Extreme wijnen

Hoewel Extremadura qua volume de op twee na grootste wijn producerende regio van Spanje is, zijn de wijnen uit Extremadura niet erg bekend. Dat komt omdat er in verleden vooral bulkwijnen werden geproduceerd en neutrale witte wijnen van Pardina of Cayetana Blanca, bestemd voor distillatie tot brandewijn. Maar sinds 2000 hebben een aantal nieuwe producenten zich in Extremadura gevestigd en proberen daar verandering in te brengen.

Tekst: Ronald Dorlas. Foto’s: Bodega’s Habla, Palacio Quemado, Coloma

Wél werelberoemd
Hoewel de wijn van Extremadura niet wereldberoemd is, zijn de kurken van de Quercus suber (kurkeik) rond Càceres een groot exportproduct. Verder is Extramadura bekend van de jamón Ibérico, gemaakt van de inheemse pata negra-varkens die vrijelijk eikels grazen in de dehesa. En van de Torta del Casar – de heerlijk scherpe rauwmelkse schapenkaas uit het dorp Casar, gestremd met kardoendistelbloemen en 60 dagen gerijpt tot korstige ‘cakes’ met een glanzende, vloeibare, scherp smakende kern. En de zoete, stevige, DO-beschermde Picota-kersen uit de Jerte-vallei, of de vaak voortreffelijke olijven en olijfolie, of de aardse, zoete en kruidige pimentón.

Etiketje op de wijn?
De D.O. Ribera del Guadiana is opgericht in 1999 en omvat zes subzones, maar veel producenten gebruiken liever de aanduiding Vino de la Tierra Extremadura, die ze meer vrijheid biedt. Het is moeilijk om de wijn uit Extremadura onder een noemer te vangen, vanwege de enorme omvang van de regio, die de provincies Cáceres en Badajoz omvat, de twee grootste provincies van Spanje. Extremadura kent ook een grote variëteit in klimaat en terroir tussen de subregio’s, van de klei en kalk van Tierra de Barros tot het zandige Ribera Alta. In de D.O. Ribera del Guadiana zijn 30 druivensoorten toegestaan en nog veel meer voor de Vino de la Tierra, dus dat biedt ook veel mogelijkheid tot variatie.

Drie generaties Coloma
Coloma is een familiebedrijf met een lange traditie in Extremadura. Het omvat 55 hectare wijngaarden in Alvarado, langs de oevers van de Limonetes, een zijrivier van de Guadiana-rivier, nabij de stad Badajoz (subzone Ribera Baja). De wijnmakerij wordt geleid door de derde generatie Coloma’s: Amelia is de oenoloog, Helena doet algemeen managent en Felix de export. Amelia teelt 10 verschillende druivensoorten, o.a Pinot Noir, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Syrah, Garnacha, en Graciano, die worden geoogst van half juli (Pinot Noir voor zijn rosé) tot half oktober.

Maar Amelia’s favoriete druif is de inheemse, bijna uitgestorven Alarije. De wijn Alarije Dorado heeft een mooie neus van citrus, buxus, venkel met hints van peer en abrikoos. Licht en fris met aangename zuren en een mooie lange fruitige afdronk.

 

Coloma maakt wijn onder vier labels. Coloma Tradición y Vanguardia zijn jonge, fruitige wijnen met niet meer dan 3 maanden rijping in eikenhout. Tocando Madera, gemaakt van Pinot Noir en Garnache Tintorera (in Portugal heeft deze druif Alicante Bouschet) is daar een mooi voorbeeld van.

Exclusiviteit per druif
Coloma Selección zijn mono-cepage (één enkele druivensoort) van Garnacha Tintorera, Graciano, of Merlot met 6 maanden rijping op vat. Finca el Colmenar wordt alleen gemaakt in een bijzonder goed oogstjaar, in beperkte oplage (5.000 flessen) van de beste druiven uit de oogst met 12 maanden rijping en Amerikaans en Frans eikenhouten vaten.

Dat levert een wijn met een diepe, intense robijnrode kleur, nauwelijks veranderd door veroudering, met nog steeds violette nuances; complex en elegant aroma met minerale tonen, leisteen, kruiden en rijp zwart fruit met een zacht geroosterde achtergrond; in de mond vallen de harmonie en frisheid op met de expressiviteit en complexiteit van de verschillende, eindigend met rijpe tannine die het een smakelijke en elegante afdronk geven.

Tenslotte worden onder het Envandria label, ambachtelijke wijnen in kleine vaten gemaakt, wat experimenteren en innoveren mogelijk maakt met o.a. een Muscat Seco (wit) en Pinot Noir Rosé.

Bodegas Palacio Quemado
Palacio Quemado is 1999 opgericht door de familie Alvear uit Montilla-Moriles (zie ESpecial Life 37) op 90 hectare wijngaarden van de familie Losada Serra in Alange in de provincie Badajoz. Zij stelde zich tot doel om directe, fruitige wijnen te maken, die qua stijl verschilt van de traditionele warme rode wijnen van Extremadura.

