Exit Roamingkosten

istock-74915545-large
istock-74915545-large

Exit roamingkosten met mijn mobiele telefoon.

 

De wereld is één groot dorp, behalve wanneer het op telefoneren in het buitenland aankomt. Dan tellen de landsgrenzen plots wel mee. Op zakenreis of vakantie loopt de de telefoonrekening vaak sneller op dan u lief heeft.

Vanaf 15 juni 2017 mogen de telecomoperatoren in de Europese Unie niets extra meer aanrekenen voor roaming, dat zijn de extra kosten om te bellen, sms’en of surfen als u buiten uw thuisland bent. De dure gsm-factuur bij grensoverschrijdend gebruik van de mobiele- of smartphone moet daarmee tot het verleden behoren.

MAAAAAR !!!!!!  Weten we goed wat roaming is ?

EU-data-roaming-charges

Roaming betekent zwerven of dwalen. Als uw gsm buiten het bereik is van uw eigen provider wordt via een techniek met de naam roaming automatisch gezocht naar het netwerk van andere telecombedrijven. Op die manier kunnen alle diensten beschikbaar blijven. Bijvoorbeeld u heeft een abonnement bij KPN of bij Telenet en u wil bellen vanuit Malaga dan kan uw GSM niet connecteren met uw eigen KPN of Telenet provider omdat het KPN of Telenet signaal  niet beschikbaar is in Malaga.

Uw GSM zal automatisch zoeken naar bereikbare lokale providers zoals Vodaphone of Orange. Deze techniek noemt men roaming.

Vodaphone en Orange hebben prijsafspraken gemaakt met KPN en Telenet hoeveel moet betaald worden om de gsm-gebruiker te laten bellen en surfen via de “niet-eigen-operator”, dit zijn roamingkosten.

Het is dus dankzij roaming dat u uw mobiele telefoon niet alleen in uw thuisland kan gebruiken, maar ook in Spanje, Turkije, Peru of Nieuw-Zeeland.

Roamingkosten gelden zowel voor spraak, sms als data. Het was vooral de laatste categorie die roaming een slechte naam bezorgde. Bij gewoon telefoneren of sms’en worden roamingkosten aangerekend enkel als u effectief telefoneert of een sms verstuurt. Bij data is dat niet zo. Uw gsm controleert voortdurend of u nieuwe emails zijn ontvangen of bepaalde apps nieuwe berichten hebben gekregen. De roamingtechniek loopt continu door zonder dat u dit beseft.

Vanaf 15 juni 2017 is dit verandert binnen de landen van de Europese Unie. Vanaf die dag kan u met uw gsm gelijk waar binnen de landen van de Europese Unie bellen, sms en data-surfen aan je “eigen-provider-alsof je thuis was-tarief” mits een aantal regels te respecteren. Gaat u naar meer exotische bestemmingen dan kunnen die roaminkosten wel aangerekend worden.

In de EU-regelgeving wordt dit omschreven en uitgelegd als “ roam like at home”.

“Roam like at home” is bedoeld voor mensen die af en toe op reis gaan buiten het land waar ze wonen of een nauwe band mee hebben, bijvoorbeeld omdat ze er werken of studeren. De regel is niet bedoeld voor wie permanent in een ander EU-land zijn mobiele telefoon wil gebruiken.  Zolang u thuis meer tijd doorbrengt dan in het buitenland, of zolang u uw gsm meer thuis gebruikt dan in het buitenland, kunt u overal in de EU roamen tegen thuistarief. Dit wordt gezien als een “redelijk gebruik” van roamingdiensten. Gebruikt u uw gsm wel permament of hoofdzakelijk in het buitenland, dan kan uw provider u toch nog steeds extra roamingkosten aanrekenen.

Redelijk gebruik

Telecomaanbieders hebben het recht om in hun contracten een “ beleid inzake redelijk gebruik “ toepassen. Alleen dan is het mogelijk ervoor te zorgen dat alle gebruikers ook daadwerkelijk kunnen roamen tegen thuistarief in andere EU-landen.  Dit betekent dus niet dat iedereen in de EU aan het zelfde tarief kan bellen.

Dit betekent wel dat telefoneren, sms’en dataverkeer zullen gefactureerd worden volgens uw eigen provider contract of bundel, zolang u binnen de EU blijft en voldoet aan het beleid inzake redelijk gebruik van uw eigen provider.

 

MAAAAR !!!!!

 

De roamingkost verdwijnt enkel in de Europese Unie (Bulgarije, Grieks-Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polenm Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsechië, het Verenigd Koninkrijk tot 2019, Zweden, Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein

Sommige operatoren hebben de lijst uitgebried met populaire vakantiebestemmingen. Om te vermijden dat u overstapt naar een goedkope buitenlandse operator, mag uw operator vragen om bij te betalen als u meer dan vier manden per jaar belt of surft vanuit het buitenland.

Reis u per schip of vliegtuig binnen de EU dan kunt u roamen tegen thuistarief zolang u verbonden bent met een gsm mast aan land. Gaat het mobiele verkeer via een satellietsysteem, dan kunt u niet meer roamentegen thuistarief en zult u moeten betalen voor niet gereguleerde roamingdiensten.

Om te controleren of u zich aan het beleid van redelijk gebruik houdt, heeft uw eigen provider het recht om uw roamingverbruik te meten gedurende een periode van 4 maanden. Bent u in die periode meer in een ander EU land geweest dan thuis en hebt u daar meer gebruikgemaakt van mobiele diensten dan thuis dan kan de provider uitleg vragen en roamingkosten doorrekenen.

Tekst : Luc Daels

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.