Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig aan de Costa del Sol wil wonen. Makelaars en alle aanverwante bedrijven zijn bijna zeven dagen per week bezig met bezichtigingen, koopcontracten, hypotheken en sleuteloverhandigingen. Wat is er gebeurd, is er sprake van een oververhitte huizenmarkt? Marjan Schut nodigde Belgische en Nederlandse experts uit voor een goed gesprek aan tafel in de modelwoning van Iddomus.
Tekst: Maria Kupers
Mooi weer, aardige mensen, goede voorzieningen en slechts drie uur vliegen van België en Nederland, wie wil er nu niet in de provincie Málaga wonen? Voor de lockdowns en andere beperkende maatregelen was de Costa del Sol al een geliefd gebied maar in de afgelopen twee jaar is er van alles veranderd op de huizenmarkt.
Bas Mulders, eigenaar van Andalusië Specialist, merkt dat mensen niet meer als een investering kopen. “Voorheen was het een tweede huis om nu te verhuren en later misschien te gaan wonen. Maar nu zoekt men direct een huis voor zichzelf. Weg uit Nederland.”
Ook Gert Cleymans van Iddomus Developers merkt dat klanten andere eisen stellen. “Ze zijn van plan om bij de eerstvolgende lockdown in hun nieuwe huis te kunnen wonen. Als ze hier al een huis hebben moet dat aangepast worden zodat ze comfortabel kunnen leven.”
Met dank aan corona
Net als overal heeft al het gedoe rondom het coronavirus ook een enorme invloed gehad op de manier van werken van de makelaars hier.
Marijke de Nier van Residencia Estates was hogelijk verbaasd toen ze in het voorjaar van 2020 huizen via een videocall verkocht. “Mensen die dit gebied al kenden wilden via whatsapp het huis zien en besloten meteen dat ze het wilden kopen. Het tekenen van de akte bij de notaris gebeurde met een volmacht aan hun advocaat hier in Marbella. Ik zag de klanten pas voor het eerst in levenden lijve bij het overhandigen van de sleutel. Ik dacht dat ik met 21 jaar ervaring alles al gezien had, maar dit…”
Ook Mark Verhulst van Azull deed de bezichtigingen en verkoop vorig jaar via video. “Dit jaar willen mensen nog steeds de eerste bezichtigingen via video, om de uiteindelijke beslissing te nemen komen ze even over.
De makelaars hebben tijdens de eerste weken van de lockdowns in Europa misschien even wat rust gehad, daarna kregen ze het alleen maar drukker. Daar zijn volgens de experts diverse redenen voor. “Je geld op de bank zetten heeft totaal geen zin meer vandaag de dag. Vastgoed levert nu en hoogstwaarschijnlijk later meer op, als het niet in geld is dan wel in woonplezier” aldus Martin Faessen van WeCare Mortgages.
De thuisbasis
De pandemie heeft er echter ook voor gezorgd dat mensen meer zijn gaan nadenken over wat ze willen in het leven. En omdat er veel meer tijd binnenshuis is doorgebracht moet een huis nu ook aan andere wensen voldoen. Niet alleen op het gebied van de kwaliteit van materialen en indeling, ook een tuin of balkon staan nu bij vrijwel iedereen op het wensenlijstje.
Het verplichte thuiswerken heeft mensen doen inzien dat je makkelijk op afstand kunt werken. En als die afstand dan drie uur vliegtijd kost maakt dat ook niet zo veel uit.
“Mijn klanten zijn jonger tegenwoordig, mensen die alles behalve hun baan in Nederland opzeggen en online gaan werken” vertelt Marijke.
Koopjes scoren?
In Nederland heb je je huis vandaag de dag bijna binnen een dag verkocht en dan ook nog voor een hoger bedrag dan de vraagprijs. Hoe zit dat hier, hebben we ook te maken met die gekte? Volgens de gespreksgenoten loopt het hier niet zo’n vaart. Er is nog steeds voldoende aanbod maar dat betekent niet dat er fors onderhandeld kan worden. “Ik kom ze nog steeds tegen, de mensen die denken dat ze de verkopers een gunst verlenen door hun huis te kopen. En dat ze daarom wel 25% onder de vraagprijs kunnen bieden” lacht Bas Mulders.
Volgens Gert Cleymans is er langs de kust zo langzamerhand wel sprake van een gebrek aan grond “de mooiste plekken, met uitzicht op zee of natuur, zijn al verkocht. Dat betekent dat een groot deel van de nieuwbouw zich verplaatst naar het binnenland, daar zijn nieuwe interessante projecten op dit moment.
