Gezond beleggen

Wellicht bent u bij een van onze seminars over ‘Investeren in lang en gezond leven’ geweest onder andere afgelopen zomer in El Higueron. Aan de opkomst bij deze seminars te zien, leeft het thema gezondheid enorm, zeker ook bij beleggers.

Een gezonde levensstijl is natuurlijk voor ieder individu goed. U hoort vast wel eens de uitspraak dat ‘iets net topsport is’. Beleggen kan ook net topsport zijn, afhankelijk van wat uw doelstellingen zijn. Een gezond lichaam is dan meer dan handig, en praktisch gezien: als u ziek bent dan is het natuurlijk moeilijker om over uw beleggingen na te denken….

Het bedrijfsleven is ook meer dan geïnteresseerd in alles wat met gezondheid te maken heeft: voeding, medicijnen, demografische ontwikkelingen – er zijn voldoende (beursgenoteerde) ondernemingen die daar tot in detail mee bezig zijn. En u kunt natuurlijk weer in die bedrijven beleggen.

 

Beweeglijkheid

En of het nog niet genoeg is, beweging is op de financiële markten ook nog eens een belangrijk gegeven. De beweeglijkheid (implied volatility) van een onderliggende waarde bepaalt bijvoorbeeld voor een belangrijk gedeelte de optiepremie. De historische volatiliteit is de beweeglijkheid van een onderliggende waarde, berekend uit de historische koersen. De implied volatility is de verwachte beweeglijkheid die wordt afgeleid uit de optiepremies.

Een uitkomst van bijvoorbeeld 20% bij de implied volatility van de AEX wil zeggen dat op jaarbasis er 68,3% kans is dat de AEX binnen de range -20% en +20% blijft. En 95,4 % kans op een beweging binnen de -40% en +40%, dus tweemaal die waarde.* Deze statistische informatie heeft uiteraard geen voorspellende werking, maar kan wel nuttig zijn bij het uitzetten van uw strategie. Zeker bij Indexbeleggers die met verkochte maand-, week- of dag opties werken. Zij bepalen een range waar binnen de index moet blijven, dus onder- en bovenkant, hebben in dat geval de premie die daarvoor is ontvangen verdiend.

In de benen!

Een beetje beweging voor uzelf kan nooit verkeerd zijn. En als er nooit beweging op de beurs zou zijn, dan zou u met beleggen ook niet veel kunnen verdienen. Met de implied volatility ziet u met statistische onderbouwing de verwachte beweging die uw aandeel of index over periode X mogelijk zal kunnen maken. Meer dan nuttige informatie om niet met uw beleggingen te worden ingehaald door de hectiek van het moment!

* Normaalverdeling van Gauss, Beleggen voor Dummies, Volatiliteit – pagina 52.

 

Taco te Gussinklo
Accountmanager BinckBank Spanje & Portugal
www.binckbank.com

 

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Let wel! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden. Opties zijn risicovolle beleggingsproducten en vereisen kennis, beleggingservaring en in veel toepassingen een hoge risicoacceptatie. Wij adviseren u, voordat u in opties belegt, u goed te informeren over de werking en risico’s. In het document center van Binck vindt u hier meer informatie over in de Handleiding Derivaten. Ook kunt op de website van Binck het Essentiële-informatiedocument (Eid) van de optie raadplegen waarin u wilt beleggen. U kunt alleen handelen in opties als u de overeenkomst derivaten heeft afgesloten.