Sinds 2010 wordt de wijn gemaakt door het Envínate team gevormd door Alfonso Torrente, José Martínez, Laura Ramos en Roberto Santana, die bevriend raakten tijdens hun studie oenologie aan de Universiteit van Alicante. Zij leggen zich erop toe om het terroir zo goed mogelijk tot uitdrukking te laten komen in de wijn. In de wijngaarden staat hoofdzakelijk Tempranillo (50%) maar ook Garnacha, Syrah, Petit Verdot en zelfs de Portugese Touriga Nacional en Trincadeira.

De bodems in de wijngaarden bevatten variërende hoeveelheden klei, zand of kalksteen, daarom wordt ieder perceel apart gevinifieerd.

De wijnen rijpen in 500 liter barriques en sinds kort ook cementen tanks om de invloed van het hout te beperken.

Portugese druiven voor Spaanse wijn
Palacio Quemado Blanco is een witte wijn van Portugese druivensoorten: Arinto, die frisheid, duidelijke zuurgraad, kruidachtige en citrus tonen geeft en Antao Vaz, die volume toevoegt en de wijn verzacht. Palacio Quemado Crianza is een rode wijn van hoofdzakelijk Tempranillo en een klein percentage Petit Verdot, beide van klei-kalkhoudende bode met rijping op Amerikaanse en Franse eikenhouten vaten.

La Zarcita is een frisse, fruitige rode wijn van Syrah, Garnacha Tintorera en Touriga Nacional genoemd naar de stroom die de wijngaarden doorkruist.
La Raya is een rode wijn van de Portugese Trincadera druif afkomstig van één enkel perceel. Hij rijpt 18 maanden in foudres van Frans en Amerikaans eikenhout en dan nog 12 maanden in de fles.

Sprekende wijnen
De geschiedenis van Bodega Habla begon in het jaar 2000 toen twee bevriende zakenlieden uit Extremadura, José Civantos en Juan Tirados op zoek gingen naar de perfecte locatie voor hun wijnmakerij. Toen ze in Trujillo (nabij Cáceres) aankwamen, werden ze verliefd op het land met een bodem van arme grond en veel leisteen, waar ze wijnen van hoge kwaliteit kunnen maken.

José en Juan wilde luxe wijn maken, de Vega Sicilia van Extremaduro. Temidden van 200 hectare wijngaarden bouwden ze voor €21 miljoen een moderne wijnmakerij, een kunstwerk van hedendaagse architectuur met veel glas, een wijngaard op het dak, en met de meest geavanceerde oenologsiche apparatuur. De naam “HABLA” (spreek) is ontleend aan de legende over Michelangelo, die zijn beeld van Mozes zo perfect vond dat hij het toeriep “SPREEK!”

De wijngaard is verdeeld in 64 percelen, waarbij elk perceel individueel wordt verzorgd alsof het uniek is. Maar toen HABLA in 2005 de eerste wijnen op de markt bracht met een prijskaartje van €30, bleek de consument (nog) niet bereid die prijs te betalen voor een wijn uit Extremadura. Tegenwoordig begint assortiment bij de witte Habla de Ti (€11) en de rode Habla de la Tierra (€7,95) en Habla del Silencio (€ 11,50).

Bodegas HABLA gelooft dat iedere wijn die zij maken uniek is (qua oogstjaar, klimaat, perceel, druif) en niet nog een keer gemaakt kan worden. Daarom zijn de wijnen vanaf het eerste oogstjaar 2005 genummerd: HABLA No. 1 is een Cabernet Sauvignon (€175); No.2 een Tempranillo (€175), No. 3 een Syrah (€390). In 2006 volgden de No. 4 Syrah en No. 5 blend van Tempranillo, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Inmiddels zijn we bij oogstjaar 2020 met No. 29 Malbec, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon (€28), No. 30 Syrah (€50) en No. 31 Tempranillo (€28).

Extremamente lekker
Zo begint Extremadura zijn eigen wijn-identiteit te ontwikkelen met aan één kant de bijna vergeten inheemse druiven en de Portugese druivensoorten die vooral lokaal gedronken worden en aan de andere kant de wijnen van hoge kwaliteit van internationale druivensoorten, gericht op het luxe segment in de exportmarkt. In Marbella vindt u deze wijnen o.a. bij Casa Pablo, El Corte Ingles, en op de wijnkaart o.a. bij El Lago in Elviria, Guadalpin hotel in Puerto Banus, en Trocadero. En de genoemde bodega’s hebben allen hun eigen webshops.

Ronald Dorlas
Ronald Dorlas

Vinoloogvan de Nederlandse Wijnacademie en wijnredacteur van ESpecial Life.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

¿qué pasa?

culturele agenda van de provincie Málaga

Meer lezen

Een greep uit onze artikelen

De geheimen van paella

Wie had ooit gedacht dat Spanjes meest bekende gerecht zo bewerkelijk is en ook nog eens zoveel geheimen bevat? De meeste mensen zien paella als

Zakendoen in Spanje

‘Ik ben deze week in Málaga, als je het goed vindt zien we elkaar om 09.00 uur bij de cafetaria tegenover de markt. Ik nodig

ESpecial Life Magazine

over het goede leven in Spanje

Blijf op de hoogte van nieuwe artikelen over Spanje!
(max. 1 mail per maand)