Gerenommeerde moderne kunst in Málaga

Gerenommeerde moderne kunst in Málaga

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in Málaga. Musea, exposities, galerieën en evenementen, er is voor elk wat wils. Het Centro de Arte Contemporáneo (CAC) bestaat dit jaar 15 jaar en staat inmiddels in de top 100 van de meest invloedrijke musea die moderne kunst tentoonstellen. Hoog tijd om eens te kijken wat er aan de muren hangt en wat er achter de schermen gebeurt.

      Tekst: Maria Kupers. Foto’s: CAC en Maria Kupers

Het CAC bevindt zich in het centrum van Málaga direct naast de rivier Guadalmedina en vlakbij de kunst- en cultuurwijk Soho. Het museum voor moderne kunst werd in 2003 geopend met het doel het aanbod van kunst in de stad uit te breiden voor de inwoners van de stad én voor toeristen. In vijftien jaar tijd is er een grote club vaste bezoekers van de diverse tentoonstellingen ontstaan, is het wereldwijd een toonaangevend museum geworden en heeft het op sociale media een hogere waardering weten te halen dan de musea Reina Sofia en El Prado in Madrid en het Picasso Museum in Málaga. Om dit te bereiken is een team van 24 medewerkers dagelijks hard aan het werk.

Mix van mannelijk en vrouwelijke kwaliteiten

Zodra je het kantoor van het CAC binnenloopt valt het op: hier werken vooral vrouwen. Dit is geen bewuste keuze geweest, volgens directeur Fernando Frances waren zij de kandidaten die over de benodigde talenten en kennis beschikten. “Het zijn overigens wel vrouwen die het voor mij mogelijk maken een duidelijke visie te ontwikkelen. Hun vermogen om situaties te interpreteren en hun intuïtie zijn een goede aanvulling op mijn eigen kwaliteiten. Zoals altijd levert de combinatie van mannelijke en vrouwelijke aspecten de beste resultaten.”

Fernando Frances is degene die bepaalt welke kunstenaars in het CAC zullen exposeren. Hij probeert altijd iemand uit de internationale top 100 van bekende kunstenaars binnen te halen. De zeldzame keer dat hij daarvan afwijkt is wanneer hij van mening is dat de kwaliteit van het werk van iemand zo veelbelovend is dat het CAC tot de eerste musea moet behoren die het tentoonstelt. Zodra hij zijn keuze heeft gemaakt begint het proces om de tentoonstelling ook daadwerkelijk op te zetten. Soms moeten werken uit verschillende musea en galerieën komen. Het team van het CAC regelt alle verzekeringen en het transport. De afdeling communicatie begint met het opstellen van een uitgebreid dossier over de kunstenaar en zijn of haar werk. Het team dat de pedagogische en culturele activiteiten verzorgt maakt een plan voor workshops, lezingen, filmvoorstellingen en speciale bezoeken voor leerlingen van scholen. De voorbereidingen voor een expositie en alles wat daarbij komt kijken duren minstens een jaar. Als de kunstwerken al deel uitmaken van andere exposities elders ter wereld kan het soms wel 4 jaar duren voor alles helemaal rond is. En dan gaan de mannen aan de slag, zij zijn degenen die zorgen dat de werken opgehangen worden, de belichting klopt en waar nodig het geluid.

Meer Marokkaanse dan Noorse bezoekers

Jaarlijks bezoeken ruim 505.000 mensen het museum om te exposities te bekijken of deel te nemen aan een van de vele activiteiten. Een groot deel daarvan komt uit Málaga of de provincie maar natuurlijk komen er inmiddels ook vele toeristen naar het CAC. Er wordt wel eens gezegd dat Spanjaarden geen waardering hebben voor kunst en dat vooral mensen uit het noorden van Europa zo cultureel onderlegd zijn (het zijn overigens vooral de Spanjaarden zelf die op dit gebied een minderwaardigheidscomplex lijken te hebben).  Het is een feit dat scholieren hier pas sinds een jaar of tien naar musea gaan, vroeger ging men op schoolreisje alleen naar monumenten of de natuur in. Het belang van kunst is relatief nieuw en pas 32 jaar geleden werd het eerste museum voor de moderne kunst geopend. Hoewel het Spaanse publiek van het CAC divers is, is er wel sprake van een bepaald type bezoeker. Het zijn vooral vrouwen rond de veertig jaar met een universitaire opleiding die de tentoonstellingen bezoeken. Dit profiel is vrij gebruikelijk als het gaat om moderne kunst. Wat betreft de buitenlanders, opvallend genoeg zijn het de Marokkanen en Argentijnen die in aantallen bovenaan het lijstje staan en niet de Noord-Eeuropeanen.

Buitenlandse en Andalusische kunst

Het Centro de Arte Contemporáneo heeft diverse zalen met wisselende tentoonstellingen. Behalve de grote internationale namen exposeren ook kunstenaars uit Andalusië hun werk in het CAC, er is een kleine eigen collectie en er is ruimte voor veelbelovende nieuwe artiesten.

Op dinsdag en donderdag worden er om 18 en 19 uur gratis rondleidingen gegeven. Er komen regelmatig scholen en verenigingen voor een rondleiding op afspraak. Behalve dat er rondom nieuwe exposities altijd diverse activiteiten worden georganiseerd, zijn er ook het hele jaar door cursussen en workshops, met name voor kinderen.

Openingstijden:

Van 5 september tot 22 juni:
dinsdag tot en met zondag van 10 tot 20 uur.
Van 23 juni tot 4 september:
dinsdag tot en met zondag van 10 tot 14 en 17 tot 21 uur.De toegang is altijd gratis.  Meer informatie: cacmalaga.eu

Exposities

– Rose Wylie “Hallo, hallo”   4 mei – 2 september
– José Luis Puche  18 mei – 26 augustus
– MálagaCrea – 12 mei –  10 juni

Culturele activiteiten

Mei
– elke woensdag om 20u: gratis film
– 5 mei, 19u.  Poetry Slam. Vooraf inschrijven voor deelname
– 8 mei, 19u.
Veiling kunstwerken van stichting APLAMA
-12 mei, Noche en Blanco 
Verschillende activiteiten gerelateerd aan het thema ‘de muze’
– 18 mei, 19u. Boekpresentatie “El coleccionista de besos” van Pedro Ramos

Juni
– 1 juni, 20u. Film LGTB
– 2 juni, 19u. Poetry Slam. Vooraf inschrijven voor deelname
– elke woensdag om 20u: Filmmaand thema Mexico. gratis film
– 15 juni, 19u. Boekpresentatie “Historia de María Jesús Sánchez”

Alle activiteiten en exposities van het CAC zijn gratis.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

Geen hand voor ogen

Tijdens een hoorcollege in het 5e jaar van Diergeneeskunde kregen we een filmpje van een hond te zien. We zagen een Yorkshire terrier los in

Zooitje

Ik hield altijd al van leuke oude spulletjes maar de hobby die ik had, is vrees ik nu omgeslagen in wat ze noemen ‘hoarderen’. Ook

Echte liefde

“Wat een belachelijk plan!” zegt Marcos terwijl hij hoofdschuddend naar José Carlos kijkt. “Ik weet het, maar ik moet het doen! Monica moet weten hoeveel

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)