Everyone has a plan…

Hoe simpel dan ook, elke belegger heeft een plan met zijn beleggingen. Ik ken beleggers die papieren vol informatie bij zich hebben of over computers beschikken vol met data over bedrijven en daarmee een strategie ontwikkelen. Of beleggers die slechts een nieuwsbericht, krantenartikel of ingeving nodig hebben om tot een aankoop (of verkoop) te komen. Maar het zijn allemaal plannen.

Taco te Gussinklo, relatiemanager van Alex / Binckbank in Spanje, behandelt verschillende thema’s over het (zelf) beleggen op de beurs. De onderwerpen zijn zowel voor startende als ervaren beleggers interessant.

Nog beter is dat dit plan voor het beleggen helemaal op maat is voor de belegger. En het liefste ook door de jaren heen bijgesteld op basis van ervaringen. Want het plan moet ook echt bij de belegger passen, qua tijdsbesteding, qua instrumenten waarmee wordt gewerkt, qua risicograad en natuurlijk qua rendementsdoelstelling. Is dat namelijk niet zo, dan is een dergelijk plan handig bij de start, maar zal er in de praktijk en na verloop van tijd weinig van over blijven.

Everyone has a plan until they….

De titel van deze column is nog niet af, de volledige uitspraak is Everyone has a plan until they get punched in the face en komt van bokser Mike Tyson. Ook op het vlak van beleggen kan deze uitspraak (gelukkig figuurlijk) van toepassing zijn, want hoe goed het plan van de belegger ook in elkaar zit, in de wereld en op de beurs kunnen zaken toch anders lopen. In de vorige column schreef ik al over een gefaseerde inkoopstrategie van het aandeel waar u eigenlijk vanaf dag één vol vertrouwen in heeft. Omdat het anders kan lopen, is dat een reden om geen plan te maken? Ik denk zeker van niet.

Warren Buffet :

‘wees bereid de helft te verliezen’

Warren Buffet, door velen gezien als de meest succesvolle belegger, waarschuwt de aandeelhouders van zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway: Rijk worden? Wees bereid de helft verliezen*. En dat is ook meerdere keren gebeurd, zowel in goede als slechte beurstijden. Maar onder aan de streep is zijn rendement tussen 1965 en 2017 wel meer dan het dubbele van die van de S&P500*. Is het verliezen van 50% geen optie voor u, dan is het plan om op die manier rijk te worden niets voor u. Een op maat gemaakt plan geeft u houvast, en bespaart u ook nog eens tijd om niet elke keer het wiel opnieuw te hoeven uit vinden.

Meer van dit soort wijsheden en boeken over beleggen en de economie zijn te vinden in onze Bibliotheek op ons kantoor in Marbella. U bent bij deze uitgenodigd om een boek te lenen. Naast het boerenverstand en een eigen visie is het natuurlijk wel zo makkelijk om met een goede theoretische basis en een plan de beurs op te gaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


U bent toch geen spambot? * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.