Feria van Málaga

sander klomp

Eerst uithongeren en dan feest vieren

Drie maanden lang is de stad omsingeld door de vijandelijke legers van de Katholieke Koningen. Nauwelijks is er nog iets te eten te krijgen en het water dat beschikbaar is, komt via een oud aquaduct de stad binnen of wordt uit zee gehaald. Met verschillende aanvallen op de stad hebben de Koningen geprobeerd Málaga in handen te krijgen. Als dat niet lukt, schakelen ze over op een nieuwe tactiek: uithongeren. Op 19 augustus 1487 geven de Moorse troepen zich over en komt Málaga in katholieke handen.

Twintigduizend mensen wonen er in Málaga op dat moment. Het merendeel van hen is moslim. Zij worden verplicht zich te bekeren tot het katholicisme, danwel om te vertrekken. Na al die maanden geleden te hebben onder de omsingeling is dat de volgende klap voor de inwoners van Málaga. En hoe krijg je al die mensen zover dat ze toch loyaal worden aan de nieuwe heersers? Juist: je organiseert een feestje.

In 1491 wordt er voor het eerst een Feria in Málaga georganiseerd. Deze is nog zeer kleinschalig en het hoogtepunt is, hoe kan het ook anders, een processie. Het jaar erna wordt de processie opnieuw gehouden, maar ook wordt er een stierengevecht georganiseerd met vier stieren. Door de jaren heen worden de feesten steeds groter. In de 17e eeuw wordt voor het eerst vuurwerk afgestoken. Bij het driehonderdjarig jubileum in 1887 wordt voor het eerst een traditionele optocht gehouden, waarbij de sleutels van de stad overgegeven worden aan de ‘Katholieke Koningen’ die triomfantelijk door de straten trekken. Zowel de stierengevechten, het vuurwerk als de optocht maken nog ieder jaar deel uit van de festiviteiten tijdens de Feria van Málaga.

In tegenstelling tot andere ferias speelt die van Málaga zich af op twee verschillende plekken. De Feria de Día, ofwel de Feria overdag, wordt in het centrum van de stad gevierd. In de straten van het historisch centrum vermaken de mensen zich met live muziek op een van de vele podia. Kloppend hart zijn de tenten op de Plaza de la Constitución. ’s Avonds verplaatst de Feria zich naar het Cortijo de Torres voor de Feria de Noche. Op dit inmense terrein, dat slechts één week per jaar gebruikt wordt, worden de kermisattracties opgebouwd en staat het vol met bars en discotheken.

De Feria van Málaga start traditiegetrouw op het strand van La Malagueta met de openingsspeech, gehouden door een bekende Malagueño. Daarna is er een vuurwerk, dat bijna een kwartier duurt! Dit jaar start de Feria op 10 augustus. Vanaf zaterdag 11 augustus tot zondag 18 augustus is er dagelijks feest, zowel in het centrum als op het Cortijo de Torres.

Het hoogtepunt van Feria vindt wat mij betreft plaats op de eerste zaterdagochtend van de Feria. Vanaf het stadhuis begint dan de Romería, een optocht richting de Basiliek van La Victoria. Daar wordt de eer bewezen aan de patroonheilige van onze stad. Met paard en wagen gaan de deelnemers, allemaal even mooi gekleed in hun traditionele flamencokleding, door de straten van de stad. De start is rond 11.30 uur bij het stadhuis.

Wil je meer weten over de Feria van Málaga? De meest complete gids met alle informatie over de Feria, het programma en de beste tips is vanaf 1 augustus verkrijgbaar. Je download hem geheel gratis via www.ditismalaga.nl!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.