

ONDERZOEK

Bij een uitstrijkje van verse ontlasting zijn de Giardia onder de microscoop te zien. Een routine fecale flotatie test met zinksulfaat kunnen de cysten worden aangetoond. Ook kan de ontlasting worden onderzocht op de aanwezigheid van Giardia antigeen.

DIFFERENCIAALDIAGNOSE EN CAVE:

Andere voorbeelden van protozoaire parasieten die enteritis kunnen veroorzaken zijn Coccidia , Cryptosporidium en Toxoplasma.

BEHANDELING EN BELEID.

Giardiasis wordt behandeld met metronidazol, 15-30 mg/kg hond en 10-25 mg/kg kat gedurende 5-7 dagen. Andere antiparasitaire middelen zoals fenbendazol kunnen worden toegepast, vooral in combinatie met metronidazol. Deze combinatie wordt gewoonlijk toegediend aan katten met een  refractaire diarree. Ondersteunende behandeling met andere geneesmiddelen kan nodig zijn als aanvullende therapie als uitdroging of ernstige diarree aanwezig is.

De prognose is goed in de meeste gevallen.
Zelfs ook de mens kan besmet worden.

Desinfectie en persoonlijke hygiene zijn belangrijk.

Voor milieu desinfectie, kunt u bleekwater gebruiken bij 1:32 of 1:16 verdunningen , of 1-2 kopjes in een liter water ( 60-120 ml / L ). Quaternaire ammoniumverbingen zijn ook effectief in het doden van de cysten. Giardia cysten zijn gevoelig voor uitdrogen dus probeer de omgeving zo droog mogelijk te houden.

Nazli van den Kieboom, dierenarts bij Pointer Clinic in Estepona. Nazli heeft haar eigen dieren-artspraktijk POINTER CLINIC in Estepona. 

Zelf heeft zij 3 honden, 2 schaapjes, 2 katten, 7 kippen, 2 kwartels, 2 landschildpadden en een aquarium met guppen 

plus een vijver met vissen en kikkers!!! 

www.pointerclinic.com

tel : 952804165

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.