Geen tijd om te beleggen?

Hoewel de maatschappij volledig gedigitaliseerd is, hoor ik relatief vaak bovenstaande kreet. Ik denk dat de meeste mensen daarmee een beetje overdrijven. Maar écht weten welke acties ze bij het beleggen kunnen uitbesteden aan hun computer weten ze vaak niet. Dat u op kwartaalbasis uw posities drie maanden lang kan laten bewaken door winst te nemen en/of verlies te beperken, is bijvoorbeeld nog niet bij iedereen bekend.

Geavanceerde orders
Hoe mooi is het niet dat er dag in dag uit elk moment voor u gekeken wordt of uw beoogde aankoop op de prijs die u maximaal wilt betalen gekocht kan worden? En het aandeel dat u met 5% meer winst wilt verkopen ook inderdaad op die prijs verkocht wordt? Dit kunt u met een eenvoudige koerslimiet opgeven – en drie maanden lang hoeft u niet meer achter het scherm te zitten.

Een andere manier, is de trailing-stop. Heeft u een verkoopniveau in gedachten zoals hierboven, maar wilt u toch nog van een eventuele verdere stijging profiteren? Met een trailing-stop bepaalt u hoeveel procent of euro uw positie onder het hoogste punt mag zakken alvorens uw order naar de beurs gaat. Onderstaand plaatje maakt het misschien duidelijk:

En tot slot kunt u ook de bracket-limiet hanteren. Dit zijn eigenlijk twee koerslimieten: komt de koers van uw positie buiten deze range dan zal uw order naar de beurs worden verstuurd. Bijvoorbeeld uw aandeel staat op 10 en u voegt uw geavanceerde order met ondergrens 9 en bovengrens 13 toe. Dan zal bij een koers ofwel onder de 9 dan wel boven de 13 automatisch uw order naar de beurs worden gestuurd. De volledige ‘handleiding conditionele orders’ is beschikbaar op de website www.alexspanje.com.

Automatische maandelijkse orders
En er is meer dat u uw computer kunt toevertrouwen. Met een periodieke order kunt u maandelijkse op twee verschillende momenten automatisch voor een door u te bepalen bedrag uw beleggingsfonds of tracker aankopen. Dit kan zowel met grote als met kleine maandelijkse bedragen. Het leuke is dat u op de lagere punten meer stuks krijgt voor dit bedrag.

Tijd heb je niet maar moet je maken
Dus heeft u geen tijd (of wilt u geen tijd vrijmaken) voor beleggen, dan ziet u dat u wel degelijk gestructureerd en planmatig uw beleggingen kunt organiseren. Sterker nog, ook al heeft u de tijd, waarom uw doelstellingen en grenzen niet door een computer laten bewaken? U bepaalt uiteraard de criteria vanachter uw scherm of in onze Investment Academy, maar laat vervolgens het beeldscherm voor wat het is! (of blijf het toch wel volgen via uw telefoon…)

 

Taco te Gussinklo, relatiemanager van Alex / BinckBank in Spanje, behandelt verschillende thema’s over het (zelf) beleggen op de beurs. Heeft u vragen of opmerkingen, dan kunt u contact met hem opnemen via mail taco.te.gussinklo@alexspanje.com of telefonisch: +34 952 924 011.

De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Let wel! Beleggen brengt risico’s met zich mee. Uw inleg kan minder waard worden.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.