Mark Verhulst merkt dat mensen realistischer zijn geworden, bij nieuwbouw probeert men niet meer te onderhandelen over de prijs. “Bij de verkoop van bestaande huizen probeert men het vaak nog wel, maar meestal krijg je er niet veel van af.”
Waar betalen ze dat van?
Er zijn nog steeds heel veel mensen die het geld voor een huis zo op tafel leggen. Zijn het de steenrijken of de witwassers die naar de Costa del Sol komen?
Volgens Marijke, Bas en Martin is dit absoluut niet het geval. Witwassen is vandaag de dag absoluut niet makkelijk meer en de gewoonte om een lagere koopprijs in de akte te zetten is ook vrijwel volledig afgeschaft, er is te veel controle. Het zijn mensen met spaargeld en die een forse winst hebben gemaakt met de verkoop van hun huis in België of Nederland die hier zonder hypotheek een huis kopen.
Martin Faessen sluit echter nog steeds wel hypotheken af voor Nederlandse en Belgische klanten. “Een Spaanse hypotheek krijgen is op zich niet moeilijk, je moet echter wel een passende hypotheek weten te vinden en niet zomaar een aanbod van een bank ondertekenen. Je kunt zelfs een half jaar na de aankoop nog een hypotheek aanvragen, handig voor het geval je snel moet beslissen. Ik behandel veel aanvragen van vijftigplussers, het merendeel Nederlanders.”
Over bubbels en cowboys
Heeft de pandemie er nu voor gezorgd dat er weer een vastgoedbubbel aan het ontstaan is en dat de zogenaamde ‘cowboy makelaars’ zijn verdwenen? Iedereen aan tafel roept meteen dat beide statements niet het geval zijn. “Er is niet voldoende bouwgrond dus er kan niet te veel gebouwd worden” aldus Gert Cleymans. Martin zegt dat hij op dit moment hypotheekaanvragen krijgt voor projecten die in 2024 en 2026 opgeleverd worden, er is dus geen sprake van een overaanbod.
Bas Mulders merkt dat mensen wel investeren in een tweede huis maar dat echte speculatie bijna niet voorkomt.
“Er zijn veel regels die dit tegenwerken, vanuit de overheid maar ook projectontwikkelaars zelf stellen vaak een maximum aan het aantal huizen dat binnen een nieuwe urbanisatie gekocht kan worden.”
Omdat de pandemie niet een financiële crisis was hebben de bezichtigingen alleen een korte tijd stilgelegen, totdat de videobezichtiging normaal werd. Bouwprojecten zijn gewoon doorgegaan en ook daarvan kregen klanten een video-update. Makelaars hebben hun werkwijze moeten veranderen maar raakten niet persé klanten kwijt. In de sector zijn dan ook weinig tot geen faillissementen geweest en is er dus ook niet echt sprake geweest van een scheiding tussen kaf en koren.
Opletten geblazen
Er zijn de afgelopen jaren dus steeds meer mensen die een huis willen kopen in het zuiden van Spanje. Onder hen zijn kopers die zich grondig voorbereiden maar ook mensen die niet echt een doordacht plan van aanpak hebben. Iedereen aan tafel heeft wel eens te maken gehad met klanten die eigenlijk geen idee hadden van waar ze aan begonnen en op een bepaald moment zelfs gefrustreerd afhaken.
Mark Verhulst is heel stellig in zijn advies: wees kritisch als het gaat om het kiezen van een makelaar. “Een mooie site is snel gemaakt en het geeft een indruk van een bedrijf, maar kijk vooral naar andere dingen. Welke service biedt iemand, hoe lang zitten ze al in het vak en hoe zijn ze in het persoonlijk contact, het moet klikken.”
Bas en Marijke zijn het volledig met hem eens. De huizensites dienen volgens hen alleen om een idee te krijgen van wat er in een bepaald gebied te koop is. Een makelaar neemt de tijd om de wensen van de klant te leren kennen zodat er gericht gezocht kan worden. “Niet alleen kennen wij de regio en het aanbod hier, we hebben ook voldoende ervaring om te weten wat de verwachtingen van mensen uit het buitenland zijn. Juist door die combinatie zijn we in staat vraag en aanbod bij elkaar te brengen” aldus Marijke de Nier.