Het Vlaams en Nederlands lijken op elkaar dus er is niet echt sprake van een taalbarrière. Maar toch zoeken de Belgen en Nederlanders elkaar niet e
cht op als ze in het buitenland zijn. Misschien niet zo raar dat je gezelligheid binnen je eigen cultuur zoekt maar van ondernemers zou je toch mogen verwachten dat ze elkaar opzoeken om samen te werken en hun klantenkring uit te breiden. Especial Life gaat het gesprek aan met diverse clubs en verenigingen en spreekt deze maand met Marjan Schut, voorzitter van Ellas.
Tekst: Maria Kupers
Beeld: Archief Ellas
Op jullie site staat dat jullie het netwerk van Nederlandstalige zakenvrouwen aan de Costa del Sol zijn. Hoeveel Vlamingen zijn er onder de leden?
Daar val je lekker meteen met de deur in huis! Op dit moment hebben we geen enkel lid dat uit België komt. Dat was in het verleden overigens wel zo en tijdens het open netwerkevenement de Tulpenborrel waren er ook Belgische zakenvrouwen aanwezig. Misschien zijn er überhaupt niet zo heel veel Belgische zakenvrouwen of misschien voelen ze zich niet zo thuis bij een club met overwegend Nederlanders, ik weet het eerlijk gezegd niet.
Misschien kun je zeggen dat er toch sprake is van een groot cultuurverschil ondanks dat het door de taal lijkt dat we elkaar begrijpen?
We hebben het tijdens onze algemene ledenvergadering wel gehad over onze wens om meer Belgen bij de club te hebben. We hebben vorig jaar een evenement met de Belgische Business & Community Club España georganiseerd maar daar zijn voor zover ik week geen blijvende contacten gelegd.
Vertel eens wat meer over Ellas, wie zijn jullie leden, wat doen jullie?
Ellas is in 2004 opgericht door een aantal vrouwen die heel sterk het gevoel hadden dat er behoefte was aan een netwerk voor Nederlandstalige zakenvrouwen in de provincie Málaga. Alleen op gevoel doe je natuurlijk geen zaken dus vroegen ze hun contacten naar hun mening en die behoefte bleek inderdaad te bestaan. Ondanks dat onze leden zakendoen met allerlei andere nationaliteiten is het toch prettig om zo nu en dan samen te komen met mensen die dezelfde culturele achtergrond hebben. Ieder heeft haar eigen vakgebied, ervaringen en netwerken waar je uit kunt putten. Buiten dat hebben de leden ook vaak onderling contact, omdat ze samenwerken aan een project of bijvoorbeeld hun belastingzaken door een ander lid laten afhandelen.
Onze leden zijn allemaal zakenvrouwen, sommigen van hen runnen een bedrijf met personeel, anderen zijn zelfstandig ondernemer en we hebben ook leden die een managementfunctie bij een bepaald bedrijf. In principe hebben we per branche twee of drie leden, het is dus een zeer gemengd gezelschap.
We ontmoeten elkaar elke maand, we eten een lichte maaltijd samen en dan is er een bepaald thema of een activiteit die inhoud aan de avond geeft.
Het is een combinatie van sociaal en zakelijk, we zijn allemaal drukke vrouwen en een bijeenkomst moet ook daadwerkelijk iets bijdragen op het gebied van kennis en ervaring.
Dat hoeft niet allemaal heel erg zwaar te zijn, een paar maanden geleden hadden we een avond waarop een van de leden vertelde over numerologie en op basis daarvan kwamen ook bepaalde situaties op de werkvloer ter sprake. Voor de zomer hebben we de avond op het strand doorgebracht met een picknick en daarna een potje diskgolf (een soort midgetgolf met frisbees). Maar we nodigen ook sprekers uit of besteden een avond aan het in kleine groepjes bespreken van problemen waar je als ondernemer in Spanje tegenaan loopt. Elk jaar organiseren we de Tulpenborrel, een evenement waarvoor onze leden Nederlandstalige onderneemsters uit hun netwerk uitnodigen om kennis met ons te komen maken. Dit jaar hebben we een soort van speeddaten in groepjes gedaan zodat je snel allerlei mensen kunt ontmoeten en daar zijn veel leuke en nuttige nieuwe contacten opgedaan.
Klinkt leuk, maar waarom een club voor alleen vrouwen? Willen jullie geen zakendoen met mannen?
Jazeker willen wij wel zakendoen met mannen maar het is nu eenmaal een feit dat mannen en vrouwen een andere manier van met elkaar omgaan hebben. Het is heel makkelijk om in allerlei stereotypen te vervallen, net als bij het thema over Belgen en Nederlanders trouwens, maar ik denk dat vrouwen onderling makkelijker hun kwetsbaarheden laten zien. Mannen zullen bijvoorbeeld niet zo snel in een groep vertellen dat ze moeite hebben met bepaalde onderdelen van het ondernemerschap. Wij bieden daar zelfs speciaal de ruimte voor zodat iemand zijn verhaal kwijt kan en andere leden met vragen en oplossingen kunnen komen. Behalve tijdens de bijeenkomsten zelf kan dat ook in onze facebookgroep en daar komen dan ook allerlei soorten tips en vragen voorbij. Daardoor heb je als onderneemster het idee dat je er niet alleen voor staat, er is altijd wel iemand in het netwerk die hetzelfde heeft meegemaakt of een tip heeft. Dat gevoel van verbondenheid is heel prettig.
Er zijn vele internationale netwerken aan de Costa del Sol, in hoeverre hebben jullie daar contact mee?
Het bestuur werkt regelmatig samen met de Marbella Dutch Business Club en onlangs waren we aanwezig op het netwerkevenement dat door Costa Women is georganiseerd. Vorig jaar hebben we met de Belgische Business & Community Club een bijeenkomst gehouden en we hebben ook onder onze leden de bijeenkomst Pur Benelux Marbella gepromoot. Onze leden maken vaak deel uit van meerdere netwerken alhoewel men wel de voorkeur heeft voor bijeenkomsten met inhoud, voor een ochtendje koffiedrinken hebben ze vaak geen tijd. De Costa del Sol is een internationaal gebied in Spanje en, om toch maar even een stereotype te gebruiken, Nederlanders zijn handelaars dus waar ze klanten zullen vinden zullen ze zeker aanwezig zijn.
Om nog even terug te komen op het thema Belgen en Nederlanders, ik denk echt dat het aanhalen van de contacten tussen beide groepen ondernemers zakelijk gezien zeer interessant kan zijn. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, Nederlanders staan bekend als direct (of bot) en Belgen als wat afwachtender maar als je dat van elkaar weet kun je daar rekening mee houden. En uiteindelijk zijn we allemaal mensen die graag in Spanje vertoeven dus waarom niet je contacten op sociaal en zakelijk gebied uitbreiden, iedere nationaliteit heeft zo zijn eigen aardigheden die je als persoon alleen maar kunnen verrijken.
“Dus uit naam van het bestuur en ook de Nederlandse leden van Ellas nodig ik bij deze de Belgische onderneemsters van harte uit om deel uit te maken van het Ellas netwerk!”
Meer informatie: www.ellas-spanje.com